reklama

Zabili Pravdu!

(recenzia knihy Vražda v Slopnej od Daniely Kapitáňovej) Určite u nás ešte nie je veľa kníh, o ktorých si môžete prečítať, vzápätí si ich vypočuť a ak chcete, potom aj kúpiť. Toto je však jedna taká - slovenská, multimediálna a ešte aj zábavná... detektívka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Vraždu v Slopnej som spoznala pred vyše rokom, keď som si obľúbilapiatkové Zimomriavky pre dospelých na Slovenskom rozhlase. Ak nebolapríležitosť počúvať ich v piatok večer, navštívila som na internete Zvukový archív SRo. A práve v ňom som objavila v rámci cyklu Letos detektívkou aj túto paródiu z dielne Daniely Kapitáňovej.
Vraždu vSlopnej som si púšťala na počítači ako podmaz pri práci, stiahla do mp3prehrávača ako podcast... a nakoniec ešte kúpila knižný originál zvydavateľstva Slovart aj s priloženým CDčkom.

Prečo ma to tak baví? Lebo Vražda v Slopnej je vynikajúci relax po všetkých stránkach. Ikeď z audioverzie príbeh poznám takmer naspamäť, nerobilo mi najmenšíproblém otvoriť si knihu. Za tri večery bola prečítaná :-)
Nie je pravda príliš hrubá, textu je na skromných 130 strán, no i keď sav nej rieši iba jediná vražda, stretnete tu až štrnásť slávnychdetektívov .

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Tá vražda, spomínaná už v názve knihy, sa odohrá v tiež spomínanej slovenskej obci Slopná. Významnéhospisovateľa Pavla Pravdu nájdu zavraždeného v jeho vlastnom dome, sjeho vlastným nožom v hrudi. Snáď iróniou osudu ide o zbraň, na ktorúsi dala obeť osobne vyryť obľúbené heslo "PRAVDA VÍŤAZÍ".

Obrázok blogu



Na samote pod kopcom Kinčár, kam si chodil oddýchnuť, mal pán Pravdalen dvoch susedov. Na noži ani v jeho okolí sa nenašli cudzie odtlačkyprstov. Avšak deň pred smrťou si vybral z bankového účtu 150 tisíckorún a známym z okolia povedal, že dokončil svoj posledný román, ktorýteoreticky mohol obsahovať nejaké škandalózne informácie z vysokýchkruhov... a ktorý sa nenašiel. Okrem toho pred smrťou stihol na zem kriedou napísať zvláštny znak.
A tak si starosta obce Slopná povolá mierne záhadného i mierneteatrálneho pána Wintermantela, ktorý zase povolá najslávnejšíchdetektívov, akých kedy kôra zemská, či skôr knižný papier a filmový pásnosili, aby rozlúštili záhadu smrti Pavla Pravdu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


Pretože ako to už v malých komunitách chodí, postupne vychádza najavo,že potenciálnych páchateľov, ktorí by mali motív, príležitosť a...vôľu... je trochu viac.
No dvanásť detektívnych tímov nelení a pustí sa do pátrania. Každýsvojím vlastným štýlom a s použitím iných metód... Ako to dopadne a ktoje vrah, to vám odporúčam si vypočuť alebo prečítať osobne :-)

Obrázok blogu



Daniela Kapitáňová opäť dokazuje, že je nielen dobrou spisovateľkou aznalkyňou ľudských pováh, no dokáže si poradiť aj s takým orieškom,ako je vyriešenie jedného zločinu trinástimi rôznymi spôsobmi prizachovaní pravidiel klasickej detektívky i logiky. A ešte sa pritomzasmejete.
Text upúta ľahkosťou a čítavosťou, ale aj vysokou kvalitou, keď autorkas veľkou dávkou humoru i taktu dokonale vystihne a sparodujecharaktery, postupy i reč detektívnych ikôn (špeciálne stojí zato Major Zeman!:-). Nezabúda ani na jemnú satiru smerom k rázovitým alebo úplne moderným slovenským povahám.

Kniha je ilustrovaná chutnými karikatúrami zažitých podobizní detektívov a nemenej sympatickými ilustračnými obrázkami.
Vynikajúcim nápadom bolo pridanie CD s mp3 nahrávkou Slovenskéhorozhlasu, ktorú sbravúrou skúseného herca i dabéra načítal Boris Farkaš .
Čo je však jedna veľká hanba pre vydavateľa, to je úprava priloženéhoCDčka. Nielenže názvy súborov sú uvádzané strohýmSL_01.mp3, ale netušia nič ani o nejakom ID3 tagu či ďalšom popise. No čo už.

Daniela Kapitáňová sa narodila v roku 1956, vyštudovala divadelnúréžiu, v roku 1996 získala Cenu poroty v súťaži Poviedka a debutovala vroku 2000 románom Kniha o cintoríne pod pseudonymom Samko Tále. Ten savzápätí stal bestsellerom a vydali ho v ďalších piatich krajinách. Svojtalent potvrdila detektívnou paródiou Vražda v Slopnej (2003 ako seriálv denníku Pravda, 2008 vydavateľstvo Slovart) a klasickou detektívkou Nech to zostane v rodine! (2004 na pokračovanie, 2005 knižne v L.C.A.) .Poslednú menovanú tiež poznám zo zvukovej nahrávky Českého rozhlasu -je výborná.
Daniela Kapitáňová sa venuje publicistike, teórii detektívky,vyučovaniu kreatívneho písania a pracuje ako literárna redaktorka vSlovenskom rozhlase.

Daniela Kapitáňová: Vražda v Slopnej (kniha + CD, vyd. Slovart, 2008)


Ilustrácie © Fero Jablonovský, Slovart 2008


Pozn.: Linky na knihy sú previazané s províznym systémom kníhkupectva Martinus. Nijako to neovplyvňuje cenu knihy a rozhodne to neznamená (a nikdy znamenať nebude), že by som svoje recenzie písala kvôli potenciálnemu zisku.

Aneta Čižmáriková

Aneta Čižmáriková

Bloger 
  • Počet článkov:  199
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Tento blog je od 16.4.2009 uložený k spánku, nájdete ma tu:~~~ Riddick's Realm ~~~ aj tu: Zoznam autorových rubrík:  KnihyZ knihovničky knihovníčkyMoje knižné láskySci-fi a FantasySF&F cony• Dialógy o fantastike •FanovinkyBlogový nedenníkRozpravy o IslandeVšeli-len-čoKreatívec notorikBavíme sa s Tubou

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu