reklama

Pucciniho najväčší úlovok alebo ako vznikol najslávnejší valčík

Názor, že tie najslávnejšie melódie vznikajú náhodou, platí pre Musettin valčík z Pucciniho Bohémy určite. Melódia z tohto valčíka totiž pôvodne slúžila ako skladba vytvorená pre úplne iné účely - oslavu spustenia novej lode na hl

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia 

X+Ilustračná fotografia

Dôležitá poznámka na úvod: Označenie "najslávnejší valčík" je len osobným názorom autora a nevyjadruje ultimátnu pravdu.

Keď sa povie Bohéma niekomu sa vybaví Rodolfa ária Che gelida manina v prvom dejstve, inému emočne nabitý záver tretieho dejstva, no niekto si rozpomenie na Musettin valčík, známom tiež pod originálnym názvom Quando men´vo. Spieva ho v závere druhého dejstva Musetta, ktorá takto zvádza Marcella, priateľa hlavného hrdinu, Rodolfa. Podobne ako ku Verdiho Va, pansiero (Zboru Židov) i k tomuto opernému „hitu" sa viaže pomerne zaujímavý príbeh.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Puccini túto skladbu napísal ešte dávno predtým, než vôbec vedel, že ho „vloží" do úst nejakej Musette. Taliansky majster ju totiž zložil pri úplne inej príležitosti. Ešte pod názvom Piccolo Valzer sa objavila v magazíne Armi ed Arte a to pri príležitosti osláv spustenia bojovej lode s názvom Umberto I. na hladinu. Puccini ju napísal na výslovné prianie kráľa, ktorý si chcel nové bojové plavidlo týmto spôsobom uctiť.

Puccini dostal nápad na melódiu, keď sa plavil na lodi na jazere Massaciuccoli, kam chodil veľmi rád rybárčiť a kde si aj kúpil svoj dom. Keď sa tu jedného dňa takto tradične plavil (bolo to miesto, kde sa mu dobre premýšľalo), vlny zakývali jeho loďkou a jemu sa rázom vybavila melódia. Melódia, ktorá vedela byť ako to more, po ktorom sa plavil - vášnivé (plné vĺn) i pokojné a intímne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď v roku 1894 skladbu napísal, bola určená výhradne pre piano. Puccini ju v tom čase ešte s Bohémou nespájal. Napokon ju spojil - jedna skladba, ktorá slúžila na oslavu lode, tak poslúžila aj koketnej žene na zvádzanie muža. Musettin valčík sa do Bohémy dostal podľa všetkého tak trochu náhodou. Keď si Pucciniho libretisti povšimli, že Bohémovia dostanú v štvrtom dejstve pozvanie na honosný večierok (s valčíkovým orchestrom), potrebovali valčíkovú tému predstaviť už skôr. Voľba teda padla na Piccolo Valzer (v preklade „malý valčík"), ktorý taliansky skladateľ napísal roky predtým pri úplne inej príležitosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Stačilo napísať text. Librestista Giacoso, keď ho požiadal o nejaký vzor, tak mu Puccini napísal „Coccoric, coccorico, bistecca," čím mu naznačil verzologické metrum, ktorého sa mal Giacoso držať. Ten na základe toho vytvoril celkovo (minimálne) šesť odlišných verzii.

Finálne Quando men´vo nesie v úvode túto podobu: „Keď sa prechádzam po uliciach, ľudia sa zastavujú a obdivujú moju krásu." V jednej verzii je: „Keď sa prechádzam sama po ulici, ľudia sa zastavujú a hľadia zhora nadol." V ďalšej stojí: „Keď sa prechádzam po ulici, ľudia zastavujú a hľadia. Hľadajú na mne krásu."

Skutočný genialita tejto skladby spočíva v tom, že ju Puccini napísal dávno predtým, že o Bohéme uvažoval a dnes by málokto povedal, že sem nepasuje. Podobne ako napríklad Čajkovskij, i on dokázal vytvoriť tzv. „prima musica", teda niečo, čo sa dobre počúva. A snáď mi dáte za pravdu, že sa aspoň trochu dobre počúva. Môžete ju počuť aj naživo, v SND reprízujú Bohému najbližšie už 26. apríla.

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu