
Jedným z takýchto dezertov je mrazený sneh z vaječných bielkov, ochutený šťavou z citróna. Výborne ho dopĺňa poleva s jemnou chuťou mäty.
Recept je uvedený v šálkach, kde 1 šálka je 240 ml a 1 polievková lyžica je 15 ml.
Na prípravu potrebujeme:
Sneh
3 bielky
1 a 1/4 šálky vody
1/2 šálky citrónovej šťavy
1/2 šálky kryšt. cukru
štipka soli
2 pol. lyžice kukuričného škrobu
Mätová poleva
3 žĺtky
štipka soli
1/2 šálky kryšt. cukru
1 šálka mlieka
10 lístkov mäty
Postup:
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

1 šálku vody, citrónovú šťavu, cukor a soľ zmiešame v hrnci a privedieme k varu, varíme 2 minúty. Škrob rozmiešame vo zvyšnej 1/4 šálky vody, prilejeme k zmesi a miešajúc opäť privedieme k varu. Varíme 1 minútu. Ručnou metličkou do zmesi opatrne (ale dôkladne) primiešame vyšľahané bielka. Ak treba, pomôžeme si vareškou. Miešame, kým zmes nezačne bublať.

Odložíme z variča, prelejeme do vhodnej nádoby, necháme vychladnúť a potom dáme zmraziť.

V hrnci dobre vymiešame žĺtky, cukor a soľ. Postupne prilievame mlieko a dobre premiešame. V prstoch jemne pokrčíme lístky mäty a pridáme k zmesi. Miešame, pokým sa nezačne variť.

Keď zmes začne bublať, hrniec hneď odložíme z variča a vložíme do umývadla s trochou studenej vody. Miešame, pokým nevychladne, potom odložíme do chladničky. Mätu pred podávaním vyberieme.

Sneh naberieme lyžicou alebo naberačkou na zmrzlinu, položíme na tanier a polejeme polevou. Môžeme ozdobiť listami čerstvej mäty. Ak by sa nám sneh nedal dobre nabrať, necháme ho 5 - 10 min. postáť pri izbovej teplote, potom to pôjde ľahšie.

Podávať môžeme aj do misky. Deťom sa z nej bude lepšie jesť a zmestí sa do nej viac sladkej polevy.

Tento článok je na nejaký čas náš posledný. Všetkým prajeme príjemný zvyšok leta a na jeseň sa tu snáď opäť stretneme.
Lenka a Marek