reklama

Skutočný Pán Darcy z Pýchy a predsudku bol možno milencom Jane Austenovej

Pán Darcy patrí medzi najobľúbenejších literárnych hrdinov vôbec. Kto bol však v skutočnosti a aký vzťah k nemu mala Jane Austenová?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Keď sa povie Pán Darcy, tak nejednej čitateľke sa asi rozbúši srdci. Napriek tomu, že veľakrát sa zdal byť arogantným a pyšným, získal si srdce miliónov čitateliek (a možno aj čitateľov) na celom svete. A to napriek tomu, že sa vlastne nijako príliš nelíšil od iných podobne jedinečných romantických hrdinov. I dve storočia po tom, čo Jane Austenová v Pýche a predsudok stvorila postavu Fitzwilliama Darcyho s určitosťou nevieme povedať, kto bol v skutočnosti Pán Darcy.

Štyria potenciálni Darcyovia

Verzie sú v zásade štyri – prvá hovorí o tom, že Pánom Darcym bola v skutočnosti samotná Jane Austenová. Druhá, že ňou bol istý John Parker, manžel jej kamarátky Frances, ktorej darovala jeden z prvých výtlačkov Emmy. Tretia možnosť je taká, že ním bol Samuel Blackall, reverend, s ktorým ju spájalo zvláštne puto trvajúce dlhé roky. A tou poslednou je to, že ním bol Thomas Lefroy, mladík, s ktorým prežila krátky románik, než sa ich cesty raz a navždy rozišli.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zdá sa, že už sa nikdy s určitosťou nedozvieme, kto bol v skutočnosti Darcy. Čas je totiž jedným z najväčších nepriateľov všetkých životopiscov a v prípade Jane Austenovej to platí dvojnásobne. Väčšina z listov, ktoré adresovala svojej milovanej sestre Kasandre a v ktorých často písala o svojich najintímnejších pocitoch, je dnes nenávratne stratených. A tie, čo odolali dvom storočiam času, bohužiaľ neposkytujú dostatok relevantných dôkazov pre jasnú odpoveď.

Ak by som to mal v skratke zhrnúť – John Parker, aspoň z toho, čo vieme, bol Darcymu výzorom najpodobnejší. Akurát nejestvuje veľa dôkazov o tom, že by Jane s Johnom boli v akokoľvek intímnejšom kontakte. Samuel Blackall bol mužom, ku ktorému Jane prechovávala zrejme viac než kamarátske city, no nebol to muž, ktorý by ju na prvý pohľad niečím oslovil. A potom tu máme Thomasa Lefroya, muža, ktorý Jane, čo vieme z dopisov, preukázateľne zlomil srdce. Bol práve on Pánom Darcym?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak by som mal vysloviť svoj názor, tak by som povedal, že si myslím, že Pánom Darcym bol práve Tom Lefroy. Jane sa zapáčil na prvý pohľad, prežila s ním vášnivý románik a bol azda prvým mužom, o ktorom verila, že by sa mohol stať jej manželom. A keď sa jej toto želanie nesplnilo, znášala to veľmi ťažko a trvalo mesiace, kým na Toma prestala myslieť. Možno aj z toho dôvodu neskôr bagatelizovala vzťah s ním, rovnako tak ako aj Tom. Boli azda pyšní odhaliť svoje skutočné city?

Thomas Lefroy
Thomas Lefroy (zdroj: old-fashionedcharm.blogspot.com, janeaustensequelsblog.wordpress.com)

Výnimočne dobrý bál

Niekedy na jeseň roku 1795 spoznala Jane Austenová dvoch mužov. Prvým bol Charles Fowle, ktorý bol bratom snúbenca jej sestry Kasandry. Druhým bol Tom Lefroy. Oboch spájalo to, že po vyštudovaní škôl sa mali uplatniť v oblasti práva. Tom vďaka podpore svojho bohatého strýka práve dokončil štúdium na škole v Dubline. Do Ashu prišiel pozrieť svojho uja, Georga Lefroya, ktorý tu žil so svojou manželkou, dobrosrdečnou Annou, ktorej však každý hovoril Pani Lefroyová.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lefroyovci, až na niektoré výnimky, nepatrili medzi veľmi bohaté rodiny. V meste však boli veľmi dobre známi a skoro by sa dalo povedať, že až populárni. Vďačiť dobrej povesti mohli predovšetkým Pani Lefroyovej, ktorá často organizovala rôzne bály a iné spoločenské udalosti a angažovala sa aj v pomoci chudobným alebo chorým ľuďom. Veľmi dobre si rozumela aj s mladou Jane Austenovou, ktorá v čase, kedy sa odohráva môj príbeh, mala len dvadsať rokov.

Pani Lefroyová často a rada zvala Jane na rôzne plesy a bály. Na viacerých vídavala aj Toma Lefroya. Z jej listov môžeme usudzovať, že sa poznali už dlhšie, len nikdy nedostali možnosť sa nejako dlhšie porozprávať. Frekvencia toho, ako často písala o Tomovi však naznačuje, že ju v niečom zaujal. Na začiatku januára hostila Pani Lefroyová ďalší zo svojich bálov a nechýbali na ňom ani Tom a ani Jane. Medzi mladou dvojicou preskočila iskra – pretancovali spolu celú noc a zabávali sa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Napriek tomu, že Tom bol od Jane o rok mladší, pre ňu to nepredstavovalo vážnejšiu prekážku. V liste svojej sestre Kasandre ho opisovala ako veľmi dobre vyzerajúceho gentlemana a bál, na ktorom boli veľavravne označila za „výnimočne dobrý bál“. Je viac než zrejmé, že na tom mal svoju zásluhu aj Tom. O Austenovú sa už aj predtým a aj potom uchádzalo viacero nápadníkov, no ona mala po slávnosti oči len pre jediného – budúceho právnika Toma Lefroya.

Jane Austenová
Jane Austenová (zdroj: http://cdn.bigissue.com, http://marieclaire.media.ipcdigital.co.uk)

Zásnuby, ku ktorým nikdy nedošlo

Niekoľko nasledujúcich dní si dvojica užívala vzájomnú blízkosť a spoznávala jeden druhého. Jane bola presvedčená o tom, že je len otázkou času, kým ju Tom požiada o ruku. Dovtedy na manželstvo príliš nemyslela, no ako z listov môžeme vyčítať, bola ochotná sa navždy upísať jednému mužovi. Romantická idylka však netrvala dlho – ich románik sa prevalil a rodičia oboch milencov zasiahli. Toma poslali do Dublinu a Jane zostali len oči pre plač. „Stekajú mi slzy, ako o tom píšem,“ stojí v jednom liste.

Rovnako ako Jane nebola vhodnou partiou pre Toma, tak nebol ani Tom pre Jane. Podľa želania rodiny sa mal totiž Lefroy vydať za bohatú ženu (čo napokon aj učinil) a chudobná Jane tieto kritériá bohužiaľ nesplňovala. Možno v snahe uľaviť jej bolesti ju Lefroyovci neskôr zoznámili s reverendom Samuelom Blackallom (ďalším potencionálnym Darcym), ktorý, ako verili, by mohol byť tým správnym liekom na jej zlomené srdce. Zmýlili sa však, keďže dvojica si príliš do noty nepadla. Aspoň nie v samotných počiatkoch.

Je zaujímavé, že z mesiacov, ktoré nasledovali po krátkom romániku s Tomom, ktoré boli zároveň čiastočne i mesiacmi, kedy sa v hlave Jane začali objavovať myšlienky na napísanie niečo, z čoho neskôr vznikla Pýcha a predsudok (mám tým teraz na mysli nezachovaný prvý rukopis v angličtine nazývaný ako First Impressions) nám nezostalo veľa dopisov. Jedným z možných vysvetlení môže byť depresia, do ktorej Jane upadla po neočakávanom konci s Tomom.

Pocity oboch mladých milencov im totiž neboli dovtedy príliš vlastné. Tom, hoci bol vzorným a pilným študentom, mal povesť sukničkára. Ani Jane nemala o nápadníkov núdzu, no žiadny muž ju pred Tomom natoľko neočaril, aby kvôli nemu stratila hlavu. Niektorí Austenovej životopisci súdia, že obaja, to čo zažívali vnímali chvíľu ako krátkodobé poblúznenie, ako flirt bez budúcnosti, keďže vedeli, že nikdy nebudú môcť byť spolu kvôli svojmu postaveniu. Zrejme sa však, k prekvapeniu oboch, z toho vyvinulo niečo viac.

Anne Hathaway (Jane) a James McAvoy (Tom) stvárnili hlavné úlohy vo filme "Vášeň a cit: Príbeh Jane Austenovej", ktorý je inšpirovaný vzťahom medzi Tomom a Jane. Je to však film plný fikcie a historických nepresností.
Anne Hathaway (Jane) a James McAvoy (Tom) stvárnili hlavné úlohy vo filme "Vášeň a cit: Príbeh Jane Austenovej", ktorý je inšpirovaný vzťahom medzi Tomom a Jane. Je to však film plný fikcie a historických nepresností.  (zdroj: http://1.fwcdn.pl)

Mladícka láska

Tom Lefroy sa podľa priania rodičov vydal za bohatú ženu. Jane Austenovú označoval za svoju „mladícku lásku“, no nikdy na ňu nezabudol. Často na ňu spomínal a možno si aj predstavoval to, aké by to bolo, keby im to vyšlo. Svojej sestre v jednom liste napísal, že ju „skutočne miloval“. Koncom roku 1798 sa Tom vrátil do Ashu, no s Jane sa už nestretol. V tom čase bol už totiž zasnúbený s Mary Paulovou, ktorá bola sestrou jeho spolužiaka zo štúdii. A stretávať sa s bývalými milenkami nebolo vhodné.

Jane Austenová sa s odstupom času dozvedela o tom, čo sa stalo s Tomom, ale nebolo to to, čo by si priala počuť. Uvedomila si, že už Toma pravdepodobne nikdy neuvidí. Aj Pani Lefroyová, ktorá si očividne bola vedomá vzťahu medzi Jane a Tomom, o ňom skoro nehovorila. Jane trvalo mesiace, kým na neho zabudla. Svoju energiu neskôr nasmerovala do písania prvej verzie Pýchy a predsudku, kde na rozdiel od jej vlastného života, si zaľúbenci k sebe napokon napriek všetkým prekážkam našli cestu.

Pre Toma Lefroya bola celkom možno Jane Austenová jedinou väčšou láskou jeho života. Svatba s Mary Paulovou bola viac vecou rozumu, než citu a životopisci súdia, že hoci to bolo manželstvo pevné, veľa lásky v ňom nebolo. Možno aj preto sa Tom v myšlienkach tak často navracal k Jane a k časom na Ashi, kde strávil niekoľko krásnych týždňov so ženou, ktorá sa neskôr stala jednou z najväčších autoriek všetkých čias. Možno aj on mal podiel na tom, že vznikla Pýcha a predsudok a Pán Darcy.

Nesmieme totiž zabúdať na to, že skutočný Pán Darcy nemusel byť pyšný a ani arogantný či nepríjemný, keďže všetky tieto vlastnosti mu Jane pridala, aby ho tým čo najlepšie odlíšila od ostatných postáv. Pán Darcy musel byť jedinečný a nech už si pri ňom Jane Austenová predstavovala kohokoľvek, je skoro isté, že to bol muž, ktorý nejakým spôsobom ovplyvnil jej život a zastával v jej srdci ono jedinečné miesto. Mohol to byť John Parker, ktorého tajne milovala, Samuel Blackall, ku ktorému prechovávala odpor i lásku alebo Thomas Lefroy, ktorý jej zlomil srdce. To sa však už nikdy nedozvieme. Nezostáva nám nič iné, len byť vďačný za to, že nejaký Pán Darcy napokon vznikol.

Hlavná fotka: UGArdener, Creative Commons license

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu