reklama

Collegium Technicum - Thank you for the music

Milujem hudbu už od detstva. Predpokladám, že už ako malý stodvadsaťosembunkový záprdok som ju miloval a budem ju milovať až do konca. Sám sa považujem za jukebox, ktorý po vypočutí dvoch troch slov v bežnej komunikácii tieto slová vyhľadá v svojej databáze textov piesní v hlave a začne si spievať danú pesničku :) Dobrou hudbou nikdy nepohrdnem a už tobôž nie od hudobného telesa, v ktorom som istý čas účinkoval. Po minulé roky som nejako nemal čas chodiť na ich koncerty, no tentoraz som si povedal, že už musím. Vybral som si ten najlepší čas, no stálo to za to.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Sedem rokov v zbore sa na človeku chtiac, či nechtiac podpíše. Vo mne tento podpis zanechala klasická sakrálna hudba od Mozarta, Schuberta, Dvořáka či Pucciniho a slovenské i české ľudovky. Moderná sakrálna tvorba s množstvom disharmónií ma nejako nenadchla, no je to súčasťou doby a treba to rešpektovať. Ale vráťme sa ku koncertu.

Trocha omeškaný začiatok sa niesol v duchu sakrálnej tvorby, teda chrámových piesní v latinčine. Nie som tradične veriaci človek ale autori, ktorí písali a píšu piesne Bohu, do toho dávajú srdce a dušu. Určite im nemožno vyčítať komerčnosť :) Ako prvý sme si vypočuli cyklus Fiat Lux (Buď svetlo) od súčasného košického skladateľa Norberta Bodnára. Človek mal ozaj pocit svetla najmä dominanciou sopránových partov, množstvom sól pre jednotlivé hlasy a krásnych čistých harmónií. Mimochodom, Collegium Technicum premierovalo dve diela Norberta Bodnára. Osobne odporúčam si vypočuť nádhernú Malú vianočnú omšu pre detský zbor.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ďalším zaujímavým kúskom bol Triptych od slovenského skladateľa Ivana Hrušovského. K tomuto skladateľovi mám zvláštny vzťah. Ako zborista som sa strašne nerád učil jeho sakrálne skladby, lebo boli náročné a jednotlivé časti skladby pre daný hlas spolu nejako nesúviseli. Ak sa to však dalo celé dokopy a spievali všetky hlasy, skladba bola super. Rovnaké bolo aj toto dielo. Triptych je písaný v staroslovienčine a ako jednotlivé hlasy prepletajúce sa medzi seba tvoria (na Hrušovského pomery) krásnu celistvú harmóniu. Mal som pocit, ako keby sa nad celým zborom vznášalo čosi magické. Možno to bol duch samotného Ivana Hrušovského, ktorý sa prišiel pozrieť na svoj obľúbený miešaný zbor :)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V prvej časti sme si ešte vypočuli skladbu V domu otca mojevo od Juraja Hatríka a Magnificat od skladateľa Arvo Pärta. Sú to skladby pre náročnejšieho počúvača, teda vlastne poslucháča a ako vravím, moderná sakrálna tvorba s disharmóniami mi veľa nehovorí ale podanie bolo vskutku zaujímavé.

Druhá časť koncertu pokračovala po krátkej pauze. Zbor nastúpil v menej formálnom oblečení, čo predznamenávalo iný hudobný žáner. Začali sme skladbou Bezpečnost od Petra Erbena a pokračovali zborovým "medley" s názvom ABBA Cappella od Roineho Janssona, kde sme si mohli vypočuť známe hity ako Take a chance on me, Dancing Queen, Does your mother know, Mamma Mia, Money, money, money, či The winner takes it all. Blisla sa najmä skvelá altová sólistka, ktorá zvládla svoj part bravúrne. Po chvíli sme zasa ABBU vymenili za Johna Lennona a Paula Mc Cartneyho a ich pesničku Michelle v rovnako zaujímavom podaní. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Posledná časť sa niesla v znamení ľudoviek. Ruská Neznakomka od Jurija Falika je krásnou ukážkou toho, ako Rusi dokážu napísať dvojminútovú skladbu pre zbor, v ktorej sa vystrieda jemnučké piano aj ruská veľká duša. Po Neznakomke Peťo Nagy (ale nie ten čo spieval Korálky od Natálky) spolu so zborom odviedli skvelý kus práce pri ľudovke Ó láska, láska. Po nej nasledovali Ej, hrajte že mi hrajte a Tancuj, tancuj. Vidno, že Slovač má bohatú folklórnu históriu, lebo ľudia sa doslova hýbali na sedadlách a poviem vám, že pri podaní týchto dvoch skladieb Collegiom Technicom by tancoval aj Stephen Hawking. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po dĺĺĺĺĺĺĺhom potlesku bol ešte prídavok, v ktorom opäť zahviezdila skvelá altistka. Prídavok bol opäť od ABBY a piatimi slovami vyjadril to, čo som potom ešte raz zopakoval v šatni.

THANK YOU FOR THE MUSIC
(for giving it to me)

Michal Copko

Michal Copko

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som učiteľom na strednej odbornej škole, ale som aj workoholik, amatérsky programátor, nadšenec technológií, príležitostný kuchár a snažím sa inšpirovať ľudí vo svojom okolí. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu