reklama

Šťastie po smrti

Michael Jackson pre mňa stelesňoval moju mladosť. Neviem ako je to vlastne možné, ale jeho albumy sa v 80. rokoch pomerne bez problémov dostávali aj do komunistického Československa. Nie všetci ho milovali, ale rešpektoval ho každý. Vo veľa smeroch bol doslova udávačom trendov - nielen v hudbe, ale aj v tanci, videoklipov, či marketingu. Ak sa aj vyhnem pomenovaniu "tvorca popu", určite sa stal jeho najvýraznejšou postavou v histórii.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
Obrázok blogu

Každá minca má však dve strany. Uniesť slávu nie je ľahké. John Lennon by mohol rozprávať, keby mohol rozprávať. Šalejúce davy od útleho detstva, despotický otec, bulvár vo svojom rozkvete a jemná umelecká duša je kombinácia, ktorú by neustál nikto. A tak sme sa dozvedali o zneužívaní detí (skutočnosť: Michael Jackson bol veľké dieťa, ktoré si mohlo dovoliť kúpiť akékoľvek hračky, čo aj robil, až kým rodičom týchto detí nenapadlo, že sa to dá speňažiť), o "prefarbovaní sa na bielo" (skutočnosť: rakovina kože), o "desiatkach plastických operácií (skutočnosť: dve) a podobných nezmysloch. S veľkými hviezdami idú totiž ruka v ruke ešte väčšie nezmysly, priamou úmerou. Pre mňa osobne bolo jeho najväčším "úletom" šibrinkovanie s vlastným dieťaťom na balkóne hotela kdesi v Nemecku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jeho hudba tým však netrpela. Je to hádam jediný popový interpret v histórii, ktorý neodflákol ani jednu svoju skladbu, ktorú vypustil do sveta pod svojim menom. Nie všetky sa stali legendárne, ale v každej je aspoň jeden nápad, ktorý má niečo do seba. No a je to jediný interpret, ktorý má toľko notoricky a celosvetovo známych hitov. Menovať ich všetky by bolo nosením dreva do mora, ale funky sršiace z Don´t stop till you get enough, ľudskosť sršiaca z Heal the World alebo energia sršiaca z Who is it zostanú nielen pre mňa nezabudnuteľné a nikým neprekonané. (Paradoxne, jeho asi úplne najznámejší a dodnes najhranejší hit Billie Jean považujem za preceňovaný.) Našlo sa veľa napodobnovateľov, niektorí sa mu dokonca aj čiastočne priblížili (Justin Timerlake, N.E.R.D.), ale Michael Jackson je iba jeden a lepšieho už nikdy nebude.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po väčšine ľudoch zostanú po ich smrti spomienky na to najlepšie z nich iba v hlavách ľudí, ktorí ich poznali. Po smrti Michaela Jacksona máme šťastie, že po jeho smrti zostalo to najlepšie z neho v jeho pesničkách.

Michael, ďakujeme.

Jozef Čižma

Jozef Čižma

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pripravený na všetko. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu