Tráviaca sústava
Funkcia: Trávenie, vstrebávanie a odstraňovanie zvyškovpotravy. Je riadená nervovo a hormonálne.
Stavba tráviacej sústavy:
1.) Tráviaca rúra : ústna dutina, hltan, pažerák, žalúdok, tenké a hrubé črevo,análny otvor.
2.) Tráviace žľazy : A/ Malé (v stenách tráviacich orgánov)
B/ Veľké (samostatné) slinné žľazy, podžalúdková žľaza, pečeň
1. ÚSTNA DUTINA
Funkcia: Odhryznutie a žuvanie (mechanické spracovaniepotravy)-zuby
Zuby: Horné a dolné zuboradie, máme 2 generácie zubov
Mliečne 20: 2 rezáky, 1 očný, 2 stoličky x 4
Trvalé 32: 2 rezáky, 1 očný, 2 črenové, 3 stoličky x 4
Tvorba hltu: Pomocou slín, ktoré vznikajú v slinných žľazách. Slinnéžľazy-malé, v sliznici ústnej dutiny veľké-3 páry, príušné, podjazykové,podsánkové
Zloženie slín: voda, hlien, bakteriocídne látky, lyzozým, ptyalín (enzým, ktorýzačína natravovať škroby). Cez sliznicu ústnej dutiny sa vstrebávajú ajniektoré jedy a lieky.
Jazyk: je svalový orgán, pomáha pri mechanickom spracovaní potravy, pri tvorbeartikulácie, obsahuje chuťové poháriky.
Prehĺtací reflex: mäkké podnebie uzatvorí vstup do nosovej dutiny, príklopkauzatvorí vstup do dýchacích ciest a hlt prechádza do pažeráka.
2. ŽALÚDOK (Vakovitý orgán pod bránicou, 1-2 l)
Funkcia: trávenie
Stavba: sliznica, podslizničné väzivo, hladké svaly, pobrušnica
Sliznica produkuje žalúdočnú šťavu, ktorá obsahuje:
a)HCl kyselina chlorovodíková – je potrebná na aktiváciapepsinogénu na pepsín, na ničenie choroboplodných zárodkov, ochranu vitamínov Ba C.
b)Pepsín-enzým, ktorý štiepi bielkoviny na jednoduchšie polypeptidy.
c)Chymozín-u dojčiat na zrážanie mlieka
d)Lipáza-štiepi tuky
e)Hlien-pokrýva steny, chráni pred pepsínom a HCl
Žalúdok vykonáva peristaltické pohyby (prepúšťa tráveninu do tenkého čreva).Pri podráždení vznikajú antiperistaltické pohyby – obranný reflex-zvracanie.
3. TENKÉ ČREVO (viac ako 5m)
Funkcia: a) trávenie - prebieha hlavne v 12-tniku, kde ústi vývod podžalúdkovejžľazy a pečene (tvorí sa v nej žlč).
b) vstrebávanie - konečné produkty sú vstrebávané sliznicou čreva do krvi amiazgy.
Stavba: 1.) Dvanástnik 2.) Lačník 3.) Bedrovník
Sliznica čreva vytvára klky, ktoré zväčšujú resorbčný povrch a žliazky, ktoréprodukujú črevnú šťavu.
Svalovina je slabšia ako v žalúdku.
Črevná šťava obsahuje:
šťavu z požalúdkovej žľazy – obsahuje: soli (neutralizujú kyslú tráveninu),tripsín (rozkladá peptidy na aminokyseliny), amiláza (rozkladá škroby najednoduché cukry), lipáza (rozkladá tuky na glycerol a mastné kyseliny)
žlč – rozptyľuje tuky na drobné kvapôčky, aby na ne mohli pôsobiť lipázy.
črevná šťava – obsahuje enzým enterokinázu, ktorý aktivuje tripsinogén natripsín.
4. HRUBÉ ČREVO (1,5m)
Stavba: Začiatok =>slepé črevo (vyplnené lymfoidným tkanivom),vzostupnáčasť, priečna časť, esovitá kľučka, konenčník.
Funkcia: A) vstrebávanie vody, niektorých vitamínov, solí, liekov
B)zahusťovanie obsahu činnosťou kvasných a hnilobných baktérií za vznikuvýkalov a plynov (metán, sulfán, amoniak)
Obsah sa peristaltikou svaloviny posúva do konečníka, dráždi ho a vyvolávavyprázdňovací reflex.
Jeho sliznica nemá klky, neprodukuje šťavy.
5. PODŽALÚDKOVÁ ŽĽAZA
Žľaza s vnútornou sekréciou. Produkuje inzulín, ktorý pôsobí na prenikanieglukózy do buniek a znižuje jej hladinu v krvi. Pri jeho nedostatku vznikácukrovka.
6. PEČEŇ
Tvoria ju laloky, leží na nej žlčník (7-10cm), hromadí sa tu žlč (na trávenietukov).
Funkcia:- tvorba žlče
- metabolizmus živín
- ukladanie glukózy do zásob (glykogén)
- zásobáreň Fe, vitamínov B12, A, D
- zneškodňovanie škodlivých látok do žlče
- udržiavanie stálej telesnej teploty
Choroby pečene: Hepatitis epidemica: neskôr žltačka, infekčný zápal pečene,príznaky ak pri chrípke, neskôr žalúdočné a črevné ťažkosti, žlté sfarbeniepokožky a očných bielkov, tmavý moč, poškodenie tkaniva pečene. Žlčové kamene:zápalové ochorenie.
Premena látok na energiu v organizme
Látková premena (metabolizmus) je vždy spojená s premenou energie.
1.) Katabolické procesy: Ide o štiepenie zložitejších látok na jednoduchšie(energia sa uvoľňuje)
2. )Anabolické procesy: Vznik zložitých látok z jednoduchších (energia sa míňa)
Výživa: Ľudské telo získava energiu z výživy.
1) ŽIVINY
a)Tuky: energeticky najbohatšia zložka, rozpúšťajú sa v nich vitamíny D, E, K,A – tvoria 25%.
b)Bielkoviny: výhodnejšie sú živočíšne, spotreba 1g/kg
c)Cukry: najbohatší zdroj energie, mali by tvoriť 55-60% potravy. Nadmernýpríjem – obezita ( v nadbytku sa tuky menia na tuk).
2) VODA A MINERÁLNE LÁTKY
ML – tvoria 4,7 %, voda 70% celkovej hmotnosti tela
Fe – tvorba hemoglobínu
I – hormóny štítnej žľazy
Ca, P – stavba kostí a svalov
Zn – tvorba inzulínu
Se – potencia
3) VITAMÍNY
Dôležité pre priebeh chemických reakcií
Avitaminóza: úplná absencia vitamínu
Hypovitaminóza: nedostatok vitamínu
Hypervitaminóza: nadbytok vitamínu.