Tráviaca sústava človeka-Ž?

Referát-tráviaca sústava, pre základné školy

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Tráviaca sústava

Funkcia: Trávenie, vstrebávanie a odstraňovanie zvyškovpotravy. Je riadená nervovo a hormonálne.

Stavba tráviacej sústavy:
1.) Tráviaca rúra : ústna dutina, hltan, pažerák, žalúdok, tenké a hrubé črevo,análny otvor.
2.) Tráviace žľazy : A/ Malé (v stenách tráviacich orgánov)
B/ Veľké (samostatné) slinné žľazy, podžalúdková žľaza, pečeň

1. ÚSTNA DUTINA

Funkcia: Odhryznutie a žuvanie (mechanické spracovaniepotravy)-zuby
Zuby: Horné a dolné zuboradie, máme 2 generácie zubov
Mliečne 20: 2 rezáky, 1 očný, 2 stoličky x 4
Trvalé 32: 2 rezáky, 1 očný, 2 črenové, 3 stoličky x 4
Tvorba hltu: Pomocou slín, ktoré vznikajú v slinných žľazách. Slinnéžľazy-malé, v sliznici ústnej dutiny veľké-3 páry, príušné, podjazykové,podsánkové
Zloženie slín: voda, hlien, bakteriocídne látky, lyzozým, ptyalín (enzým, ktorýzačína natravovať škroby). Cez sliznicu ústnej dutiny sa vstrebávajú ajniektoré jedy a lieky.
Jazyk: je svalový orgán, pomáha pri mechanickom spracovaní potravy, pri tvorbeartikulácie, obsahuje chuťové poháriky.
Prehĺtací reflex: mäkké podnebie uzatvorí vstup do nosovej dutiny, príklopkauzatvorí vstup do dýchacích ciest a hlt prechádza do pažeráka.

2. ŽALÚDOK (Vakovitý orgán pod bránicou, 1-2 l)
Funkcia: trávenie
Stavba: sliznica, podslizničné väzivo, hladké svaly, pobrušnica

Sliznica produkuje žalúdočnú šťavu, ktorá obsahuje:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

a)HCl kyselina chlorovodíková – je potrebná na aktiváciapepsinogénu na pepsín, na ničenie choroboplodných zárodkov, ochranu vitamínov Ba C.
b)Pepsín-enzým, ktorý štiepi bielkoviny na jednoduchšie polypeptidy.
c)Chymozín-u dojčiat na zrážanie mlieka
d)Lipáza-štiepi tuky
e)Hlien-pokrýva steny, chráni pred pepsínom a HCl

Žalúdok vykonáva peristaltické pohyby (prepúšťa tráveninu do tenkého čreva).Pri podráždení vznikajú antiperistaltické pohyby – obranný reflex-zvracanie.

3. TENKÉ ČREVO (viac ako 5m)
Funkcia: a) trávenie - prebieha hlavne v 12-tniku, kde ústi vývod podžalúdkovejžľazy a pečene (tvorí sa v nej žlč).
b) vstrebávanie - konečné produkty sú vstrebávané sliznicou čreva do krvi amiazgy.

Stavba: 1.) Dvanástnik 2.) Lačník 3.) Bedrovník
Sliznica čreva vytvára klky, ktoré zväčšujú resorbčný povrch a žliazky, ktoréprodukujú črevnú šťavu.
Svalovina je slabšia ako v žalúdku.

Črevná šťava obsahuje:
šťavu z požalúdkovej žľazy – obsahuje: soli (neutralizujú kyslú tráveninu),tripsín (rozkladá peptidy na aminokyseliny), amiláza (rozkladá škroby najednoduché cukry), lipáza (rozkladá tuky na glycerol a mastné kyseliny)
žlč – rozptyľuje tuky na drobné kvapôčky, aby na ne mohli pôsobiť lipázy.
črevná šťava – obsahuje enzým enterokinázu, ktorý aktivuje tripsinogén natripsín.

4. HRUBÉ ČREVO (1,5m)
Stavba: Začiatok =>slepé črevo (vyplnené lymfoidným tkanivom),vzostupnáčasť, priečna časť, esovitá kľučka, konenčník.
Funkcia: A) vstrebávanie vody, niektorých vitamínov, solí, liekov
B)zahusťovanie obsahu činnosťou kvasných a hnilobných baktérií za vznikuvýkalov a plynov (metán, sulfán, amoniak)
Obsah sa peristaltikou svaloviny posúva do konečníka, dráždi ho a vyvolávavyprázdňovací reflex.
Jeho sliznica nemá klky, neprodukuje šťavy.

5. PODŽALÚDKOVÁ ŽĽAZA
Žľaza s vnútornou sekréciou. Produkuje inzulín, ktorý pôsobí na prenikanieglukózy do buniek a znižuje jej hladinu v krvi. Pri jeho nedostatku vznikácukrovka.

6. PEČEŇ
Tvoria ju laloky, leží na nej žlčník (7-10cm), hromadí sa tu žlč (na trávenietukov).
Funkcia:- tvorba žlče
- metabolizmus živín
- ukladanie glukózy do zásob (glykogén)
- zásobáreň Fe, vitamínov B12, A, D
- zneškodňovanie škodlivých látok do žlče
- udržiavanie stálej telesnej teploty
Choroby pečene: Hepatitis epidemica: neskôr žltačka, infekčný zápal pečene,príznaky ak pri chrípke, neskôr žalúdočné a črevné ťažkosti, žlté sfarbeniepokožky a očných bielkov, tmavý moč, poškodenie tkaniva pečene. Žlčové kamene:zápalové ochorenie.

SkryťVypnúť reklamu

Premena látok na energiu v organizme
Látková premena (metabolizmus) je vždy spojená s premenou energie.
1.) Katabolické procesy: Ide o štiepenie zložitejších látok na jednoduchšie(energia sa uvoľňuje)
2. )Anabolické procesy: Vznik zložitých látok z jednoduchších (energia sa míňa)

Výživa: Ľudské telo získava energiu z výživy.

1) ŽIVINY
a)Tuky: energeticky najbohatšia zložka, rozpúšťajú sa v nich vitamíny D, E, K,A – tvoria 25%.
b)Bielkoviny: výhodnejšie sú živočíšne, spotreba 1g/kg
c)Cukry: najbohatší zdroj energie, mali by tvoriť 55-60% potravy. Nadmernýpríjem – obezita ( v nadbytku sa tuky menia na tuk).

2) VODA A MINERÁLNE LÁTKY
ML – tvoria 4,7 %, voda 70% celkovej hmotnosti tela
Fe – tvorba hemoglobínu
I – hormóny štítnej žľazy
Ca, P – stavba kostí a svalov
Zn – tvorba inzulínu
Se – potencia

3) VITAMÍNY
Dôležité pre priebeh chemických reakcií
Avitaminóza: úplná absencia vitamínu
Hypovitaminóza: nedostatok vitamínu
Hypervitaminóza: nadbytok vitamínu.

SkryťVypnúť reklamu

Tomáš Cibuľový

Tomáš Cibuľový

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Volám sa Tomáš bývam v Senci mám rád hry (zábavu) aj akvaristiku.partnery : Zoznam autorových rubrík:  akvaristykahry (zákys)hry na sťahovaniehry (chety,navody,...)ReferátykuriozitySúkromné

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

146 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

108 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu