O Mexiku

V novembri'04 sme uskutočnili dvojtýždňovú cestu do Mexika. Videli sme kopec vecí, ktoré sa nám páčili (alebo aj nepáčili) a stáli za tú fotku, (aj keď nebola digitálna:-))

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Kostoly sú pestrofarebne zdobené, v meste Puebla sú dokonca obložené kachličkami.
Puebla je známa tým, že na výzdobu nielen kostolov, ale aj meštianskych domov sa používali obkladačky.

Kulinárskou špecialitou v Pueble je Mole Poblano, kurča s kakaovou polevou. Ako prílohu sme dostali niečo, čo sme podľa vizáže a vlastne aj chuti pomenovali "hlina".
Neskôr sme v tom identifikovali mletú fazuľu.

V neďalekej Cholule sa uprostred planiny týči jediný osamotený kopec s kostolom navrchu. Tento kostol dal postaviť španielsky kolonizátor Hernan Cortes na vrchu obrovskej aztéckej pyramídy ako symbol nadvlády. Pyramída síce zarástla zeleňou, ale to nič nemení na fakte, že čo do objemu je to najväčšia pyramída na svete.

Kresťanstvo má v každej krajine svoje špecifiká. V Mexiku si ho ľudia prispôsobili podmienkam a temperamentu. Keďže kukurica bola (a je) dôležitým zdrojom obživy, tak ľudia neváhali a zobrazovali Ježiša s kukuricou v ruke.
(O 200 rokov mu budú možno vkladať do ruky mobil. Na fotke vidno, že sa ráta už aj s touto možnosťou:-))

V každej rozprávke sa vždy vyskytne čarovná babička, ktorá koná dobro (prípadne ježibaba, ktoré koná zlo).

V Cholule sa vyskytla babička s čarovnými vrkočmi...

Bez komentára


Alebo predsa?

Oriešky v čokoláde, slané oriešky, tekvicové semená - to sú bežné veci pre maškrtníka. Ale na oriešky namáčané vo feferónkovej omáčke, to chce už pevnú vôľu:-)

Opuncie - chutný plod kaktusu. Ale zradný ako samá rastlina, na ktorej rastie.
Keď sa človek už opatrne vyhne pichliačom na rastline a odtrhne zrelé plody, všimne si jemné štetinky, ale nevenuje tomu pozornosť. Všimne si to po pár minútach, keď má štetinky pozapichávané v celej dlani a nepríjemne ho pichajú...
Pomsta za odtrhnutie plodov je sladká...

Fasády? Všetkých farieb. A nielen v meste Oaxaca, ale na celom juhu Mexika.

Ranná rutina na námestí v Oaxace:
porozkladať stánok, aby bol pripravený pre tých pár rozospatých turistov...

...ranná šálka kávy alebo kakaa, k tomu čerstvý koláč z lístkového cesta...

... a to všetko zaniesť svojej milej na neďalekú lavičku.

Ku špecialitám oaxackej kuchyne patria nepochybne aj pečené kobylky.

Chutia trochu nakyslasto a drobia sa v ústach.

Smrtky patria k oslavám sviatku Všechsvätých

Ivan Cimrák

Ivan Cimrák

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  0x

PhD študent momentálne pracujúci v Belgicku. Zoznam autorových rubrík:  MexikoBelgickoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

INESS

INESS

108 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Radko Mačuha

Radko Mačuha

232 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu