reklama

Predražené respirátory na COVID 19: Hyenizmus alebo trestný čin?

Hystéria a panika okolo COVID – 19, nahráva kšeftárom, ale aj predajcom, ktorí využívajú situáciu a ponúkajú respirátory, rúška a antibakteriálne gély za astronomické ceny.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Dokonca sa nájdu aj podvodníci, ktorí predávajú zázračné amulety a falošné lieky proti koronavírusu.

V tom lepšom prípade si ľudia musia poriadne priplatiť. V tom horšom svoju objednávku nikdy neuvidia. Druhý scenár najčastejšie nastáva, ak nakupujú na internetových bazároch a sociálnych sieťach.

Ako postupovať v takomto prípade?

Ak sa s predajcom nedohodnete inak, musí vám objednávku doručiť do 30 dní. Ak ju nedodá, musí vám do 15 dní vrátiť peniaze. Táto povinnosť sa vzťahuje aj na osoby, ktoré nemajú oprávnenie na podnikanie.

Ak predávajúci nedodá tovar a ani nevráti kúpnu cenu, treba sa obrátiť na súd a podať návrh na vydanie platobného rozkazu, resp. žalobu na vydanie bezdôvodného obohatenia. Zároveň je možné podať trestné oznámenie, pretože nie je možné vylúčiť, že mohla byť naplnená skutková podstata trestného činu podvodu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V súvislosti s osobami, ktoré predávajú na internete bez akéhokoľvek povolenia môže ísť aj o trestný čin neoprávneného podnikania, samozrejme za podmienky, že ide o sústavnú činnosť s cieľom dosiahnuť zisk.

Samostatnou kapitolou sú premrštené ceny predajcov za ochranné zdravotné pomôcky, ktoré atakujú stonásobky obvyklých cien.

Predajca predražené respirátory ponúkal aj na splátky cez spoločnosť Quatro.
Predajca predražené respirátory ponúkal aj na splátky cez spoločnosť Quatro.  

Podľa môjho názoru ide skôr o etický problém a je na každom spotrebiteľovi, či bude v budúcnosti u takéhoto predajcu nakupovať. Avšak v istých prípadoch by mohlo ísť aj o úžeru v zmysle občianskeho zákonníka, a to práve pre zneužitie tiesne spotrebiteľa a hrubý nepomer medzi cenou a obvyklou hodnotou rúška, či respirátora.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dôležité je tiež vedieť, že civilnoprávna úžera spôsobuje neplatnosť zmluvy, čiže v takomto prípade by bolo možné obrátiť sa na súd. 

V Českej republike išli ešte ďalej a predaj veľkého množstva ochranných zdravotných pomôcok za astronomické ceny vyhodnotili ako trestný čin úžery. Dôvodom takéhoto konania bude pravdepodobne vyhlásený krízový stav, ktorý platí pre cele územie ČR.

U nás zatiaľ došlo iba k zákazu predávať alebo prevádzať respirátory kategórie FFP2, FFP3 verejnosti, za ktorých predaj možno dostať od Slovenskej obchodnej inšpekcie pokutu v sume od 1000 € do 10.000 €. 

Súčasná mimoriadna situácia negatívne ovplyvnila nás všetkých. Zhoršila ekonomické prostredie, spustila prepúšťanie, a zároveň spôsobila nárast domáceho násilia na ženách. Nech sú už vaše problémy akejkoľvek povahy, v každom prípade pomôže dobrá (právna) rada. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak potrebujete vedieť, aké práva máte a ako sa brániť, napíšte mi do správy alebo ma kontaktujte na doleuvedených stránkach. V prípade ak sa Vám článok páčil alebo ste sa dozvedeli niečo nové zdieľajte ho, alebo podporte Like-om

fb stránkahttps://www.facebook.com/trestnyadvokatnitra/

web stránka: http://www.cimmermann.com/

web stránka: https://firmastart.sk/

Michal Cimmermann

Michal Cimmermann

Bloger 
  • Počet článkov:  104
  •  | 
  • Páči sa:  6x

Povolaním právnik v Advokátskej kancelárii CIMMERMANN, s.r.o., vo voľnom čase aktivista, člen občianskeho združenia ZMena, ktorý sa rozhodol "ZMeniť svet". V súčasnosti poslanec mestského zastupiteľstva v našom malom mestečku Zlaté Moravce. Zoznam autorových rubrík:  PrávoPolitikaSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu