reklama

Last Christmas - Vianočný pozdrav z Londýna

Nový britský film Last Christmas je poctou spevákovi Georgovi Michaelovi a jeho slávnej vianočnej piesni s rovnomenným názvom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Je 29. novembra zavčasu na vianočný film? Aj takúto otázku, okrem iných, som si kládol pred návštevou kina. Otázka z iného súdka bola, či naozaj idem do kina na vianočný film. Všetko je raz prvýkrát a tak aj odpoveď na túto otázku bola kladná. Keďže sa snažím mať prehľad v kinopremiérach, vedel som už v dostatočnom predstihu, že tento film bude v kinách koncom novembra. A keďže som doteraz na veľkom plátne nevidel žiadny film s Daenerys (občianskym menom Emilia Clarke), bral som to ako príležitosť zmeniť tento stav.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hlavnou hrdinkou Last Christmas je mladá Kate, ktorá má tak trochu problém s tým, čomu hovoríme normálny život (aj keď bohvie čo to je, všakže). Samotní tvorcovia film uvádzajú s tým, že keby Bridget Jonesová hľadala ešte väčšiu zúfalku ako je ona sama, tak pri Kate by sa jej to asi podarilo. Porovnanie s Bridget Jones nie je trefa úplne do stredu terča, ale niekde v terči sa priestrel nájde. Hlavným rozdielom je, že tunajšia hlavná hrdinka Kate je mladé dievča, ktoré prekonalo vážnu chorobu a po tejto náročnej skúške sa podľa blízkeho okolia nevie zaradiť do života. Pracuje ako vianočný škriatok (elf) v obchode s vianočnými ozdobami, nemá priateľa a tak trochu si nerozumie so svojou rodinou, hlavne zástupkyňami ženského pohlavia. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Vianočný škriatok pozoruje zákazníka.
Vianočný škriatok pozoruje zákazníka. (zdroj: www.imdb.com)

Sníva o opustení práce vianočného škriatka, ktorá je podľa jej rodiny pod jej úroveň a túži po kariére speváčky. Do toho času však musí predávať gýčové vianočné ozdoby, aké len Čína dokáže dať Vianociam a pracovať pod Santom. Teda v tomto filme je Santa žena a pochádza z Malajzie a ani to nie je originál Santa, takže tak. Je to majiteľka obchodu s vianočnými dekoráciámi stvárňuje Michelle Yeoh, ktorú poznáme z bondovky Zajtrajšok nikdy neumiera (1997). Je na svoju zamestnankyňu síce prísna, ale myslí to s ňou dobre. 

Život sa pre Kate môže zmeniť, keď stretne mladého muža Toma. Odvtedy nás divákov čakajú zaujímavé prechádzky atmosférickým vianočným Londýnom. Samotné zákutia Londýna vysvietené vianočnými svetielkami tvoria od oka asi tak polovicu úspechu celého filmu. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Na lavičke v parku.
Na lavičke v parku. (zdroj: www.imdb.com)

Last Christmas je ten typ filmu, v ktorom hlavná hrdinka prakticky nezlezie z plátna. A to je dobre. V tomto prípade. Emilia Clarke ťahá tento film hore a dobre sa na to pozerá. Máme možnosť prežívať s ňou absolútne všetky trapasy, ktoré vyvedie, či už v spoločnosti svojich rodičov, priateľov ale i náhodného známeho Toma. Keď už sme pri rodičoch, tak okrem hlavnej hrdinky je silnou postavou, ktorá vás na plátne upúta, aj jej matka. Tú si zahrala slávna herečka Emma Thompson. 

A celá rodinka aj s otcom, ktorý radšej nechodí domov, kým mama spí a so sestrou, ktorá má svoje tajomstvo tvoria dokopy zábavne rozkošnú rodinku prisťahovalcov z bývalej Juhoslávie. A preto sa Kate vlastne volá Katarina, a preto jej matka spieva balkánske pesničky, ktoré jej lezú na nervy a sú najväčším možným trestom, aký si vie mladá smoliarka predstaviť. Emma Thompson sa úlohy životom zbitej matky zhostila veľmi dobre a vždy keď sa objaví na plátne popri svojej dcére, je veľkým potešením tieto scény sledovať. A takisto aj počúvať, lebo hoci sa dcéra vyjadruje čistou angličtinou, jej matka má stále výrazný balkánsky prízvuk.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Dcéra a matka
Dcéra a matka (zdroj: www.imdb.com)

Scenár ku tejto pocte legendárnej vianočnej piesni napísala samotná Emma Thompson. Neodmysliteľnou súčasťou filmu sú samozrejme aj pesničky a narážky na Georga Michaela. Nie je to len o jednej slávnej vianočnej pesničke odWham!, pretože, priznajme si to, Michael bol dobrý spevák. Režisérsky sa úlohy sfilmovať niečo, čo by sa kvalitou približovalo ku podobným dielam, ujal Paul Feig.

Last Christmas je vianočný film už len podľa názvu, ale keby staval len na ozdobenom stromčeku a rozdávaní darčekov, nefungoval by tak dobre. Zároveň sa netlačí do takého extrémného gýču ako väčšina televíznych vianočných filmov. Hlavné čaro filmu vytvára samotný predvianočný Londýn, v ktorom autori natáčali počas minulého adventu a využili tak už vyzdobené exteriéry pre potreby filmu. Ďalšími ingredienciami, ktoré film robia veľmi príjemným je herecké trio Emilia Clarke, Emma Thompson a Michelle Yeoh. Do toho pár vydarených hlášok, pivná antikoncepcia pre mužov, disko maštaľ, výborný hudobný doprovod a štipka Brexitu a máme tu príjemný filmový počin, ktorý vám roľničkami vyzvoní pracovný týždeň z hlavy. 

Santa a jej vianočný škriatok
Santa a jej vianočný škriatok (zdroj: www.imdb.com)

Last Christmas nie je takým veľkolepým dielom ako Láska nebeská (2003) aj keď snaha ísť za kvalitou je viditeľná. U mňa sa zaradí medzi filmy ako trebárs Sám doma (1990), či Noc plná zázrakov (2011), ktoré si rád pozriem aj nasledujúce Vianoce, a aj tie ďalšie, ktoré prídu po nich. Preto je dosť problémom objektívne ohodnotiť tento film, aby som ho kvôli navodeniu dobrej nálady, ktorú mi po návšteve kina spôsobil, zbytočne nenadhodnotil.

Hodnotenie: 7/10 Kvôli výbornej atmosfére, ktorá vás vtiahne do predvianočného Londýna by si možno film zaslúžil aj o jeden bod viac, ale už i takéto hodnotenie je pre film s vianočnou tématikou vkusné a vyššie sa z tohto okruhu nachádza len pár špeciálnych kúskov. 

Maroš Chmúrny

Maroš Chmúrny

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  233
  •  | 
  • Páči sa:  73x

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu