reklama

Takmer dokonalá ochrana pred spamom v Gmail-i

Spam, čiže nevyžiadaná pošta (väčšinou reklameho charakteru), je veľkým znepríjemňovateľom života pre tých, ktorí denne využívajú služby e-mailovej komunikácie. V minulosti sa hovorilo o tom, že sa stane minulosťou - opak je však realitou. Dôležitou vecou teda je, nezabúdať na prevenciu pred ním.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)
Obrázok blogu
(zdroj: microsoft.com)

Možno ste si povedali, "prečo práve v Gmail-?". Je to preto, lebo práve on zo služieb, ktoré poznám dôkladnejšie, ako jediný dokáže rozpoznať a zaslať do vášho učtu poštu, aj keď nesmeruje na vašu skutočnú adresu.

Mnohé internetové stránky vyžadujú pre možnosť plného využívania ich služieb registráciu, kde s najväčšou pravdepodobnosťou budete musieť zadať e-mailovú adresu, na ktorú vám stránka pošle kontrolný kód pre overenie, či zadaný e-mail existuje.

Najjednoduchšia možnosť zadania neexistujúcej adresy teda okamžite odpadáva. Prirodzene múdrym riešením je aj spravovanie druhého účtu, ktorý slúži práve na takéto "registračné" účely. Do neho sa však treba prihlasovať a obnáša to viacero komplikácií.

A práve tu má Gmail jednu veľkú výhodu - zadáte adresu, ktorá nie je vaša skutočná a e-mail vám i tak príde. Syntax adresy, ktorú treba zadať je nasledovná:

vasgmaillogin +nieco@gmail.com v mojom prípade napr.: polislav.cupek +spam @gmail.com

Ako z príkladu vidíte, trik spočíva vo vložení "+nieco" pred zavináč . E-mail odoslaný naň bude Gmailom presmerovaný na konto, ktorého adresa vznikne odstránením "+nieco" s pred @.

Týmto spôsobom vám bude klasicky doručený e-mail s kontrolným kódom potrebným pre registráciu na nejakej tej stránke. V prípade, že adresa je zneužitá a predaná spamerom, jednoducho v Gmail-i nastavíte, aby správy poslané na vasgmaillogin +hocico@gmail.com boli automaticky vymazané. Ako? Stačí nastaviť filter, postup uvedený tu:

Choďte v Gmail-i do vašich nastavení (odkaz "Settings" vpravo hore) a zvoľte kartu Filters.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Kliknite na odkaz "Create filter a vo formuláry, ktorý sa zobrazí do kolonky "To:" zadajte vašu e-mail adresu aj s "+nieco", ktorá bola predaná spamerom (ak neviete, zistíte to tak, že v správe, ktorá vám bola klasicky doručená kliknete na zobrazenie detailov, kde vidíte aj na akú adresu bola poslaná):

Obrázok blogu


Kliknite na tlačidlo "Next Step >" (na obrázku vyššie mimo záber) a v nasledovných možnostiach zaškrtnite voľbu "Delete it":

Obrázok blogu


Kliknutím na tlačidlo Create Filter ukončíte vytváranie filtra, ktorý zabezpečí, že všetky správy poslané na tú adresu s "+nieco", ktorú ste zadali na teraz už viete že rizikovej stránke, budú zmazané. Bohužiaľ však musím konštatovať, že niektoré registrácie nedovoľujú vkladanie znaku "+" do e-mailovej kolonky, no z mojej skúsenosti ide o malý počet stránok.

Tagy: pocitace web google e-mail tipy-triky odpad spam

Polislav Cupek

Polislav Cupek

Bloger 
  • Počet článkov:  77
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Bývalý lekár z Bratislavy zabavený počítačmi, dopravou a encyklopédiami. Zoznam autorových rubrík:  PočítačeGoogleFirefoxSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu