
S ťapkami som sa prvýkrát stretla, keď som sa vydala do Liptova. Svokor ich mal veľmi rád a keďže som chcela byť dobrou nevestou, naučila som sa ich robiť. Žiadne veľké umenie. Treba naň urobiť dobré rezancové cesto a keď zaschne, natrhať z neho rukami malé kúsočky, ktoré sa varia vo vode presne tak ako rezance. Na gágorčeky treba to isté cesto, len sa narezané skrúca do špirál.
Presne toto urobili Božena Ondrejková a Martina Mäsiarová, dve kuchárky, pod holým nebom nad živým ohníkom v pribylinskom skanzene. Pridali ich do polievky uvarenej zo zeleniny a s údeným mäsom v kotle. Viac ako polievkou však zaujali žalúdky okoloidúcich prázdnym sladkým koláčom a fánkami či šiškami. Tie rozvoniavali do ďaleka.
"Sladký prázdny koláč sa najčastejšie piekol pri krstinách a tiež ho nosievali susedy či príbuzní do domu rodičky do kúta," vysvetlila kuchárka Božka. Recept? Nech sa páči:
Sladký prázdny koláč z liptovskej kuchyne
1/2 kg polohrubej múky, 4 lyžice kryštálového cukru, štipka soli, jedno droždie, 2 dcl mlieka, 1/5 dcl oleja, citrónová kôra. Všetko sa spolu zmiesi a dá sa upiecť.
Nad nádherne vykysnutým cestom na fánky pripomenula jedna z kuchárok, že ku všetkým ingredienciám treba vždy pridať aj rum alebo slivovicu, potom cesto pri vyprážaní nepije tak veľmi tuk.
Fánky
50 dkg hladkej múky, 5 dkg masti, 3 lyžice rumu, 2 vajcia, štipka soli, droždie a 2 dcl mlieka. Zmiesiť a z cesta možno hneď robiť fánky. Kuchárkam v Pribyline pod rukami viditeľne rástlo a upečené išlo na dračku.
Martina Mäsiarova pridala k receptom aj zážitok z varenia. Asi osemročný mentálne postihnutý chlapček sa k nej pridal pri miesení cesta na rezance. Bol veľmi zručný a s oboma kuchárkami sa podelil aj so svojím receptom na medovníčky. "Šikovný chlapček," uzavrela žena.