reklama

Animeshow a Gameexpo z nadhľadu

Niekoľko rokov som sa chystala na Animeshow a Gameexpo a nikdy mi to nevyšlo. Tento rok sa mi to konečne podarilo a musím uznať, že aj keď vekový priemer účastníkov bol tak 17-20 rokov, dobre som sa zabavila. A to som nestihla ani jeden z 28 premietaných filmov, otvárací či záverečný ceremoniál, urobiť si suši, pozrieť ako vyzerá Cosplay, či zúčastniť sa nejakej súťaže.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
Obrázok blogu
(zdroj: -kc-)

Animeshow a Gameexpo sa tento rok konali od 18. do 20.marca v Bratislave v Istropolise. Pôvodne som sa chcela ísť pozrieť len na Sapkowského a literárny workshop a prípadne si pozrieť nejaký film alebo anime. Ale dopadlo to inak.

Čas na film či anime mi nevyšiel. Ani na moderné stolové či počítačové hry.

Sapkowski autogramiádu odvolal. Aspoň som nemusela vystávať radu na jeho podpis (ja na autogramiády inak nechodím, jediný podpis od autora mám od Dicka Francisa, ktorý som získala v čase, keď som už dávno nečítala detektívky).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dozvedela som sa, že Xbox 360 sa dá ovládať hlasom a jeho senzor Kinect je určený pre tých, ktorí majú averziu voči hrám a ovládačom (ovláda sa pohybom ruky a rozoznáva tváre). Inak, keďže to nie je len herná konzola, mohol by to byť dobrý pomocník pre nevládnych, či handikapovaných.

Naučila som sa znovu pravidlá hry Go a pritom som drtivo prehrávala tak ako pred 20timi rokmi, keď ma to učila kamoška (protihráč mi nechcel veriť, že to bolo pred 20timi rokmi, ale bolo....).

Zúčastnila som sa literárneho workshopu.

Konečne som sa naučila pravidlá hry Magic The Gathering a vyfasovala som jeden balíček kariet zdarma (za email).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A učaroval mi japonský šach - Shogi.

Zistila som, že tento rok budú ešte štyri akcie podobné AnimeShow a GameExpo. Slavcon 8.-10. apríla v Bratislave, ADVIK 28.7.-1.8. v Prahe, MangaFest 2.7. a Comics salon + Istrocon 16.-18.9. v Bratislave.

Myslím, že sa znovu odtrhnem na pár hodín od reality a ponorím sa do sveta hier :)

Obrázok blogu

Magic The Gathering (MTG)
je kartová hra pre dvoch, ktorá možno vyzerá komplikovane, ale v skutočnosti má veľmi jednoduché pravidlá a je celkom rýchla. Hrá sa s balíkami cca 60 kariet v ktorých máte kúzla, manu a stvorenia, ktorými sa snažíte vziať súperovi život. Hra končí, keď jeden z vás príde o svojich 20 životov alebo keď vyčerpá všetky karty z balíka.
Táto hra má svoju veľkú komunitu hráčov, usporiadavajú sa v nej pravidelné národná aj medzinárodné turnaje a dá sa hrať nielen so svojím poskladaným, vytradovaným balíčkom ale aj s neznámym. Ako sa vyjadril jeden účastník týchto turnajov, z najlepších hráčov MTG sa stávajú dobrí pokroví hráči :0)

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

GO
je stará čínska hra, obľúbená v ázijských krajinách. Jej filozofiou je obsadiť čo najväčšiu plochu hracej dosky svojimi kameňmi tak, aby ostali nažive. Alebo inak, jej základný princíp je: biela a čierna; život a smrť.
Bratislavský fanúšikovia sa stretávajú každú stredu od 18tej do 20tej v čajovni Čajka na Ferienčíkovej ulici č. 5. Dúfam, že sa mi tam podarí niekedy zavítať. Ja sa tak ľahko nevzdávam :0)

Obrázok blogu

Shogi (čítaj Šógi)
Táto hra, ktorá má spoločného predka so šachom vrátane niektorých pravidiel (súper je porazený keď dostane mat, každá figúrka má stanovený pohyb po šachovnici) má v sebe tri veľmi dynamické prvky. Takmer všetky figúry, ktoré sa dostanú do súperovho poľa (posledné tri rady - nie jeden ako pri klasickom šachu) môžu - nemusia - povýšiť (dostanú väčšiu možnosť pohybu po šachovnici). Každú jednu figúrku, ktorú súper "vybije" v podstate nevybíja ako pri šachu, ale figúrka sa stáva jeho vlastníctvom. A tretí najdynamickejší prvok je, že zajatú figúrku môže vložiť KDEKOĽVEK späť na šachovnicu! (sú tam dve obmedzenia - v jednom rade nemôžu byť dvaja pešiaci a figúrku musí položiť tak, aby mala možnosť aspoň jedného pohybu dopredu). Aby vôbec mohli hrať slabší hráči proti silnejším, používajú sa v tejto hre handicapy (protihráč s niektorými silnejšími figúrami vôbec nehrá).

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


Figúrky majú jednotnú farbu a to, komu patria určuje postavenie hrotu kameňa. Teda, aby som bola presnejšia. Japonský šach nepoužíva figúrky, ale kamene s hrotom a znakom. Smer hrotu určuje momentálneho vlastníka kameňa a japonský znak určuje druh kameňa (druh figúrky). Znak povýšenia je na opačnej strane kameňa. Kamene sú v troch veľkostiach, nie príliš rozdielnych (pešiaci sú najmenšie kamene), čo tiež trochu napomáha pri rozlišovaní. Na začiatku vyzerajú všetky tie znaky trošku mätúco, ale po polhodine som už väčšinu kameňov rozoznala bez nápovedy.
Bratislavský priaznivci šógi sa stretávajú vo štvrtok a v nedeľu pre zmenu v Čajovni U stromu z kostí na Obchodnej 9 od 16:30 do 19tej. Uvidíme, či sa mi k nim podarí zavítať. Ale asi skôr využijem možnosť zahrať si túto hru na webe a o rok si prídem zasúťažiť na GameExpo :) 

Katarína Cviková

Katarína Cviková

Bloger 
  • Počet článkov:  15
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Skončený ekonóm. Zoznam autorových rubrík:  Život v KanadeNázorOdporúčamSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu