reklama

Literárny workshop

Prinášam stručné zhrnutie Literárneho workshopu, ktorý sa konal na AnimeShow 2011 a ktorý viedli redaktori portálu www.animedream.sk. Je určené pre všetkých, ktorí píšu beletriu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
-kc-
-kc- 

Poznáte to, niečo Vám stále vŕta v hlave a chce to na papier.... a vy sa bránite koľko sa dá, až zistíte, že Vaša obrana Vás stojí viac síl než si proste sadnúť a napísať to. Tak začnete písať. Ale čo ďalej?

1) Píšte - tým cibríte svoje písanie. Ešte nikto sa nestal spisovateľom bez písania a zo dňa na deň :)

2) Čítajte - tým si rozširujete svoju slovnú zásobu.

3) Šperkujte - používajte synonymický slovník a pravopis slovenského jazyka - vyhnite sa opakovaniu slov a nespisovné či inak nevhodné slová používajte len v priamej reči a len ak je to súčasť charakteru literárnej postavy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

4) Hrajte sa - dielo by malo pôsobiť plynulo. Najprv ho hoďte na papier a potom sa s textom hrajte - dopĺňajte, vyhadzujte.... pokiaľ nebude pôsobiť ucelene. Úspešní spisovatelia diela prepíšu aj 8x, kým dostanú požadovanú dokonalosť textu.

5) Kontrolujte - napísané dielo si nechajte skontrolovať po gramatickej stránke skôr, než ho niekde zverejníte.

6) Súťažte - poroty zvyknú byť objektívne a hlavne zistíte, ako obstojíte v konkurencii.

7) Nebojte sa kritiky - dielo je Vaše, Vy ste autor a to Vám nikto nemôže vziať. Do úvahy berte len opodstatnenú kritiku - len nad tou sa stačí zamyslieť.

8) Zlepšujte sa - učte sa, zdokonaľujte svoj vlastný štýl, nebráňte sa vývoju; pri porovnávaní vašich diel z minulosti by mal byť viditeľný posun a nie stagnácia. Že vaše diela nie sú len večnou obmenou toho istého.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odporúčania pod čiarou:

Pozor na odstavce - text bez odsekov pôsobí na čitaľa depresívne a odrádza ho od čítania. Experimentovať s odstavcami môžete až keď budete slávni.

Pozor na štylistiku - spisovateľ by mal mať gramatiku v malíčku, vrátane štylistiky. Poznáte všetky druhy nepriamej reči? Napr. nevlastnú priamu reč? Ak nie, pozrite si tento link alebo Encyklopédiu jazykovedy od Jozefa Mistríka a spoluautorov. 

Pozor na dialógy - nesmú pôsobiť rušivo, nie je to odbočka od deja, dej by mali posúvať dopredu.

Čo na workshope (ne)bolo:

Na workshope padla jedna otázka. Čo robiť, keď máte spisovateľský blok. Z pléna sa odpoveď neozvala a moderátorka ju nezodpovedala. Ja mám na to tri triky a dá sa povedať, že som zistila, že spisovateľský blok vlastne neexistuje.
 Prvý trik: píšte. Sadnite si na zadok a píšte. Je jedno kde, je jedno čo. Popisujte, čo vidíte okolo. Uvidíte, že čoskoro zistíte, že píšete niečo k veci.
 Druhý trik: skočte si do vane. Napustite si horúcu vaňu a uvoľnite sa. Skôr či neskôr zvoláte: "Heuréka!" (Prosím, vyjdite z vane skôr, než sa rozpustíte, aj keď vás múza ešte nekopla, neskôr to skúste znovu, alebo si vyberte iný druh relaxácie, pri ktorej nebudete myslieť na písanie.)
 Tretí trik: ak písanie nezaberá, ani uvoľnenie, a týka sa to ani nie tak samotného písania, lebo na to prvé dva triky zaberajú dokonale (niekedy to trvá dlhšie, niekedy kratšie, ale zaberajú 100%), ale skôr toho, že zastanete na nejakom gordickom uzle v deji a nie a nie ho rozťať, popozerajte sa dookola, porozprávajte sa s ľuďmi, známymi, neznámymi, nadhoďte im tému a buď vám vnuknú geniálnu myšlienku, alebo prídete na ňu sami pri vysvetľovaní vášho problému.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A na záver najdôležitejší trik: Ak máte dobrý nápad, neváhajte ho ihneď zachytiť i keby to chcelo vstať z postele a zažnúť svetlo.

Tak, do písania priatelia!

Pozn. autora: text tohto blogu nebol konzultovaný s prednášateľmi workshopu.

Katarína Cviková

Katarína Cviková

Bloger 
  • Počet článkov:  15
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Skončený ekonóm. Zoznam autorových rubrík:  Život v KanadeNázorOdporúčamSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu