reklama

Moje knižné lásky 2

O mojich obľúbených knihách a autoroch z vlastného pohľadu a so štipkou nostalgie. Dnes: Robert Rankin

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Robert Rankin: Armageddon ako muzikál, akčný krvák a remake

Vo Veľkej británii a určite aj v ďalších anglicky hovoriacich krajinách je Robert Rankin pomerne úspešný spisovateľ, ktorý od roku 1988 vydal 28 kníh (vraj chce dosiahnuť, aby mal v kníhkupectvách vlastné oddelenie:-). Jeho romány sú originálnym spojením sci-fi, fantasy, okultizmu, tzv. „mestských legiend“, situačnej i konverzačnej komiky a to všetko korunujú bláznivé postavičky. Ide naskrze o ľahkú zábavnú literatúru, už podľa vtipných názvov parodujúcu všetko, čo príde pod ruku. Spomeniem niektoré aj pre Slováka najjednoznačnejšie slovné hračky: Web Site Story, Fandom of the Operator, Sex and Drugs and Sausage Rolls alebo The Toyminator.
Bohužiaľ, u nás je žáner sci-fi na pokraji záujmu vydavateľov a v susednom Česku vyšli od Roberta Rankina iba tri knihy (vďaka bohu aj za ne!).
Zahradu nadpozemských rozkoší , chaotickú humornú fantasy som kedysi dávno objavila v predajni Lacných kníh medzi erotickou literatúrou. Aj som ich zdvorilo upozornila, že tam nepatrí, ale samozrejme na mňa kašľali (veď riadiaceho pracovníka som tam nikdy nevidela a predavačom s ich platmi to môže byť jedno). Možno tam nejaký kúsok ešte zostal.
No a z vynikajúcej trilógie Armageddon vyšli iba prvé dve časti: Armageddon jako muzikál a Přišli a sežrali nás aneb Armageddon II jako akční krvák .Ako ma informovalo samotné vydavateľstvo Talpress (za to im patrí chvála), keď som sa o pár rôčkov po vydaní dvojky pachtila za poslednou časťou trilógie, prekladateľ tragicky zahynul a dokončenie série v češtine sa nechystá. Obrovská škoda mladého šikovného človeka, ktorý pomáhal zabávať veľa iných.
Prvý krát mi ponúkol Armageddon na čítanie bývalý priateľ – a ja som sa doňho zamilovala – do Rexa Mundiho, ktorý vyzerá ako šedozelený dvojník mladého Harrisona Forda, pretože žije v hroznej budúcnosti, do Elvisa Presleyho a jeho kamarátky časovej kapustičky, ktorí spolu tvoria frajerskú dvojku cestujúcu časom a sú vždy pripravení hláškovať. Aj do myšlienky, že mimozemšťania rastlinného pôvodu sa dívajú na Zem ako na nekonečný seriál a keď sa začnú nudiť, robia úpravy v scenári.
O ďalšom deji vám toho veľa nepoviem. Tretiu časť, The Suburban Book of the Dead (Armageddon III: The Remake) som si nakoniec zohnala v angličtine a aj keď som si pred jej absolvovaním zopakovala prvé dve, pamäť mi už dobre neslúži. Aspoň nie do podrobností. Robert Rankin má bujnú fantáziu a jeho príbehy sú plné akcie aj nečakaných dejových zvratov. Takže vám po nejakom čase síce v hlave zostane mišmaš, ale s ním aj super príjemný pocit... a slabosť pre Elvisa Presleyho.
Veď on v skutočnosti nezomrel – iba cestuje časom spolu s Barčou, časovou kapustičkou z planéty Pchargos.

V týchto príspevkoch neuvádzam linky ani podrobnosti o knihách, pretože vzhľadom na osobnú povahu textov aj vek väčšiny spomínaných vydaní sa mi to zdá zbytočné.

Aneta Čižmáriková

Aneta Čižmáriková

Bloger 
  • Počet článkov:  199
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Tento blog je od 16.4.2009 uložený k spánku, nájdete ma tu:~~~ Riddick's Realm ~~~ aj tu: Zoznam autorových rubrík:  KnihyZ knihovničky knihovníčkyMoje knižné láskySci-fi a FantasySF&F cony• Dialógy o fantastike •FanovinkyBlogový nedenníkRozpravy o IslandeVšeli-len-čoKreatívec notorikBavíme sa s Tubou

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu