Sneh s chuťou citróna a vôňou mäty

Leto je najlepší čas na jednoduché nepečené dezerty so sviežou ovocnou chuťou. Vychladené prípadne zmrazené nám nenútene pripomenú zimu. Letnú horúčavu potom znášame ľahšie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (24)
Obrázok blogu

Jedným z takýchto dezertov je mrazený sneh z vaječných bielkov, ochutený šťavou z citróna. Výborne ho dopĺňa poleva s jemnou chuťou mäty.

Recept je uvedený v šálkach, kde 1 šálka je 240 ml a 1 polievková lyžica je 15 ml.

Na prípravu potrebujeme:

Sneh
3 bielky
1 a 1/4 šálky vody
1/2 šálky citrónovej šťavy
1/2 šálky kryšt. cukru
štipka soli
2 pol. lyžice kukuričného škrobu

Mätová poleva
3 žĺtky
štipka soli
1/2 šálky kryšt. cukru
1 šálka mlieka
10 lístkov mäty


Postup:

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

Obrázok blogu

1 šálku vody, citrónovú šťavu, cukor a soľ zmiešame v hrnci a privedieme k varu, varíme 2 minúty. Škrob rozmiešame vo zvyšnej 1/4 šálky vody, prilejeme k zmesi a miešajúc opäť privedieme k varu. Varíme 1 minútu. Ručnou metličkou do zmesi opatrne (ale dôkladne) primiešame vyšľahané bielka. Ak treba, pomôžeme si vareškou. Miešame, kým zmes nezačne bublať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Odložíme z variča, prelejeme do vhodnej nádoby, necháme vychladnúť a potom dáme zmraziť.

Obrázok blogu



V hrnci dobre vymiešame žĺtky, cukor a soľ. Postupne prilievame mlieko a dobre premiešame. V prstoch jemne pokrčíme lístky mäty a pridáme k zmesi. Miešame, pokým sa nezačne variť.

Obrázok blogu

Keď zmes začne bublať, hrniec hneď odložíme z variča a vložíme do umývadla s trochou studenej vody. Miešame, pokým nevychladne, potom odložíme do chladničky. Mätu pred podávaním vyberieme.

Obrázok blogu

Sneh naberieme lyžicou alebo naberačkou na zmrzlinu, položíme na tanier a polejeme polevou. Môžeme ozdobiť listami čerstvej mäty. Ak by sa nám sneh nedal dobre nabrať, necháme ho 5 - 10 min. postáť pri izbovej teplote, potom to pôjde ľahšie.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Podávať môžeme aj do misky. Deťom sa z nej bude lepšie jesť a zmestí sa do nej viac sladkej polevy.

Obrázok blogu

Tento článok je na nejaký čas náš posledný. Všetkým prajeme príjemný zvyšok leta a na jeseň sa tu snáď opäť stretneme.

Lenka a Marek

Chlaďovci

Chlaďovci

Bloger 
  • Počet článkov:  107
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu