reklama

PĽÚCA , HRUBÉ ČREVO a ..... KOV

K negatívnym emóciám týchto orgánov patrí smútok, žiaľ, nedôvera vo vlastné sily, melanchólia aj depresívne stavy. Častá uplakanosť je obvykle známkou skrytého oslabenia pľúc a hrubého čreva; tiež keď nevieme dávať, ani prijímať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Pľúca (Jin) a ich párový orgán - hrubé črevo (Jang) patria podľa TCM pod prvok KOV.

Prejavy smútku a depresie sa najčastejšie objavujú začiatkom zimy, v mesiacoch november – december, kedy majú pľúca - hrubé črevo maximálnu aktivitu počas roka.

Že je táto párová dvojica orgánov pre život človeka veľmi dôležitá, vie asi každý, ale o ich veľmi úzkej previazanosti sa už vie menej. Ide o spojenie dýchania, trávenia, vylučovania. Ak má človek problémy s dýchaním, musí sledovať aj stav hrubého čreva; platí to aj opačne: pľúca vplývajú na kondíciu hrubého čreva tým, že riadia pohyb a distribúciu tekutín v tele a vytvárajú buď vodnatý črevný obsah (hnačky), alebo suchý (zápchy). Ložiská v hrubom čreve nemôžu vzniknúť nezávisle od ložísk v pľúcach. Detox hrubého čreva sa prejaví tiež na reakciách dýchacích orgánov ako smrkanie, chrapot, vykašliavanie. V rakovine hrubého čreva v prepočte na počet obyvateľov sme na alarmujúcom prvom mieste vo svete! Je to výsledok nevhodných kombinácií často lacných a energetických jedál a sedavého spôsobu života ( podrobnejšie o hrubom čreve, hlavne o jeho detoxe - v ďalšom texte blogu). Zdravie a energiu pľúc aj hrubého čreva môžeme odhadnúť podľa kvality pokožky (tvorba strií, žihľavka, elasticita kože, škvrny, ekzémy na koži, mastnota, suchosť, spáleniny, lesklosť, drsnosť). K prvku KOV sa priraďuje celý povrch tela, nielen koža, ale aj všetky sliznice, sliznice nosa, sliznice hrubého čreva, ako aj očné spojivky t.j. oblasti, ktoré vytvárajú hranice medzi vnútrajškom a vonkajškom – patrí sem hlavne pokožka s pórmi. TCM deklaruje, že pľúca sa „ otvárajú“ - ústia do nosa. Ak je náš nos v poriadku, pomáha nám rozhodnúť, či kontakt s ktorým sa stretol je žiaduci. Ak nie je žiaduci, nos sa akoby uzatvorí a máme ho„ plný “. Pod vplyvom pľúc je aj hrdlo, hlasivky, zívanie, vedľajšie dutiny, Eustachova trubica, horné končatiny ( chlad a bolesť ramena ), časť chrbtice C 4-5,Th 2-4, L4-5. Pľúca riadia tiež priechodnosť nosa a čuch. Psychický aspekt čuchu predstavuje našu schopnosť vyjadriť vlastný názor. Nos nám prezradí všetky pozitíva a negatíva situácie a pomáha nám správne sa rozhodnúť. Pokiaľ „ideme rovno za nosom“, nasledujeme svoj inštinkt. Vedeli ste, že pri nádychu sú pľúca riadené a podporované obličkami? Pri výdychu sa môžu kontrolovať samy. Pľúca sú jediným orgánom, ktorý vieme ovplyvňovať svojou vôľou tým, že zadržíme vzduch a zabránime výdychu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V tele pôsobí prvok Kovu ako – ochranný štít t.j. naša imunita. Pľúca využívajú schopnosť kovu k očiste nebeskej Chi, ktorú dopravujú do tela pri dýchaní. Pľúca čistia túto energiu Chi extrahovanú zo vzduchu (čisté Chi – príjem kyslíka a nečisté Chi posielajú výdychom z tela von). Pľúca chránia telo pred chorobami z nachladnutia, pretože v ňom vytvárajú prvú ochrannú bariéru pred chorobou (Wej Chi). Súčasťou tohto mechanizmu je aj otváranie a zatváranie pórov kože. Cez póry sa reguluje potenie, ktoré dokáže z tela vyhnať začínajúcu chorobu. Ak je táto obranná regulácia nesprávna, môže spôsobiť preniknutie patogénov do vnútra tela, následne nachladnutie a chrípku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pľúca rozptyľujú telesné tekutiny po celom tele do miest, kde sa vylučujú, napríklad posielajú pot smerom k pokožke a moč k močovému mechúru. TCM hovorí, že pľúca vysušujú telo rozptyľovaním tekutín. Ak sú dýchacie orgány oslabené, vlhkosť sa v tele nahromadí a zapríčiní zahlienenie, nádchu

Orgánové hodiny počas dňa: v čase od 3.00 do 5.00 hod. nad ránom začínajú pracovať naplno dýchacie orgány. Pľúca majú svoje maximum cca o 4.00 hod. Toto je aktívne obdobie, kedy sa pripravujú na svoju každodennú nepretržitú prácu. V dobe kedy vrcholí činnosť pľúc, dochádza k prekrveniu hornej polovice tela. Vtedy je časté nočné prebúdzanie fajčiarov, astmatikov, prieduškárov, čiže ľudí s akútnymi či chronickými ochoreniami dýchacích ciest. Telo má v tomto štádiu nízky tlak, mozog je zásobený len minimálne, má zníženú výkonnosť a najpomalšiu aktivitu, ale už sa zbystruje sluch. Ide o neskorú REM fázu spánku. Sexuálna aktivita mužov je v tomto čase najväčšia, pretože mužský reprodukčný systém produkuje nad ránom väčšinu pohlavných hormónov. Pokiaľ v týchto hodinách človek pokojne spí a nemá žiadne príznaky, pľúca a dýchací systém sú v poriadku. Pľúca v tejto dobe hromadia kyslík, aby ho odovzdali do celého organizmu. Počas spánku by mala byť zabezpečená nepriama alebo aj priama ( podľa počasia ) ventilácia vzduchu v spálni. Ak sa zobudí človek na kašeľ či dýchavičnosť, a ak sa to pravidelne opakuje, môže ísť aj o astmu. V tejto dobe je zvýšená i psychická a emocionálna záťaž. Vystresovaný človek môže mať desivé sny, pociťuje často úzkosť a za celý cyklus 24 hodín býva práve teraz pocit strachu najväčší - každá maličkosť nadobúda obrovský význam. Vnímanie reálnej situácie je skreslené, problémy sa zdajú závažnejšie než naozaj sú. Vážne chorí ľudia prepadajú beznádeji a obavám o život. Intenzívnejšie vnímajú aj existenčné obavy (napr. strach straty zamestnania, z nedostatku peňazí, zo straty blízkych a pod). Najlepšie je zachovať pokoj na lôžku a naladiť myseľ na harmóniu. V niektorých prípadoch, ak sú pocity úzkosti veľmi silné, vtedy treba radšej vstať a vyskúšať relaxačné techniky, akými sú napr. autogénny tréning, vizualizácia pokoja, relaxačná hudba a pod. Je dôležité uvedomiť si, že na týchto pocitoch sa podieľajú fyziologické pochody v tele a skutočná situácia nie je taká dramatická, ako sa nám momentálne zdá. O pár hodín bude už stav organizmu iný a naše obavy sa utíšia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Typická farba elementu kov je chladná, biela, akoby kovové sfarbenie odrazu zrkadla.

Typická chuť elementu kov je ostrá, pálivá ( preto môžeme akúkoľvek chorobu, ktorá oslabuje pľúca alebo črevá liečiť ostrejším korením). Z toho vyplývajú aj potraviny najvhodnejšie pre pľúca a hrubé črevo:

 Element kov posilňujú: 

*jedlá bielej farby ako ryža, slzovka, karfiol, špargľa, petržlen, zeler, kvaka, 

*jedlá chuti ostrej (chren, zázvor, klinček, žerucha, rukola, reďkovky, paprika, chili, čierne korenie)

*cesnak, pór a cibuľa sú ochrancom črevného prostredia

*ľahká strava bohatá na vlákninu zeleniny a ovocia (v zimnom období viac variť, surové skôr v lete)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

*sladkovodná riasa Chlorella, semená indického skorocelu (Psyllium )

*masáž, akupunktúra, akupresúra bodov na meridiánovej dráhe hrubého čreva a pľúc, sleziny, obličiek

*reflexná masáž dlaní rúk a šľapy nôh s dôrazom na plôšky hrubého čreva a pľúc

*cvičenie čikung

*vyvážený pitný režim, teplá voda, bylinkové čaje, napr.:

*antiparazitické: palina, pamajorán, klinček, oman pravý (riedi hlieny v pľúcach i v čreve)

*pľúcne: pľúcnik lekársky, podbeľ, divozel, materina dúška, yzop, chryzantéma činska, fenikel, aníz

*potopudné – v prípade horúčok: túžobník brestový, baza čierna, lipa

*antibiotické: kapucínka väčšia, nechtík lekársky, zlatobyľ obyčajná, repík lekársky harmanček.

Meridián Pľúca
Meridián Pľúca (zdroj: Daniela Fuchsová)

Najdôležitejším bodom na dráhe pľúc je bod č.7 LIEQUE, ktorý je veľmi účinný na všetky silné reakcie na koži: napr. bodnutie hmyzu, alergické zápaly na koži aj alergické zápaly očí. Zaberie aj pri nastupujúcom astmatickom záchvate.
Tento bod pri popáleninách sa až o 50 % zlepší ošetrenie, keď ho stláčame, prípadne točíme v smere hodinových ručičiek.

Element kov poškodzujú:

*múka s lepkom a častá konzumácia kysnutého cesta (knedle, koláče, chlieb, pečivá), prejedanie sa, obzvlášť v staršom veku

*typicky stredoeurópska strava, bohatá na živočíšne tuky, smotanu, mlieko, cukry,

* dlhodobý stres, psychické záťaže, nevyriešené traumy

*vedľajšie účinky rôznych liekov, antibiotík

*nedostatok vitamínov (hlavne C) a minerálnych látok,

*vplyv nepriaznivého počasia; keď vonku fúka vietor, prípadne panuje daždivé počasie, nemali by ste vychádzať von nenajedení a vyčerpaní z práce, alebo ťažko traumatizovaní, sklamaní, smutní. Doprajte si oddych, drobnú radosť a trochu sa najedzte.

Ak je už raz narušená harmónia elementu kov, reagujú pľúca pri rôznych poruchách dýchania, zápalu priedušiek, astmy, dušnosti vždy rovnako - kašľom.

Suchý kašeľ - je na začiatku ochorenia prvé 2 – 3 dni; pri chrípke, zápale nosohltana spojený často so zápalom spojiviek. Z pohľadu TČM ide o vzbúrenú pľúcnu Chi s vpádom horúceho vetra FENG RE. Neliečený dlhotrvajúci kašeľ môže byť príznakom zápalu pľúc, laryngitídy alebo astmy. Účinné sú bylinky s vyšším obsahom slizovitých látok, ktoré vytvoria na sliznici dýchacích ciest ochranný film, brániaci dráždeniu na kašeľ, napr. slez maurský, slez lesný, slez nebadaný; ibiš lekársky, skorocel kopijovitý. Výluhy z nich sa robia do vlažnej, nie do horúcej vody, lebo v nej by sa zničili cenné slizové látky. Môžete vyskúšať aj horúci čaj s anízom, feniklom, majoránkou, zázvorom a podbeľom. Pomôžu dlho varené polievky – silná slepačia polievka je najosvedčenejšia. Čím dlhšie sa veľmi pomaly varí, tým viac sa v nej kumulujú jang sily. Obdaruje nás cennými látkami, hlavne zinkom. Netreba hádam prizvukovať, že pri suchom kašli je potrebné viac piť a zvlhčovať sliznice teplovlažnými a teplými nápojmi; zvlhčovať priestor, v ktorom spíte zvlhčovačmi vzduchu, mokrými plachtami na radiátoroch. Nikdy nezabudnem ako mi v detstve babka prikladala na hrudník mastné zábaly z masti ( vhodná je jazvečia, husacia, kačacia masť, ktorá sa nanesie v hrubšej vrstve na hrudník, prekryje igelitom a preloží nahriatou bavlnenou látkou ). Tiež vyššie položený vankúš zabezpečí pokojnejší spánok s utlmením suchého kašľa.

Vlhký kašeľ -  je produktívny hlienovitý, vlhký kašeľ. Hlien je škodlivina, ktorej sa telo chce čím skôr zbaviť. Jeho tvorba je vyvolaná konzumáciou mliečnych výrobkov, sladkostí, lepkovej bielej múky či mastného jedla. Farba hlienu je z pohľadu TČM dôležitá. Číry, svetlý, gelový hlien je znakom neskoršieho štádia nachladnutia alebo včas riešenej chrípky. Ak však človek bolestivo vykašláva žltý hustý hlien, je to znak, že sa patogén dostal do dolných dýchacích ciest, do priedušiek alebo do pľúc. Vykašliavanie veľmi hustého žltého hlienu u dospelých uľahčuje reďkovkovo - cibuľový čaj ( 1 väčšiu cibuľu, väčší kus zázvoru, menšiu čiernu reďkovku očistite, nastrúhate, zaparíte 300 ml vriacej vody, prikryté lúhujete asi 10 minút a hneď vypijete.

Liečba aktivovaním akupunktúrnych bodov, napr. aktivovaním bodov imunity na niektorom mikrosystéme na tele, kde sa premietajú všetky orgány človeka. Najznámejšia je miniprojekcia človeka na šľapách nôh, na rukách, jazyku, ušiach, očnej dúhovke a ďalších. Body možno masírovať pomocou hrejivého oleja, hrejivej masti ( ja si vyrábam kostihojovú masť s nechtíkom, škoricou a chili ), prípadne ako alternatíva môže byť aj zázvorová šťava. Votrite si hrejivý prípravok do kože v oblasti medzi lopatkami a odtiaľ smerom nahor k šiji. Sú tam body imunity. Zvláštnu starostlivosť venujte oblasti okolo siedmeho krčného stavca. Jedná sa o vystúpené miesto, kde krk prechádza do oblasti ramien. Ľudia, ktorí sú neustále preťažení alebo ustaraní, mávajú tento bod, ležiaci tesne pod spomenutým stavcom, často vyslovene napuchnutý, akoby na ňom spočívala všetka ťažoba a trápenie. Takáto masáž vytiahne z tela „vietor a chlad“ a posilní obranyschopnosť. Každý deň si sami stláčajte bod HEGU na ukazovákoch oboch rúk –je to najvýznamnejší ACU bod na dráhe hrubého čreva, súvisí s imunitou a ovplyvňuje skutočne veľa zdravotných problémov, aj celú oblasť tváre...

Zahrievajúci čaj pri prechladnutí si pripravíte z 1 väčšieho kusa postrúhaného zázvoru, 6 -7 klinčekov, 1 celej polámanej škorice, anýzu, feniklu, 1 veľkej pokrájanej cibule aj so šupkou a túžobníku brestového.
10 min povarte v 5 dcl vody, nechajte lúhovať prikrytý čaj ešte pár minút a potom po dúškoch vypite tak horúci, ako je to len možné. Ľahnite si do postele a vypoťte sa. Pokiaľ sa nezačnete potiť, dajte si ďalší zázvorový čaj a medzi tým popíjajte veľa horúcej vody. Nohy v horúcej vode a následnú potnú kúru podstúpte vtedy, keď sa v pravom zmysle slova nachladíte, napríklad pri premočení a premrznutí na zastávke, alebo keď sa oblečiete nevhodne príliš ľahko. Takéto nachladnutie sa prejavuje striasaním zimou, bolesťami končatín, mrznutím, niekedy i zápalom močového mechúra.

Vlečúci sa kašeľ, vyvolaný vetrom a chladom, býva často „pozostatkom“ nachladnutia. Pokiaľ sa nachladnutie preťahuje, prípadne je prvok Kovu veľmi slabý, dochádza často k chronickej bronchitíde s ustavičným kašľom a belavým hlienom.

 Chrizantémový čaj s marhuľovými jadrami - kvety a jadrá nechajte krátko prejsť varom v 300 ml vody; prikrytý čaj nechajte 10 min. lúhovať a potom ho teplý po dúškoch vypite. Kúru trikrát denne opakujte. Čaj pomáha pri dlhotrvajúcom ľahkom, ale rušivom pokašliavaní. Zároveň pôsobí na suchú kožu tým, že z vnútra zvlhčuje sliznice aj podráždenú pokožku.

Čaj pre tuhých fajčiarov - podbeľ, bazu čiernu, medovku a divozel zmiešajte a bylinky zaparte v 5 dcl vriacej vody na cca 10 min. Čaj pite 2x za deň. Podbeľ je medzinárodne obľúbeným prostriedkom proti kašľu. TCM ho užíva ako liek na chronický fajčiarsky kašeľ.

Mučivý kašeľ s psychickým pozadím - môžu mať ľudia trpiaci nejakým skrytým smútkom, traumou z dávnej minulosti, ktorá je ukrytá niekde v hlbokom podvedomí. Teraz po nej ostal iba kašeľ. Pokúste sa znova traumu podvedome prežiť (napr. pri odborne vedených psycho akciách„ rodinných konšteláciách“) a porozmýšľať kedy sa kašeľ objavil prvýkrát? Čo tomu predchádzalo?

Sirupy pre deti:

a) cibuľový:1 lyžica medu, pokrájaná veľká cibuľa a slez nebadaný. Túto zmes nechajte niekoľko hodín postáť, nech sa silice cibule a slezu rozpustia v mede; potom zalejte 1 dcl veľmi teplej vody a dajte dieťaťu vypiť. Odkašliavanie a pokojný spánok možno podporiť aj priložením nahriatej látky s tukom na priedušky. 

a) reďkovkový: šťava z čiernej reďkovky, med. Postup podobný: reďkovku nastrúhame a dáme na ňu med. Nechať prikryté niekoľko hodín vylúhovať ( najlepšie cez noc). Veľmi účinné pri kašli s veľkým množstvom hlienov. Reďkovka je zázračným liekom proti hlienom. Dávkujeme individuálne – po malej čajovej lyžičke podľa znášanlivosti a veku dieťaťa.
Príprava tela na zimu: Obdobie chladu prináša zo sebou rôzne ochorenia, ako sú nachladnutie, kašeľ, virózy, alergie, ale aj hnačky a zápchy, preto už počas babieho leta ( bez ohľadu na počasie ), by mali ľudia s nedostatkom jangu, zimomraví, náchylní na každoročné virózy, prípadne aj astmatici, vyskúšať zahrievajúci recept zložený zo zázvoru, klinčekov, škorice a cesnaku, ktorou sa nazhromažďuje dostatok energie jang - t.j. chýbajúceho tepla pre blížiacu sa zimu. Zázvor nastrúhame na struháku ( jablkovom ), klinčeky môžeme podrviť, škoricu pridáme mletú a olúpaný cesnak pokrájaný na kúsky. Všetko zmiešame a rozmixujme na kašu, ktorú uložíme do chladničky a užívame v teplom náleve ( môže byť aj čaj ) po malej lyžičke každý deň až do spotrebovania. Po 10 dňovej prestávke možno kúru zopakovať.
V priebehu zahrievajúcej protichrípkovej kúry treba vysadiť cigarety a alkoholu a najdôležitejšie je upraviť stravu a vyhnúť sa potravinám, ktoré najviac zahlieňujú organizmus ( sú to tzv. 3 B - tri biele okruhy jedál - Biela múka, Biely cukor, Biele mlieko ). 

Treba sa čo najskôr hlavne pri deťoch naučiť rýchlo a účinne rozoznávať prvé symptómy ochorení a hneď riešiť ich začiatok, skôr ako sa rozšíri choroba hlbšie na vnútorné orgány.

Prevencia a rýchla reakcia pri vpáde škodliviny do tela je základ pevného dlhotrvajúceho zdravia. Vystihuje to nadčasová, krásna myšlienka čínskeho majstra LAO – C :

Zadržme chorobu, kým sa neprejaví, zadržme zlo, kým neexistuje“....

Daniela Fuchsová

Daniela Fuchsová

Bloger 
  • Počet článkov:  15
  •  | 
  • Páči sa:  24x

Autorka žije v Piešťanoch a popri ekonomike ako svojej pracovnej profesii sa roky intenzívne venuje štúdiu alternatívnej medicíny, fytoterapii, ale hlavne tradičnej čínskej medicíne (TČM). Absolvovala dvojročný kurz TČM, tiež kurz SHIATSU masáže a naďalej sa neustále v tejto oblasti vzdeláva. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu