reklama

Moje knižné lásky 8

O mojich obľúbených knihách a autoroch z vlastného pohľadu a so štipkou nostalgie. Dnes: Frans G. Bengtsson - Zrzavý Orm

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Historicko-humoristický román Zrzavý Orm saskladá z dvoch častí s podtitulmi Plavci na západ a Doma a znovuna lodi. Tieto dve knižky som objavila už dávnejšie (vydal Ivo Železný, 2001) v predajni Lacnýchkníh a ako milovník humoristickej literatúry každého druhu som sa nechalazlákať. Keďže sa dostali do kategórie mojich knižných lások, je jasné, že somsvoj nákup (49 Sk za kus) nikdy neoľutovala.

Plavci na západ
Plavci na západ 

Frans Gunnar Bengtsson (1894 - 1954) bol švédsky esejista,ktorému nesmrteľnú slávu priniesol práve román Röde Orm , napísaný v dvochčastiach v rokoch 1941 a 1945. Na počudovanie autor obdivujúcirasizmus napísal príbeh prekypujúci náboženskou i rasovou tolerancioua láskavým humorom. Hlavnoupostavou románu je Orm, prezývaný Ryšavý alebo Červený, narodenýv juhošvédskom (vtedy dánskom) Skåne v desiatom storočí n.l. Riadenímosudu alebo náhody je mu určený život dobrodruha a tak na svojich cestáchnavštívi moslimské Španielsko, Írsko aj Anglicko, usadí sa a založírodinu, pričom vzrušujúce príhody ho neobídu ani na domácej pôde a opäť sa vydána vandrovku za pokladom až do Kyjevskej Rusi. Ako vždy, po boku vernéhopriateľa Tokeho. Orm a Toke sú partneri v boji i mieri,na život a na smrť. Sú rovnako tvrdohlaví, veselí aj odhodlaní.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Doma a znovu na lodi
Doma a znovu na lodi 

Zrzavý Orm originálnymspôsobom spája realistický pohľad na dejiny Vikingov s tak potrebnýmnadhľadom. Stretnete v ňom mnoho skutočných historických postávi vládcov a každý z nich má svoje "muchy".
Bengtssonova kombinácia milýchabsurdností s historickou skutočnosťou je výborným receptom na pochopeniedejín v ich rýdzej odlišnosti. Hravou formou nás učí, že surovosťa nekompromisnosť divokých národov minulosti nebola otázkou zvrátenosti či krvilačnosti (ako to mnohí dnes vnímajú). Násilné vybavovanie účtov a krvavá pomsta bola prirodzenousúčasťou ich morálnych zásad a bytia. Život bol krutý a ťažký preusadlíkov aj bojovníkov. Neplienili iba Vikingovia, u susedovi za morom plienili a zabíjali sa všetky národy - navzájom.
Frans Bengtsson však nachádzaaj v týchto skutočnostiach vtipné momenty a strieľa si zo všetkýchrovným dielom. Nitka nezostane suchá na kráľovi, sedliakovi 'ni bojovníkovi.
Raz prefíkaní Ormovispoločníci precikajú svojich nepriateľov, inokedy dobehnú nepriatelia ich. Obestrany môžu byť spokojné ak odídu len so zveseným nosom a nie bezchýbajúcich končatín.
Bojové výpravy sú pre Vikingov koníčkom, výnosným zamestnaním i príležitosťou získať slávua uznanie. V horšom prípade skončia nedobrovoľnou emigrácioua získavaním skúseností v otroctve. V najhoršom smrťou, ales tou predsa správny Viking vždy počíta:-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Putovania a bitkydopĺňajú bežné problémy hrdinov so zdravím, láskou, neskôr manželkami či vierou, cestovateľské peripetie, hrdinskéhistorky aj smutné osudy. Bohatým zdrojom zábavy mnohých Vikingov sú kresťanskímisionári, neúnavne sa pokúšajúci obrátiť blonďavých barbarov na pravú vieru. Tí sa často nechajú pokrstiťlen kvôli darčekom či odpusteniu hriechov, no naďalej sa spoliehajú na Ódina,Thóra a svoje Šťastie.
Dôležité je, že Orm a jeho kumpáni vnímajú úspech i smolu ako dobrodružstvo. Je toveľmi živelný, no zdá sa, že aj uspokojivý prístup k životu. Všetko jedobrodružstvo, ktoré raz skončí a začne sa nové.
Správny Viking hlavnenikdy nesmie klesnúť na kolená a vzdať sa. Či už v boji alebokaždodennom živote sa treba biť a žiť do posledného dychu. Hrdý a nezlomený. Veď odpočívať budeme voValhalle...

Aneta Čižmáriková

Aneta Čižmáriková

Bloger 
  • Počet článkov:  199
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Tento blog je od 16.4.2009 uložený k spánku, nájdete ma tu:~~~ Riddick's Realm ~~~ aj tu: Zoznam autorových rubrík:  KnihyZ knihovničky knihovníčkyMoje knižné láskySci-fi a FantasySF&F cony• Dialógy o fantastike •FanovinkyBlogový nedenníkRozpravy o IslandeVšeli-len-čoKreatívec notorikBavíme sa s Tubou

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu