reklama

Niekoľko dobrých dôvodov pre druhý pilier

Viete, koľko krát sa menil zákon o Sociálnom poistení za posledných 10 rokov? 44 krát. Koľko zmien zákona ešte prebehne, kým odídete do dôchodku? Ako sa bude počítať dôchodok, keď sa Vás to začne týkať? A ako dlho budete dôchodok poberať? Nečakajú Vás aj vtedy významné zmeny?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (35)

I. pilier v sebe zahŕňa veľkú mieru neistoty. Politické riziko je na Slovensku oveľa vyššie ako finančné. Na rozdiel od štátneho dôchodku peniaze odložené v druhom pilieri budú vyplácané podľa výšky nasporenej sumy.

Už dnes je skoro 30 % z výšky dôchodkov dotovaných priamo zo štátneho rozpočtu, nie z odvodov, ale z daní. Bude to fungovať, aj keď sa pomer pracujúcich a dôchodcov zmení? Žiaľ nie, matematika nepustí. Dôchodcov je stále viac a dôchodok poberajú stále dlhšie, lebo sa predlžuje doba dožitia. A to je žiaľ pre štátnu kasu ešte väčší problém ako rastúci počet dôchodcov. Kým kedysi sa dôchodok poberal priemerne 10 rokov, dnes je to skoro dvojnásobne dlhá doba. Výška štátneho dôchodku, respektíve miera náhrady príjmu, sa bude raz musieť výrazne znížiť. Gigantické nároky dôchodkového systému nedajú v budúcnosti spávať ešte nejednému ministrovi, či premiérovi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Účasťou iba v prvom pilieri prispievate súčasným dôchodcom a spoliehate sa, že za desiatky rokov tu bude dosť pracujúcich, ktorí budú prispievať Vám. Účasťou aj v druhom pilieri stále ostávate prispievať súčasným dôchodcom, tým nikto nič neberie, ale aspoň časť si odkladáte na svoj osobný dôchodkový účet. Pre Vašu vlastnú budúcnosť.

Všetky vyspelé štáty, ktorých dôchodkový systém sa považuje za udržateľný, smerujú k tomu, že štátny dôchodok (náš prvý pilier) bude tvoriť v budúcnosti minoritnú časť celkového príjmu dôchodcu a to od 15 do 35 %. Na kapitalizačných pilieroch je postavený dôchodkový systém vo všetkých vyspelých štátoch s udržateľným dôchodkovým systémom: Švédsko, Holandsko, Dánsko, Austrália, Nový Zéland, Kanada, Island, ..

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dôchodkový vek nebude 62, nebude 65. Už dnes podľa zákona, mladá generácia pôjde do dôchodku v závislosti od priemernej dĺžky dožitia našej generácie. 70? 75?

Keď človek prestane vládať pracovať, súkromné úspory a druhý pilier budú raz v budúcnosti zdrojmi príjmu, až kým nedostaneme dôchodok od štátu.

Ak ste ešte mladý, obzvlášť nezabúdajte, že keď politikovi tečie do topánok, vždy ošklbe toho, kto to pocíti, až keď bude politik dávno za horami za dolami. Dnes sa Róbert Fico snaží ošklbať Vás a preto vyháňa z druhého piliera. Nedajte sa.

Peter Cmorej

Peter Cmorej

Bloger 
  • Počet článkov:  141
  •  | 
  • Páči sa:  25x

Celý život sa profesionálne venujem financiám a investovaniu. V politike sa venujem aj dôchodkom, daniam a odvodom. Člen strany SaS a komunálny poslanec v Bratislave. A ešte sem tam vyvíjam softvér, radím s investíciami, či chránim spotrebiteľov. Viac na mojom LinkedIn. Zoznam autorových rubrík:  Finančné poradenstvoMajte sa na pozoreDruhý pilierCestovanieSlepá spravodlivosťVeselé príhody z neveselého VOPolitický obšťastníkSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu