reklama

Dlžobný úpis na zlato s garantovaným výnosom 5 % ročne

„Pre našich klientov existuje aj možnosť dlžobného úpisu na zlato s garantovaným výnosom 5 % ročne". „Čo to zasa meliete?" .. po hodinovej debate som už zhodil masku a dal priechod môjmu "arogantnému" druhému ja. Sprostredkovateľ Ertrag Sicherheit mi už začal piť krv. Môj zážitok zo stretnutia som popísal na blogu spred týždňa. Dnes už len krátka esej na tému „čo je garancia a čo nie", respektíve „nie je dlhopis ako dlhopis".

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

„Dlžobný úpis" je krásne slovné spojenie. Ani srnka netuší čo to je. Nemusí to byť len dlhopis, môže to byť napríklad aj zmenka, pokladničná poukážka alebo investičný certifikát. Investičný certifikát teoreticky môže mať aj takú konštrukciu, že ponúka „garantovaný výnos" 5 % ročne. Lenže to je trochu iná kategória cenného papiera ako to, čo ponúkajú sprostredkovatelia niekde na kávičke.

Pán z Ertrag & Sicherheit si dával veľký pozor na konkrétnosti. Vedel, že ak šliapne vedľa, dám mu to pocítiť. Najprv to chcel hrať na „výrobné know how", nakoniec som z neho predsa len vytiahol, že dlžobný úpis vydáva firma, ktorá obchoduje so zlatom. „Takže korporátny dlhopis nejakého obchodníka so zlatom. Ako obchoduje s tým zlatom? Čo s ním robí?" „To už by ste mali vedieť Vy, ako sa obchoduje so zlatom", zaradil spiatočku. „To je zasa taká plejáda rizík, že sa to ani neoplatí rozoberať", mávol som rukou. Stretnutie bolo na konci a mal som už toho vážne dosť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pre prípad, že by ste dostali neodolateľnú ponuku na investíciu do nejakého „dlžobného úpisu s garantovaným výnosom", si dnes tú plejádu rizík trošku rozoberieme.

Garancia. Bežný dlhopis nesie spravidla nejaký kupón = úrok, ktorý vypláca. Je to Vaša odmena za to, že ste niekomu požičali peniaze = kúpili ste od neho dlhopis. Vaša garancia úroku stojí a padá na schopnosti toho, komu ste peniaze požičali, úrok vyplácať. Ak dlhopis vydal štát, spoliehate sa na štát, ak dlhopis vydala firma, spoliehate sa na firmu. Skrachuje firma a dlhopis sa stáva bezcenný (respektíve vyplatí sa iba zostatková hodnota po likvidácii firmy).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Druhým rizikom, ktoré nabúrava Vašu garanciu výnosu je riziko zmeny trhovej hodnoty dlhopisu. Pokiaľ nemienite držať dlhopis až do splatnosti, to jest po celú dobu na ktorú bol vydaný (X rokov), mali by ste vedieť aj aké faktory ovplyvňujú hodnotu dlhopisu na trhu. Popisoval som to v tomto článku.

Nie je firma ako firma. Predstavte si, že napríklad ja by som si založil akciovku, nevyvíjal by som s ňou absolútne žiadnu podnikateľskú činnosť a len by som vydal dlhopisy. Kúpili by ste ich odo mňa ? No asi ťažko, veď nevyvíjam žiadnu činnosť, prečo by ste mi mali dávať svoje peniaze ? Z čoho by som akože platil úroky ?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Že aj „tak še dá" som popisoval v súvislosti so sranda dlhopisom, ktorý majú v portfóliách klienti môjho „obľúbeného" sporenia Konto Života Plus.

Môžete natrafiť aj na firmu, ktorá veľkolepo prezentuje nejaký „cover" biznis, pričom ich skutočný biznis je práve predaj dlhopisov cez agresívnu sieť predajcov. Stačí si zvoliť dostatočne sexi oblasť podnikania. Biotechnológie ako aj obchodovanie so zlatom znie dostatočne príťažlivo. Nemusíte predávať iba svoje dlhopisy, cez telefón môžete predávať rovno aj akcie firmy.

Ani reálny biznis ešte nie je zárukou, že dlhopis je bezpečná investícia. Aj reálne podnikania končia často neúspechom a štatistiky hovoria, že pravdepodobnosť straty peňazí je pri dlhopisoch so štedrým kupónom vysoká.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Osobne by som si investíciu do „dlžobného úpisu na zlato s garantovaným výnosom 5 % ročne" veľmi dobre rozmyslel.

Peter Cmorej

Peter Cmorej

Bloger 
  • Počet článkov:  141
  •  | 
  • Páči sa:  25x

Celý život sa profesionálne venujem financiám a investovaniu. V politike sa venujem aj dôchodkom, daniam a odvodom. Člen strany SaS a komunálny poslanec v Bratislave. A ešte sem tam vyvíjam softvér, radím s investíciami, či chránim spotrebiteľov. Viac na mojom LinkedIn. Zoznam autorových rubrík:  Finančné poradenstvoMajte sa na pozoreDruhý pilierCestovanieSlepá spravodlivosťVeselé príhody z neveselého VOPolitický obšťastníkSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu