reklama

Islandské perličky

Čím ďalej od domoviny cestujete, tým väčšie rozdiely nájdete v bežnom živote i s ním súvisiacich drobnostiach. Island patrí k Európe, je to rozvinutá krajina, s podobným náboženstvom i životným štýlom. Rozdiely sú iba v detailoch, na ktorých však vidieť, že islandská spoločnosť podlieha/la iným vplyvom (aj poveternostným:-), než tá naša.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (34)

Všeobecne známymfaktom je, že Islanďania sa oslovujú krstnými menami a zásadne si tykajú.Dá sa povedať, že je to sympatický a za istých okolností aj praktický zvyk.Načo si vykať, keď si v takej malej krajine vlastne nikdy nemôžete byťistí, kto je vaša rodina? Navyše ste všetci jeden hrdý národ, tak si aj týmtospôsobom môžete denne prejavovať spolupatričnosť a priateľstvo. A prečo saoslovovať priezviskami, keď väčšina z nich sa tak podobá?
Aby ste mirozumeli, Island ako jediný si zachoval prastarú škandinávsku formu tvorby miena tak priezvisko dieťaťa sa tvorí z krstného mena otca (niekedy matky) aprípony -son či -dóttir, podľa toho, či ide o syna alebo dcéru.Sú tam ešte drobné nuansy, na ktoré ale nie som odborník a výnimky, ktoré tunebudem rozvádzať.
Ako príkladpostačí naslávnejšia Islanďanka Björk. Celým menom sa volá BjörkGuðmundsdóttir. Z toho je jasné, že jej otcom je nejaký Guðmund. KonkrétneGuðmundur Gunnarsson, ale to len tak na okraj. Björk mala manžela Þóra (čiže Thóra)Eldona Jónssona, takže jej syn Sindri má priezvisko Eldon Þórsson. Asi tak.
Predpokladám, žedcéra Isadora je po americkom otcovi jednoducho Barney-ová, lebo podľaislandských pravidiel by sa mala volať Matthewsdóttir a to znie trochu čudne.
No a tykajú sibez výnimky všetci. Angličtina má síce tiež iba jedno "you", ale Island je predsa iný v tom, že ak mávnete na prezidenta so slovami "Ahoj, Ólafur!", nevrhne sa na vás tlupa okravatovaných goríl. Skúste niečo takév USA...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Björk na Modrej lagúne
Björk na Modrej lagúne 

Island je krajinarelatívne studená a hlavne veterná, ktorá za posledných 60 rokov urobila taképokroky, že sa ľudia (doslova) vyhrabali zo zeme a dnes patriak najbohatším v Európe. Za to, čo si pretrpeli v minulosti, sa ani netreba čudovať, že majú tak radi...pohodlie.

Pohodliu, ale ipraktickej stránke veci je podriadená napríklad aj taká činnosť ako vyhadzovaniesmetí. Namiesto utekania von počas snehovej fujavice si v činžiakujednoducho vyjdete na chodbu, otvoríte na svojom poschodí dvierka v stene ahodíte dnu vrecko s odpadom. A je to. Smeti cez rúru spadnú až do jednéhoz kontajnerov, ktoré sú v pivničnej miestnosti s dverami smerom do ulice,aby raz za týždeň mohli prísť smetiari, koše vyprázdniť a vyumývať(!). Aby somnezabudla, v tom činžiaku budete mať na chodbe koberec, takže si nemusíteani obúvať papuče.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalej pri tankovanína pumpe nepotrebujete vyliezať z auta (aj keď nie ste invalid). Stojany sú označené akosamoobslužné a... ehm, obslužné. Keď zaparkujete pri tom druhom type, zostanetejednoducho sedieť a počkáte na pracovníka čerpačky, ktorý napochodujek vášmu okienku, vezme peniaze a obslúži vás. Za takýto komfort sipriplatíte nepatrnú čiastku na každom litri benzínu. Do tretice eštejeden príjemný zvyk - pošta chodí aj večer. Účty či ranné noviny , ktorésú na Islande zdarma a dostáva ich do schránky každý ( Morgunblaðið,Fréttablaðið a ďalšie) sa roznášajú samozrejme doobeda, ale ak vám prídedôležitý list či balík, večer vám pri dverách zazvoní poštár, podpíšete mulajstro a máte to doma. Ak náhodou nie ste zastihnuteľní ani vo večernýchhodinách, nájdete si v schránke lístok s adresou pošty, kde (a kedy)si svoju zásielku môžete vyzdvihnúť. Stalo sa síce, že lenivý poštár nechallístok a pritom vôbec neprišiel zazvoniť, či sme doma (boli sme), ale ibaraz. Ďalšie zaujímavédrobnosti:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
batéria
batéria 

Vaň ová batéria mala namiesto otočnej páky dve kolieska. Na batérii bolo označených 37°C ako základný ukazovateľa na bočnom koliesku malý výstupok. Najprv si otočíte koliesko na požadovanúteplotu a druhým kolieskom už len regulujete prúd vody. Ak sa radi kúpete stálev rovnako teplej vode, prípadne ju počas kúpania chcete na chvíľu vypnúť,nemusíte po návrate točiť s pákou a triafať správnu teplotu.Nastavené koliesko to zariadi.

Okná sú na Islande všelijaké. Ale asi väčšina z nich(najmä činžiakové) má namiesto klasického krídlového otvárania iba niečo ako vetrákový systém. Napríklad veľké tabule sklaa na boku dlhý pás, ktorý dolu vyklopíte maximálne na 15 cm pomocoupáčky. Má to svoje výhody. Okrem ničím neskaleného výhľadu von sa vďaka šikovnémuotváraniu nemôže stať, že okno zabuchne prievan a vzniknutá škára jepriúzka pre každého zlodeja (ibaže by mal cvičenú mačku, ale na Islande aj taknikto nekradne). Sú aj iné typy okien, napr. rozdelené na veľa štvorcov, kde sadá rovnako otvoriť jeden z nich. S dodávkou kyslíka si nerobte starosti, priislandskom vetre postačí otvoriť vetráky v celom bytea onedlho je čerstvo. A ako som spomínala už v prvom článku, všetkybyty majú balkóny, kam môžete vyjsť, ak sa cítite v byte príliš uzavretí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
okná zvonka
okná zvonka 

okno zvnútra
okno zvnútra 

Kľučky na izbových dverách sú guľové. Dvere sadajú otvoriť otočením kľučky v smere aj proti smeru hodinových ručičiek. Aj tak mi nejakú dobu trvalo, než som si zvykla, že nezáleží na tom, ktorou stranou guľu otočím (vo Francúzsku som sa už s takými kľučkami stretla, ale otáčali sa iba smerom odo dverí).

Poradovníky alebo trhacie čísielká sú vo všetkých bankách, pri pokladniach niektorých lekární a obchodov, ale aj v zmrzlinárni Ísbúðin. Na svietiacom displeji si sledujete, kedy ste na rade a čísielko podáte obsluhe. U lekárov som ich nevidela, tam sa väčšinou objednáte telefonicky vopred a ohlásite na recepcii. 

Každé väčšiemestečko má kúpalisko. Navštívila som síce iba jedno a to v oblastizvanej greater Reykjavík (Reykjavík a okolie), ale ak môžem posudzovaťz tohto zážitku a z popisov iných ľudí, sú všetky kúpaliská naúrovni. Samozrejmosťou je plavecký i detský bazén a niekoľko typov horúcichbazénikov s vírivkami. Otvorené je do neskorých večerných hodín a po pracovnom dni je hotové blaho zájsť si takto odpočinúť... a Islanďania to vedia.

Starý typ zásuviekna ploché kolíky je vraj už iba v starších bytoch (ktorých obyvatelia majúvšade adaptéry) a nové sa robia na európsky spôsob, takže si kľudne môžetepriniesť fény aj holiace strojčeky. V článku o obchodoch som rozšafneopísala neobvyklé otváracie hodiny islandských obchodov.

Uzavrela by som tonázorom, že všetky odlišné detaily, s ktorými som sa stretla, boli praktické, užitočné a občas priamo skvelé. Oplatilo by sa aspoň niektorými inšpirovať aj u nás.
Určite mi uniklimnohé ďalšie drobné rozdiely, ale dúfam, že plodná diskusia mi opäť rozšíriobzory :-)

(obrázky Björk som si požičala z tejto galérie)

Aneta Čižmáriková

Aneta Čižmáriková

Bloger 
  • Počet článkov:  199
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Tento blog je od 16.4.2009 uložený k spánku, nájdete ma tu:~~~ Riddick's Realm ~~~ aj tu: Zoznam autorových rubrík:  KnihyZ knihovničky knihovníčkyMoje knižné láskySci-fi a FantasySF&F cony• Dialógy o fantastike •FanovinkyBlogový nedenníkRozpravy o IslandeVšeli-len-čoKreatívec notorikBavíme sa s Tubou

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu