reklama

Koniec fašiangov v znamení súťaže v jedení mastných šišiek

Fašiangy sú obdobie, ktoré začína od Troch kráľov a trvá až do polnoci pred Škaredou – Popolcovou stredou. Potom nasleduje 40-dňový pôst. A tam niekde medzi tým, sa všetko vždy na pár dní prevrátilo naruby a fašiangy vrcholili.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ak neviete, o čom sú fašiangy, prečo sa pochováva basa, prečo ženy tancujú s medveďom a jedia sa mastné šišky, tak príďte zažiť s nami fašiangové tradície na vlastné oči! Významným dňom vo fašiangovom období bola nedeľa. Plesalo sa, tancovalo, veselilo a často sa zábava pretiahla až do ranných hodín. Ani pondelok nebol rozhodne odpočinkový, tanec a veselica pokračovali, avšak radovánky boli určené iba ženatým mužom a vydaným ženám.

Fašiangový utorok bol v znamení sprievodu masiek, ktorý s muzikou obchádzal dedinou. A že to nebol sprievod hocijaký! Maškary predvádzali veselé i parodické scénky s viditeľnými prvkami politickej satiry - na paškál si brali richtára aj dianie v obci. Podivuhodné maškary sa cestou zastavovali, prepadali chodcov a predvádzali rôzne kúsky. A aké masky boli najčastejšie? Najtypickejšou maskou bol medveď. S chlpatým zvieraťom často tancovali mladé dievčatá, lebo medveďovi bol prisudzovaný magický charakter - plodnosť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zábava sa pomaly preniesla do krčiem a hostincov, kde však o polnoci končila s veľkým smútkom. Všetky hudobné nástroje museli utíchnuť a za všeobecného žiaľu sa pochovávala basa.

S blížiacim sa príchodom karnevalového obdobia spájame ďalší významný deň „mastný štvrtok“. Je o tom, že sa jedia sladké špeciality smažené v oleji. Príslovie hovorí, že kto si tento deň nezje aspoň jednu šišku, nebude sa mu dariť. V množstve štátov je táto tradícia veľmi populárna. V Poľsku sa v tejto disciplíne dokonca robia súťaže. Nie len z dôvodu, že zjesť 10 šišiek je ťažký oriešok, ale aj preto, že súťaž má veľmi prísne pravidlá a jej účastníci sa nemôžu olizovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ak máte chuť na šišku a chcete sa zapojiť do tohto netradičného zápolenia príďte vo štvrtok o 10:00 na námestie A. Hlinku v Zlatých Moravciach a užite si zábavu spolu s nami.

Ak Vás tento text zaujal, povedzte o ňom svojim priateľom alebo zdieľajte tento článok cez fb stránku https://www.facebook.com/ZMena-1493518910891751/ a podporte ho svojím hlasom pod textom.

Michal Cimmermann

Michal Cimmermann

Bloger 
  • Počet článkov:  104
  •  | 
  • Páči sa:  6x

Povolaním právnik v Advokátskej kancelárii CIMMERMANN, s.r.o., vo voľnom čase aktivista, člen občianskeho združenia ZMena, ktorý sa rozhodol "ZMeniť svet". V súčasnosti poslanec mestského zastupiteľstva v našom malom mestečku Zlaté Moravce. Zoznam autorových rubrík:  PrávoPolitikaSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu