reklama

Indián sa postaral o môj asi doživotný úsmev

Z programu ezoterického festivalu ma zaujala meditácia Indiána z Južnej Ameriky. Rozhodla som sa, že si ju vyskúšam. Už počas nej sa mi ťažko dýchalo, pretože Indián si pomáhal aj vôňou peruánskych sušených bylín, ktoré pálil v miestnosti a rozfukoval medzi nás. Keď som mu po meditácii povedala o probléme, zavolal ma do svojej masážnej miestnosti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

V miestnosti zapálil nejaké bylinky. Povedal mi, aby som sa zobliekla a ľahla na masážny stôl. Niekde vzadu v hlave mi prebehla myšlienka: „Nemám vyholené nohy a som tučná, budem sa hanbiť?" Nie, nehanbila som sa. Veľmi jasne som si uvedomila, že Indián ma ide liečiť. „Pomôže mi," a celkom som sa uvoľnila. 

„Ľudia v Európe byť veľmi chorí, tebe pomôcť indiánske byliny," a rozfukoval dym z byliniek po miestnosti. Keď pristúpil ku mne, jemne mi z tváre odhrnul vlasy a nasledovali otázky: „Ako sa volať?" „Sarita." „Sarita," zopakoval a pýtal sa ďalej, či som vydatá, či mám deti, sex, či fajčím, pijem alebo používam trávu. Občas som mu nerozumela, pretože jeho slovenčina bola kostrbatá. On trpezlivo opakoval otázky. Potom stíchol. Cítila som teplo jeho dlaní na hlave, bruchu a s dôverou zavrela oči. Vnímala som, ako sa vrátil k bylinkám, ich dym fúkol smerom ku mne a potom sa mi ústami prisal na hrdlo. Strašne to bolelo. „Budem mať cucflek," prebehla mi rýchla myšlienka. Ďalšia mi priniesla informáciu, že viem o šamanskej masáži ústami, len som na ňu zabudla. Chvíľu som bola ešte v napätí, v duchu som si však povedala, že pre zdravie vydržím. Bola som však dokonale v prítomnej chvíli. Bolesť, ktorú mi spôsobovali Indiánove ústa, mi nedovolila myslieť na nič iné. Tu a teraz. „Strašne to bolí," občas sa mi vydralo z hrdla. „Viem, viem. To je dobrý," presviedčal ma Indián a ústami prechádzal po lymfatickom systéme môjho tela.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľkú bolesť som cítila na bruchu, vnútornej strane stehien a v hornej časti sedacích svalov. „Miláčku," zazdalo sa mi to? Či to povedal, alebo nepovedal Indián, neriešila som. Bolesť bola priveľká, no napriek tomu som spozornela. Odrazu ma Indián na masážnej posteli posadil, premasíroval rukami chrbát a mimochodom zahlásil: „Máš nádherné prsia." Prebehlo mi hlavou: „Ten mi dvíha sebavedomie!" Viac som nestihla domyslieť, pretože Indián odrazu stál predo mnou s rozpnutým opaskom a spustenými nohavicami: „Ja ti dať indiánsku energiu." Nie, nie, nie, spätila som sa. Pevne mi ruky chytil za chrbtom, nemohla som sa pohnúť. „Nie," tvrdo som vyriekla pozerajúc sa mu do očí. Indiánova tvár skamenela, žiadostivosťou blčali len oči. „Prečo?" opýtal sa a snažil sa dať mi na ústa bozk. „Prečo? Prečo?" zopakoval niekoľkokrát. Keď ma pustil, rýchlo som sa obliekla a odchádzala. Na chodbe som stretla nejaké ženy, o ktorých som vedela, že boli tiež u Indiána. Správal sa k nim tak isto ako ku mne? 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Viac ako odpoveď na túto otázku mi však hlavou vírili usmievavé myšlienky: „Takmer šesťdesiatka na krku, kilá navyše, neoholené nohy, únava z choroby, a ja očarím Indiána." Partnerovi som doma nepovedala o situácii nič. Niežeby som nechcela, on však bol namočený vo svojich pracovných problémoch a nemal chuť počúvať. Potrebovala som však situáciu s niekým zdieľať, tak som zavolala kamarátke a neskôr ju rozobrala s etikoterapeutom VladiMírom Červenákom z Bratislavy. 

Jeho slová: „Vieš, čo je podľa mňa šialenstvo? Očakávať, že keď budem zotrvávať v rovnakých postojoch, robiť stále rovnaké rozhodnutia, napríklad v partnerskom vzťahu, že môže nastať úplne nová situácia, že sa partner zmení. To je šialenstvo. Ty si si, Sarita, tiež mohla zvoliť iný postup. Mohlo ťa konanie Indiána nahnevať, rozzúriť. Mohla si v sebe nabudiť takú zlosť, že by si vyletela slovne a pravdepodobne aj päsťami na muža. Neurobila si to. Nehľadala si v sebe toxické emócie, ako sú hnev, zlosť, pýcha, urazenosť či poníženie. Našla si vo svojom vnútri pochopenie so situáciou a vybrala si si inú možnosť konania. Cítila si totiž, že negatívne emócie poškodzujú zdravie. Tvoje zdravie."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pokračoval tým, že ako ma pozná, vie, že som sa rozhodla negatívne alebo toxické emócie, ako ich nazýva on, pretransformovať na pozitívne. Tie podporujú zdravie, vnútorné šťastie, rovnováhu, láskyplné vzťahy na všetkých úrovniach. Podľa etikoterapeuta som začala pomaly otáčať koleso svojho života k porozumeniu. „Keby si sa rozhodla inak, mohla si v sebe roky živiť, napríklad nenávisť a krivdu. Nenávisť k Indiánovi, krivdu, že práve ty si sa dostala do takejto situácie. Oba pocity by nahlodávali tvoje vnútro, dušu, zhoršovali chorobu. Nič však nie je dôležitejšie ako spása vlastnej duše."

Až po čase som si uvedomila, že s Indiánom som sa stretla približne na tom istom mieste, kde som kedysi opitým mladým mužom sľúbila, že sa k nim vrátim. Sľub som vyriekla len pre to, aby som zo situácie vykĺzla so zdravou kožou. Bol to však sľub, takže som sa dostala znovu do situácie, keď som potrebovala vlastnou silou vyriešiť hrubú silu. S pochopením a ľahkosťou.

DagmaRA Sarita Poliaková

DagmaRA Sarita Poliaková

Bloger 
  • Počet článkov:  312
  •  | 
  • Páči sa:  25x

Slnečné znamenie Strelec mi zasvietilo pri narodení do šťastného a tvorivého života, o ktorom môžem už teraz v jeho poslednej tretine povedať, že bol a stále aj rýchly, aj plný zaujímavých situácií aj výziev, aj plný príležitostí či možností... Dokážem chvíľu aj zastať, aj leňošiť, aj pyžamové dni si už dopriať, rovnako milujem samotu, ako aj priateľov, milujem nádherné kruhy, ktoré vytvárame na seminároch etikoterapie i na meditačných stretnutiach či na stretnutiach so ženami v ČAROkruhoch. Vyštudovala som pedagogiku, pritiahla ma novinárčina, na dôchodku etikoterapia a astrológia. U mňa sa tieto dve "dámy" spojili a objavujú sa aj v kratších či dlhších zamysleniach. Milujem písanie, keď príde inšpirácia. Vtedy mám pocit, že slová prichádzajú samé a samé sa aj ukladajú do viet. Tak sa uložili aj do knihy o mojej dcére, ktorá končila život na detskej onkológii, a tak sa v knihe S TEBOU, MIRKA objavili aj ďalšie deti, ktoré som počas polročného pobytu na tomto oddelení spoznala. Neskôr, keď ma život na chvíľu zastavil cez chorobu, vznikla z rozhovoroch, ktoré vznikali pre noviny, kniha S VAMI, KRÁSNE BYTOSTI. Bolo mi cťou poznať toľko nádherných ľudí. Niekoľko kníh je stále v "šuflíku", niekoľko nápadov v hlave, keď dozrie čas, uzrú svetlo sveta. Milujem totiž písanie. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu