reklama

Najťažšie scény Audrey Hepburnovej

Dve scény zo slávneho filmu Raňajky u Tiffanyho, na ktorých natáčanie Audrey Hepburnová nespomínala rada.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Je skoro ráno. Audrey Hepburnová vystupuje zo žltého taxíku na Piatej avenue. Na sebe má elegantné čierne šaty od Givenchyho. Postaví sa pred výklad obchodu so šperkami. Vytiahne zo sáčku dánske pečivo (croissant), odkusne si a zapije ho kávou. Chvíľu sa prechádza zdanlivo vyľudneným mestom. Klapka. Audrey Hepburnová natočila jednu zo svojich najťažších a zároveň najslávnejších scén. Začína ňou film Raňajky u Tiffanyho

Radšej by jedla zmrzlinu

Pre Hepburnovú bola scéna náročná z viacerých dôvodov. Najväčší problém mala s tým, že musela jesť dánske pečivo (nie je určite nezaujímavé, že Marilyn Monroe, ktorú si do úlohy želal Truman Capote ho milovala). Požiadala teda režiséra Blaka Edwardsa o to, či by mohla jesť niečo iné – napríklad zmrzlinu. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Edwards, napriek tomu, že mal slabosť pre roztomilú herečku belgického pôvodu, jej požiadavku zamietol. Jeho argument bol prostý – zmrzlina nie je jedlo, ktoré ľudia konzumujú na raňajky. A tak – údajne naposledy vo svojom živote - jedla dánske pečivo, ktoré tak veľmi nenávidela.

Pečivo nepochádzalo zo žiadnej fiktívnej reštaurácie, ale zo skutočnej Schrafftovej reštaurácie, ktorá sa nachádzala na Piatej avenue. Navštevovali ju predovšetkým ženy, ktoré sa tu zastavili po nákupoch. Reštaurácia bola známa chutným jedlom a prijateľnými cenami. Nebola to žiadna luxusná reštaurácia. 

Oči klamú

Nielen to, že musela Audrey jesť dánske pečivo bolo to, čo ju znervózňovalo. Natáčanie úvodnej scény prilákalo do okolia množstvo zvedavcov a hoci podľa záberov to vyzeralo na to, že mesto ešte spalo, realita bola úplne iná. Audrey Hepburnová a jej herecký partner George Peppard boli pre obyvateľov New Yorku veľkým lákadlom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odhady sa pritom rôznia. Podľa jedných sa úvodná scéna natáčala „len“ pred stovkami pozorovateľov, iní hovoria až o tisíckach. Audrey bola z toho, pochopiteľne, nervózna. Nikdy nenatáčala pred tak veľkým davom ľudí. Svoje pocity sa jej však podarilo schovať za okuliare s čiernymi sklami, ktoré boli súčasťou jej outfitu.

Napriek tomu, že sama herečka vyzerala v čiernych šatách úchvatne, všetko to, čo divák vo filme videl, bolo len pozlátko. Za čiernymi okuliarmi sa ukrývali uslzené oči, jej perly boli falošné a jej pohľad do výkladu obchodu s luxusným tovarom prezrádzal, že jej sny sa nenaplnili. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Z úvodnej scény filmu Raňajky u Tiffanyho
Z úvodnej scény filmu Raňajky u Tiffanyho (zdroj: Thewordnypmhetdiariess)

Mačka v daždi

Za jednu z najťažších scén, ktoré za svoj život natočila, považovala záver Raňajok z Tiffanyho, kedy musela vypustiť kocúra do dažďa. Hepburnová scénu nenávidela už vo chvíli, keď si ju po prvýkrát prečítala v scenári.

Priečilo sa jej, ako milovníčke zvierat, správať sa takto ku kocúrovi, ku ktorému si navyše vytvorila počas natáčania vzťah. Aj teraz neúspešne lobovala za zmenu v scenári. Jej nepríjemné pocity napokon ešte znásobil fakt, že musela scénu natočiť osemkrát, než bol režisér Blake Edwards spokojný s výsledkom. S happy-endom.

Blakovi Edwardsovi sa však podaril natočiť presne taký koniec, aký chcel. Iný, než ho napísal Truman Capote. Dojemný, plný nádeje, v ktorom sa nachádzali dvaja mladí ľudia a kocúr, ktorí sa našli. Ak ste na konci filmu plakali, Blake Edwards docielil presne to, čo chcel. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu