reklama

Ako sa ten smrad dá milovať??

Odkedy som nastúpila na materskú, pracujem celý deň. Od rána do večera sa nezastavím a čo je odplata?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Keď chcem, aby mi trochu pomohol, povie, že nech upratujem, keď ma to tak baví, sadne si pred počítač a ešte aj náš malý syn sa od neho naučí, aby ma vôbec nepočúval."

Nedávno som čítala jedno odporúčanie pre ženy tridsiatničky. Citujem doslovne:

„Niesť svoj kríž v tomto veku - to je zločin. Ak existujú veci, ktoré ti nevyhovujú, vymeň ich. Nevydarilo sa ti manželstvo? Začni nanovo. Zvolil si si nevhodnú kariéru? Vyber si takú, pri ktorej využiješ svoje schopnosti."

Ja by som dodala len jedno odporúčanie: Zistila si, že tvoja cesta nie je z hodvábu a nevozíš sa po nej v ochrannej vatičke? Zvoľ si inú trasu. A potom zase inú, lebo čoskoro zistíš, že ani tá nová nie je bez tŕňov a kameňov. A tretia je moc kľukatá. A po štvrtej sa prechádzajú čudní ľudia a piata! Tak tá už naozaj nebola stvorená pre teba! 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Občas sa čudujem, prečo si niektorí myslia, že existuje cesta bez kríža.

Občas sa čudujem aj sebe, keď pod tým krížom som schopná sa rozčuľovať, že sa niektorým – zdanlivo - žije ľahšie.

A potom na to prídem. Zmena je potrebná, ale občas ani piata zmena svojho okolia nebude nápomocná, kým nezmeníme samých seba. Keď sa už istú dobu cyklím v tých istých problémoch a stávajú sa mi tie isté nepríjemnosti, možno nie svet a všetci ľudia naokolo budú zlí, ale som sa stále nezbavila niektorej svojej slabiny.

Dlhé zistenie, ešte bolestivejšia práca na sebe. Ale poteší ma, keď sa ukáže výsledok. 

A ako vedľajší účinok celého procesu, sa začnem pozerať aj na svoje okolie trošku iným okom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zistím, že môj kolega, na prvý pohľad arogantný povýšenec sa tak obáva, aby ho nevyhodili, že vo svojej nervozite uráža kohokoľvek, kto sa s ním dostane do kontaktu.

Že babke, ktorá mi každý večer zavolá, aby som si pozrela skvelé tipy na TV paprike, začína chýbať pocit užitočnosti v živote.

A „dokonalistka“ moja kamarátka? Pocitom, že bude v niečom druhá, trpí už pri samotnej predstave.

Keď pochopím ich obavy, už ma trošku menej bolí a menej štve, ak mi občas skomplikujú moje plány.

Počula som nedávno aj iné zaujímavé myšlienky. Tie pochádzali od kňaza, ktorý v Rumunsku zabezpečil strechu nad hlavu cca. 2000 deťom z ulice. Problematickým, opusteným, nechceným. Keď sa ho opýtajú, ako dokázal z týchto detí vychovať poctivých, pracovitých ľudí, ktorých deti už neskončia v domovoch, hovorí stále o jednej myšlienke. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Každý sme boli stvorení s ideou užitočného, láskyplného a jedinečného človeka. Ak sme sa počas svojej cesty zaobalili a stal sa z nás pichľavý kaktus, stále vo svojom vnútri nosíme ten nádherný kvet. A on dokáže vykvitnúť aj po dlhej dobe. Len je citlivý, šomraním ho nevylákame. Počúva len na dobré slovo, na lásku.

A možno podobne je na tom aj Váš manžel.

Ten, ktorý si vôbec necení, čo pre neho robíte. Ten, ktorý Vás podviedol. Ten, na ktorého už pomaly nemáte chuť sa ani pozrieť.

A stále má v sebe, pod všetkými tými drsnými maskami svoje skutočné ja. To, v ktorom je stelesnená Stvoriteľova vízia. A pre ktorú má cenu bojovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako ho z neho vylákať?

Možno si vo chvíli, keď je k Vám najviac tvrdý a vidíte mu na očiach, že už očakáva Váš pohoršený komentár...spomeňte si na to, ako Vás požiadal o ruku a povedzte mu, že ho aj napriek tomu, ako sa k Vám správal, stále milujete.

Spíšte si veci, v ktorých si myslíte, že je dobrý a pýtajte sa na ne. Vyzná sa v histórii a geografii? Poproste ho, aby porozprával historku zo života vzdialených národov pre Vášho malého syna. Možno dostane chuť aj na to, aby Vám potom pomohol vyrobiť papierovú kulisu k bábkovému divadlu, kde by ste to so synom spoločne zahrali.

Keď Vás vezie v jeho milovanom vyleštenom autíčku, poznamenajte synovi, aké sú ostatné autá škaredé zablátené. Veru to Vaše nie je!

Konečne po týždni vymenil žiarovku? Nevadí, pochváľte ho a povedzte mu, že Vám urobí radosť, keď Vám okolo domu pomáha.

Zistite, akými obavami trpí on a pomôžte mu, aby sa ich zbavil. Uvidíte, poteší sa, keď mu potvrdíte jeho šikovnosť a silu.

Pobozkajte ho. Možno ste to už dávno nerobili...

Znie to ako utopia? Aspoň si to vyskúšajte, akokoľvek by ste mu mali chuť v tej chvíli niečo iné povedať, niečo iné urobiť.

Alebo mu pobaľte veci a zvoľte si inú cestu. Na prvý pohľad hodvábnu...

Katarína Csongár

Katarína Csongár

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Dennodenne sa stretávam s manažérmi rôzne veľkých firiem a rozprávame sa o ich víziách. O vízii, aký by mal byť ideálny nový člen ich tímu. O vízii, čím by mala dýchať kultúra ich firmy. O vízii, v čom by rozvíjali seba a svojich ľudí. A potom nasleduje moja najdôležitejšia rola: dodať k víziám uchopiteľnú a realizovateľnú stratégiu. Takú, vďaka ktorej sa firma odlíši od bežných zamestnávateľov a takú, ktorá bude napĺňať a posúvať ľudí, ktorí pre ňu pracujú.Aby bola moja kreativita živá, keď len môžem, cestujem. A ešte častejšie tancujem.Preto na mojej stránke môžete objaviť články aj o iných témach, než o manažmente. Také podľa môjho životného motta:"Wherever you go, no matter, what the weather, always bring you own sunshine."Katka Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu