reklama

Voľakedy som aj ja trpela častými ANGÍNAMI

Aj ja som v detstve, ale aj v časoch mojej “ nevedomej “ dospelosti  mávala niekoľko krát do roka angíny či chrípky. Množstvo antibiotík a tiež hrozba výberu mandlí – tým všetkým som si prešla. Dnes to už nehrozí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Zachytiť ZAČIATOK aj tej najmenšej zmeny v organizme, dostatočne citlivo si všetko na svojom tele uvedomovať - to sa treba naučiť (...a učiť to treba už deti ). Nikdy nepodceňovať prvé príznaky. Spozornieť treba hneď pri pociťovaní začínajúceho šteklenia, svrbenia, suchosti v dutinách, strasení zimou, či prvej hlasovej indispozície... Ako prvé reagujú sliznice nosa, očí, ústnej dutiny aj s koreňom jazyka. Samostatnou kapitolou sú zmeny na jazyku, ktorý je veľkým indikátorom chorôb v tele. Podľa TCM je totiž jazyk jednou z mnohých máp základných orgánov v tele človeka ( tiež šľapy nôh, rúk, ušné laloky, zuby, oči ... ). Treba si všímať pri každodennom čistení jazyka škrabkou:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Mapa orgánov na jazyku
Mapa orgánov na jazyku (zdroj: Daniela Fuchsová)

- farbu ( zdravý jazyk je ružový; ale napr. červená špička = srdce; je zvýšený oheň srdca ),

- zmeny tvaru ( napr. odtlačky zubov po bokoch = disharmónia pečene a žlčníka, opuch v strede jazyka = slezina, žalúdok, opuch pred špičkou jazyka = pľúca),

- mapy, ryhy ( často sú ryhy v strede jazyka = problém so slezinou, žalúdkom; ale ak je ryha cez celý jazyk od koreňa až ku špičke = znamená to rozhasený celý pentagram TCM, včítane srdca),

hrúbku a sfarbenie zvýšeného povlaku na jazyku ( jemný biely je O.K., hrubý biely povlak, či zažltnutý stred jazyka indikuje choré tráviace orgány).

Pri pocitoch stáleho škriabania v krku už ide o ďalšie štádium vnikania patogénu do tela. Pri oslabenom imunitnom systéme v prípade zápalu mandlí, v prvom kole obyčajne v tele šarapatia vírusy a až potom idú streptokoky, stafylokoky – to vtedy, keď sa problém hneď rázne neriešil na samom začiatku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Predvídavosť, pripravenosť, prevencia – je dôležitá, hlavne pre tých, ktorí sú menej odolní proti chorobám. Osvedčilo sa mi mať po ruke pár účinných prípravkov ( napr. na cestách, či v práci, alebo škole):

- stále nosenie pohotovostnej miniatúrnej fľaštičky silice z hrebíčka / klinčeka ( je silne dezinfekčný a antiparazitický, analgetický ), z tejto silice stačia 2-3 kvapky buď na vatovú tyčinku, alebo priamo na zápal v ústach či koreň jazyka, to je napr. zóna obličiek, citlivo reagujúca na prenikanie chladu do tela),

- tiež nosenie bylinnej tinktúry z kapucínky väčšej ( býva aj s betaglukánom ), ktorá je našim najsilnejším prírodným antibiotikom ( je na všetky kmene sreptokokov a stafylokokov), vhodná v čase rozšírených epidémií zápalov všade vôkol nás, ako prevencia, ale aj pri pocite začínajúceho ochorenia; tiež je účinná aj tinktúra z eleuterokoku, či tinktúra z koreňa echinacei - na posilnenie imunity.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď je človek doma, má ešte ďalšie možnosti ako nedovoliť patogénu ( napr. chladu) preniknúť do tela; najviac sa mi osvedčil horúci kúpeľ nôh s výluhom prasličky, po ktorom nasleduje silné masírovanie, stláčanie bodov na šľape oboch nôh, ale tiež rúk a ušných lalokov. Čo zabolí, opakujem, kým nebolí....

Prvotné príčiny problémov s imunitou, sliznicami, mandľami, lymfatickým systémom:

Mandle sú účasťou lymfatického systému a ten je pod vplyvom sleziny a žalúdka. Tieto orgány však silne ovplyvňuje aj pečeň a tiež obličky. Problém s mandľami súvisí veľmi úzko so stravovaním.

Skúsme sa venovať všetkým trom:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

1) oslabená slezina a žalúdok - najviac ich zraňuje neustále premietanie myšlienok a nesprávne stravovanie.

- treba napraviť chyby v stravovaní, ľudia s opakovanými zápalmi mandlí konzumujú priveľa prekysľujúcich, alebo zachladzujúcich, či zahlieňujúcich jedál, tým je potom oslabená aj protivírusová imunita, za ktorú slezina zodpovedá. Preliečením sleziny sa určite ovplyvnia aj sliznice v celom tele. 

- treba sa naučiť masážne techniky na povzbudenie odtoku lymfy. Možno si napríklad vymačkávať body sleziny na ruke aj nohe ( nachádzajú sa pod malíčkami na ľavej strane horných aj dolných končatín - podľa mapy orgánov). Tiež si možno masírovať palce na nohách. Palce predstavujú „ hlavu“. Skúste si nájsť citlivý bod „ lokácie mandle“ na „ krku“ palca, ktorý bude pri zápale mandlí veľmi citlivý (akútny zápal sa prejaví viac na pravej nohechronický problém – na ľavej nohe).

 - oboznámiť sa s preventívnym používaním liečivých bylín,  treba ich skúšať, ktoré zaberú najlepšie:

 z našich bylín sú vhodné: rebríček lekársky a žihľava ( krv čistiace čaje ), oman pravý ( rozpúšťa hlieny v celom tele), benedikt lekársky, korene čakanky a púpavy ( úprava trávenia ), dubová kôra, či šalvia ( kloktanie ), kapucínka väčšia, repík lekársky, harmanček, zlatobyľ obyčajná ( prírodné ATB ).

2/ disharmónia pečene a žlčníka

- vzniká hlavne vplyvom prekonávania množstva stresov, skrývaného napätia, nedostatočného uvoľňovania psychiky, ale aj z nesprávneho stravovania ( veľa živočíšnej stravy, mastné mäsá, údeniny, mlieko a výrobky z neho, alkohol, cigarety, veľa kávy, sladkosti... ). Pečeň a žlčník sa dostávajú do disharmónie veľmi ľahko v dnešnej hektickej, rýchlej a stresovej dobe predovšetkým u ľudí, ktorí nepraktizujú a vôbec netušia čo je to detox celého tela a špeciálne detox „filtrov“ tela ( pečeň, obličky ). TCM tvrdí, že chorá pečeň berie energiu slezine ( preto pečeň nazýva aj „ zlodejom“ energie ostatných orgánov). Podľa čínskeho pentagramu pečeň ovláda slezinu , teda aj disfunkčná pečeň a žlčník sú zodpovední za blokovanie sleziny. Z toho dôvodu ich treba tiež výrazne posilňovať pri opakujúcich sa angínach. Z našich bylín sú osvedčené: pestrec mariánsky ( olej aj semená každý deň konzumovať ), benedikt lekársky, koreň púpavy, koreň čakanky, jabĺčnik obyčajný, vachta trojlistá...Na trhu je viac vyskúšaných účinných tinktúr aj kapsúl, ktoré sú pripravené na báze viacerých liečivých hepatoprotektívnych bylín . Súčasne je dobré užívať pri problémovej pečeni aj Zn + A vitamín, najlepšie v prírodnej forme, napr. Zn obsahujú tekvicové semená, A vitamín- mrkva, čučoriedky, brokolica atď. Pri silnej emócii hnevu a zlosti, ktorá je pre disfunkčnú pečeň a plný žlčník typická, je dobré si dávať aj niečo na upokojenie, napr. medovku, ľubovník bodkovaný, valeriánu lekársku. Pri živote plnom stresov sa treba naučiť dýchať do bránice a začať pravidelne cvičiť 8 brokátov; či-kung je tiež forma liečenia TCM.

3/ nedostatočnosť obličiek – predovšetkým ide o nedostatočný Jin obličiek ( prázdnota Jin obličiek ), ktorá súvisí s nedostatkom jinových tekutín – úbytkom telesných štiav, ktorý môže byť dôsledkom oslabenej sleziny. Preliečením sleziny sa upraví aj jin obličiek. Obličky a ich párový orgán - močový mechúr sú najviac stresované v zime, sú mimoriadne citlivé na chlad, a to na chlad nielen vonkajší, ktorý preniká do tela cez tri vstupné oblasti ( šľapa nohy, kríže a krk s ušami ), ale tiež na chlad vnútorný, ktorý súvisí s nemiernou konzumáciou potravín chladnej povahy v chladnom období roka ( viď ďalej v texte ).

Zóna obličiek na jazyku je na koreni jazyka, v blízkosti mandlí. Niet sa čo diviť, že obličky súvisia aj s krčnými mandľami, a preto sú časté ANGÍNY U DETÍ spôsobené chladom, vlhkom, ale tiež aj veľkým strachom. Strach, obavy, úzkosť sú typickou emóciou chorých obličiek a močového mechúra a platí to aj opačne. Keď dieťa prežíva veľký strach ( prísny rodič, škola...) oslabujú sa obličky. Aby sme ho zbavili strachu a úzkosti, je potrebné preliečiť chronický zápal močového mechúra. Chlad sa do tela dostane tak vnútornou cestou ( zachladzujúca strava a studené či sladké nápoje) ako aj vonkajšou cestou ( nevhodné obutie a oblečenie, sedenie na niečom vlhkom či studenom). Deti trpiace často angínami majú teda veľmi často disharmóniu obličiek a močového mechúra. Keďže choré obličky sa prejavujú po stránke psychickej strachom, úzkosťou, obavami, sú takéto deti vystrašené, často plačú, držia sa v tesnej blízkosti dospelých. Po stránke fyzickej často posedávajú, sú unavené, nešantia ako ich zdraví rovestníci, majú skôr potrebu si ľahnúť a to z toho dôvodu, že slabé obličky v polohe ležmo nasávajú energiu...

4) Zanesenie hrubého čreva. Nádcha je v podstate spôsob vylučovania hlienov a tie sa tvoria aj v dôsledku nedetoxikovaného a rokmi silne zaneseného hrubého čreva. Patogénne vlhko sa vytvára v tele zo zlej zahlieňujúcej stravy ( sladkosti, lepková pšenica, pasterizované kravské mlieko). Hlieny v hrubom čreve a v pľúcach skvele rozpúšťa čaj z koreňa omanu pravého. Pri silnom zanesení treba tiež vyskúšať trojdňovú hladovku - len s pitím teplej vody ( v termoske prevarenú vodu riediť chladnejšou do pitnej teploty a piť v prípade hladu ). Prečistí sa lymfa ( odpadová kanál) v celom tele.

Príčiny tvorby hlienov –sumár:

-nevhodná skladba potravy. Opäť opakujem, že strava by mala byť ľahká, pravidelná, 3x denne tepelne upravená, prevažne rastlinná s množstvom vlákniny a bez zahlieňujúcich a sladkých potravín. Vyhýbať sa silným zahlieňovačom: biely cukor a výrobky z neho, sladené nápoje ( napr. energetické , biela múka plná lepku, polotovary s množstvom „ jedlej chémie“,).

-nerovnováha JIN-JANG; nedostatok jangu ( tepla ) a priveľa jinu ( chladu ), má osoba konzumujúca veľa výrobkov z pasterizovaného kravského mlieka, cukru, surové ovocie a zeleninové šaláty konzumované v chladnom ročnom období ). Najčastejší problém sú nevhodné kombinácie s ohľadom na sezónu, napr. v lete veľa zahrievajúceho mäsa a v zime veľa surovej zeleniny a ovocia, hlavne citrusového ovocia, ktoré je silne zachladzujúcim a zahlieňujúcim faktorom ( môže si ho v malej miere dovoliť človek s jangovou konštitúciou, ktorý má dostatok vnútorného tepla a netrpí zimomravosťou).

 - negatívne emócie - ako nervozita, podráždenosť, stres, obavy, strach, potlačovaná agresivita, závisť - keď ich pravidelne riadne neventilujeme, zahniezďujú sa v našom podvedomí. Je potrebné zlé emócie priebežne likvidovať a pracovať s nimi. Potlačovaný stres, dlhodobý strach, teda zlé emócie sa často menia na hlieny. Tiež prebytok informácií, ktoré mozog už nedokáže spracovať, alebo ich nepotrebuje, sa takto vylučujú von z tela. Toto je tiež jedna z ciest ako riešiť náš často upchatý nos plný hlienov a opakované zápaly mandlí...

Z piatich elementov je podľa TCM slezina zodpovedná za protivírusovú ochranu, pľúca za protibakteriálnu ochranu, obličky za protiplesňovú ochranu, pečeň za protirakovinovú ochranu. V tomto duchu je dobré sa zamerať na ich preventívne posilňovanie, napr.:

a) stravou

- slezinu a žalúdok najviac posilňuje chuť prirodzene sladká a farba žltá až oranžová ( tekvica hokaido, pšeno, kukurica, kurkuma, mrkva..);

- pľúca / hrubé črevo najviac posilňuje chuť prirodzene ostrá a farba biela ( reďkovky, chren, karfiol, kvaka, špargla, petržlen, slzovka, ryža,...);

- obličky/ močový mechúr najviac posilňuje chuť prirodzene slaná a farba modrá až čierna ( olivy, morské riasy, ryby, gaštany, čierny koreň, čierny sézam, ľanové semiačka, tekvicové semená, pohánka...);

b) masážami - naučiť sa masírovať body imunity: sleziny, pľúc, hrubého čreva, obličiek, pečene na rukách, nohách, ušiach, tvári = viď mapy orgánov na tele človeka.

c) pravidelným pohybom; pre tých čo nikdy necvičili a chcú začať niečím nenáročným ale účinným - dávam do pozornosti cvičenie 8 brokátov; či- kung fakt lieči a harmonizuje celé telo.

Voľba potravín podľa ich chute 

TCM pri liečbe rešpektuje aj vplyv chute potravín na procesy v tele.

TCM zastáva napr. názor, že nepodávame citrón počas už rozvinutých zápalov v horných cestách dýchacích, lebo kyslosť posúva energiu dole dovnútra - do nižších úrovní tela; citrón stiahne vodu, ale aj patogény dole tak ako vietor a chlad. Patogény sa dostanú za ochrannú Chi do priedušnice, prípadne až do pľúc, kde sa zápal obyčajne zastaví. Preto pri začínajúcom zápale TCM preferuje skôr ostrú ako kyslú chuť. Citrón s teplou vodou pijeme hlavne preventívne keď sme zdraví, prípadne sa dá dobre využiť pri športe - udržuje šťavy v tele, tiež po opici sú kyslé chute vítané - sťahujú nadol stúpajúci jang pečene. Nič netreba preháňať; ak sa to preženie s kyslou chuťou - vzniká iný extrém - stagnácia krvi a Chi.

V TCM sa viaže na päť hlavných orgánov aj päť chutí a päť farieb jedál, ktoré ich zároveň najviac posilňujú:

Chuť kyslá, farba zelená - pečeň 

Chuť horká, farba červená - srdce

Chuť sladká, farba žltá - slezina

Chuť ostrá, farba biela- pľúca

Chuť slaná, farba čierna, modrá- obličky

Treba podotknúť, že ide o prirodzené chute ( napr. slaná chuť olív, zeleru, či pukancov; sladká chuť ovocia, zeleniny; kyslá chuť fermentovanej zeleniny, horká chuť grepu, ostrá chuť reďkovky atď., nie dosáľanie, docukrovanie, dokysľovanie jedál ). Každý z týchto orgánov má rád svoju typickú chuť, ale zároveň nadmiera tejto chuti orgánu ho tiež oslabuje -"zraňuje". Z tohto vyplýva, že nedostatočná konzumácia niektorých chutí, ale aj nadmerná vedie k oslabeniu toho - ktorého orgánu. Pri dlhodobom odmietaní alebo naopak uprednostňovaní len niektorých chutí dochádza k nerovnováhe medzi jednotlivými prvkami – orgánmi, a to je už základ vzniku chorôb...

Poznáte Chizandru čínsku - rastlinu piatich chutí? Skutočne pri žutí jej plodov cítiť všetkých 5 chutí, je to adaptogénna rastlina poilňujúca celý pentagram základných orgánov v tele; významne podporuje imunitu, pomáha liečiť zápaly, stimuluje CNS, čo sa využíva v prípadoch úzkosti, prepracovanosti a únavy. Odporúča sa na znovunadobudnutie síl po vysokom fyzickom i psychickom vyčerpaní chorého organizmu.

Voľba potravín podľa ich tepelnej povahy ( t.j. aký tepelný efekt spôsobia v tele po konzumácii )

Základ nášho jedálneho lístka by mali tvoriť potraviny s neutrálnou povahou, ktoré pôsobia vyrovnane a harmonizujúco na náš organizmus. Na prvom mieste sú to hlavne obilniny prospešné pre dobré trávenie, pre pohodu a silu stredného ohrievača ( slezina, žalúdok / pečeň , žlčník ); tým by mali neutrálne potraviny tvoriť absolútny základ pre deti, tie ich potom v dospelosti budú jesť úplne samozrejme. Najvhodnejšie sú tiež pre svoju ľahkosť aj pre starých ľudí po sedemdesiatke. Tým, že nenútia telo do žiadnych extrémov, možno ich konzumovať neobmedzene. Príklady tejto skupiny:

- ryža, slzovka, kuskus, pšeno, špalda, bulgur, amarant, raž, polenta, kukurica,

- mäso zriedkavo a ak tak z domáceho chovu: kura, morka, bažant, hobúbä, v zime aj trochu bravčovina,

- čerstvý hrášok, fazuľové struky zelené, šošovica, sójové bôby, fazuľa azuki, čierna fazuľa, cícer,

- brokolica, mrkva, petržlen, zemiaky, kaleráb, kel, kapusta, červená repa, dyňa,

- slivky, ostružiny, maliny, ďatle, figy, med, trstinový cukor

- lieskové orechy, tekvicové semená, mandle, sézamové a ľanové semienka,

- čerstvé: maslo, vajcia, pstruh, zubáč, kapor, losos,

- bylinkové čaje: harmanček, nechtík, rebríček, žihľava, kapucínka, šípka, sladovka;

Potraviny s osviežujúcou povahou by v našom jedálnom lístku mali byť zastúpené sezónne v teplej časti roka jar – leto, a to z dôvodu vyváženia teplých až horúcich potravín. Sú vhodné pre ľudí jangového typu, ktorým je skôr teplo ako zima. Z toho vyplýva, že ľudia zimomraví, s prevahou jin energie v tele, by ich mali jesť len v obmedzenom množstve.

Príklady tejto skupiny:

- ríbezľa, mandarínka, pomaranč, grapefruit, jablko, hruška, jahoda, egreš, čučoriedka, brusnica, čerešňa, banán, slivka umeboši,

- tofu, sójové mlieko, tvaroh, kefír, zakysanka, sladká smotana, králik, pšenica, jačmeň

- hrach, kyslá kapusta, sójové výhonky, artyčoka, šalát čakanka, hlávkový šalát, listy púpavy, paštrnák, fazuľa mungo, žerucha, karfiol, brokolica, čínska kapusta, špargľa, mangold, paprika, špenát, čierny koreň, zeler hľuzový aj stonkový, cuketa, reďkovky

- hrušková a jablčná šťava, mätový čaj, bazový čaj, ibištekový čaj, medovkový čaj, horúca voda, hroznové víno, zelený čaj, plzeňské pivo, šampanské

 - olivový olej, sezamový olej, slnečnicový olej, ľanový olej, olej z pšeničných klíčkov

 - olivy, avokádo, šampiňóny, kešu orechy,

Potraviny studenej povahy sa v malom množstve môžu použiť v teplom ročnom období. Zároveň si treba uvedomiť, že sú najrizikovejšou kategóriou, pretože ak sa ich množstvo preženie, pôsobia na prehriate telo šokom a môžu vyvolať hnačky, zápaly tráviaceho aj dýchacieho traktu, tiež tzv. letné chrípky. Treba si pri nich dávať veľký pozor a konzumovať opatrne. U ľudí s rovnováhou energií jin / jang veľmi rýchlo zachladzujú žalúdok, pečeň, vyvolávajú poruchy trávenia a únavu. Ich použitie je vhodné na vyváženie pokrmov s teplou až horúcou povahou. Príklady tejto skupiny:

- jogurt, studená voda, minerálna voda, soľ, sójová omáčka (tamari a shoyu)

- citrón, mango, papája, kiwi, rebarbora, žltý melón, červený melón, ananás, ,

- pšeničné klíčky, výhonky fazule mungo, šalátová uhorka, rajčina, slávka jedlá

- morské riasy kombu, wakame, nori, kaviár, krab, rak,

- všeobecne konzumovanie väčšieho množstva surovej zeleniny a ovocia – má zachladzujúci charakter

Potraviny teplej povahy sú podobné ako horúce potraviny, len v miernejšej forme. Sú vhodné pre ľudí s prevahou jin a nedostatkom jangovej energie, ktorí mávajú často studené končatiny, spávajú celý rok v ponožkách, milujú horúce letné dovolenky v južných krajinách. Ich pomer v jedálnom lístku by sa mal zvýšiť v studenom ročnom období od jesene do leta a tiež za chladného počasia. Príklady tejto skupiny:

- čerstvý zázvor, klinček, škorica, kôpor, horčica, kurkuma, kardamón, muškát, koriander, rasca,

- oregáno, majoránka, červená paprika, bazalka, tymián, jalovec, fenykel, saturejka, bobkový list,

- pažítka, sladovka, kardamón, dyňa hokaido, smažená cibuľa, sladké zemiaky

- bažant, jarabica, divoký zajac, divoké prasa, sliepka, bravčová šunka

- treska, langusta, sardela, tuniak, úhor, homár, údené ryby

- sladká ryža, pohánka, parmezán, ovčí syr, kozí syr, kakao, mak,

- granátové jablko, čerstvé slivky, čerstvé aj sušené marhule, čerešne, broskyne, hrozienka

- sójový olej, repkový olej, vlašské orechy, búrske orechy, kokosové orechy, jedlý gaštan,

- kokosové mlieko, medovina, likér, káva, obilná káva, červené víno, portské, atď.

Potraviny horúcej povahy sú špeciálny pojem v TCM, ktorý neznamená ich stupeň tepelnej úpravy, ale to, aký efekt po ich požití vyvolajú v organizme.
Celkovo možno povedať, že horúce potraviny zahrievajú a posilňujú jang v tele, preto je vhodné konzumovať ich hlavne v studenom ročnom období, kedy je dôležité chrániť telo pred zimou. Je však treba dať si pozor na to, aby sme ich nekonzumovali predtým ako vyjdeme von ( otvoria póry – vstupné brány chladu ), ale naopak - sú veľmi vhodné potom, čo sme sa vrátili uzimený domov, prípadne sme vonku zmokli, či prechladli, lebo týmito potravinami môžeme zabrániť preniknutiu chladu dovnútra organizmu.
Pokiaľ by bola konzumácia horúcich potravín dlhodobá či nadmerná, človek veľmi rýchlo získa prebytok jang energie, z čoho vyplýva nebezpečenstvo“vysychania štiav" a nedostatočnosť energie jin. Príklady tejto skupiny:

- divina: jeleň, srnec, diviak; ďalej grilované či smažené mäsá, baran, jahňa, ovca, koza; plesňové syry

-vysokopercentný tuhý alkohol, varené víno, horké likéry, koňaky, indický čaj z korenia (yogi), chili, atď.

Horúčka pri angíne, zápaloch priedušiek, priedušnice, stredného ucha, pľúc, či čriev

Či sa vonkajšia škodlivina vyskytuje stále ešte v povrchovej tzv. 1. obrannej vrstve WEI Chi, kedy postihuje iba podkožie, spoznáme podľa toho, že sa horúčka vyskytuje súčasne so zimnicou, teda s pocitom chladu. Obrannú vrstvu možno charakterizovať ako yangovú zložku našej zdravej energie, ktorá koluje na povrchu tela a tvorí bariéru pre vstup vonkajších patogénnych činiteľov (vietor, chlad, sucho, horúčosť, vlhkosť). TČM zastáva názor, že yinová a yangová zložka našej energie musia byť v rovnováhe a súčasne Chi a krv musia byť v plnosti.

Keď už zmizne pocit chladu, prestane zimnica a chorý človek začne pociťovať len horúčosť, znamená to, že sa už škodlivina premenila na horúčosť RE a postúpila hlbšie z 1. vrstvy do 2. vnútornej konštruktívnej vrstvy. Poznáme to podľa toho, že začne mať chorý človek veľký smäd na chladnejšie nápoje, odkopáva sa v posteli, mizne zimnica aj trasenie zimou a nastupuje potenie, pocit horúčavy, duševný nepokoj, nepokojný spánok, či kašeľ. Stúpajúca horúčka je výsledkom boja imunitného systému so škodlivinou, kedy sú už napadnuté aj vnútorné orgány, a to predovšetkým pľúca, črevá, žalúdok. To je už vážny stav. Je nevyhnutné škodlivinu z tejto tzv. 2. vnútornej vrstvy čo najrýchlejšie vylúčiť von z tela, ináč môže narobiť veľké problémy, zvlášť, ak by pokračovalo prenikanie patogénov na ďalšie orgány. Každý extrém sa zmení na svoj opak, po preniknutí silného CHLADU do tela sa tento pri rýchlom neriešení premení na HORÚČOSŤ.

Na rýchle a účinné vypotenie je osvedčený čaj z túžobníka brestového. Keď sa v ňom zistil vysoký obsah kyseliny salicylovej, vyrobili umelo kyselinu acetylsalicylovú a nazvali ju aspirín ( a-spiraea, “podľa túžobníka”). Na rozdiel od umelého aspirínu však túžobník obsahuje aj ďalšie látky, ktoré chránia naše vnútornosti (črevá a žalúdok ). Čaj z túžobníka sa používa ako podporná liečba pri prechladnutiach a ako močopudný a potivý prostriedok, niekedy aj pri reumatizme, pri žalúdočných vredoch, bolestiach hlavy, hnačkách. Pôsobí proti zápalom, znižuje teploty, uvoľňuje, podporuje prekrvenie. Okrem čaju sa používa aj na horúci kúpeľ nôh pri nachladnutí, horúčke a nepokoji, pri zadržiavaní vody, kameňoch alebo pri kúrach na prečistenie krvi.

Na záver:

Teória Jin - Jangu funguje. Všetko v našom tele by malo byť vyvážené; emócie, jedlo, práca aj oddych. Narušenie rovnováhy na dlhšiu dobu je istá vstupenka k ochoreniu.

Jediná istá vec je ZMENA. Všetko, čo je v pohybe a mení sa, čo sa neustále transformuje a vyvíja, to žije. To, čo stagnuje, chradne, odchádza na večnosť...

Daniela Fuchsová

Daniela Fuchsová

Bloger 
  • Počet článkov:  15
  •  | 
  • Páči sa:  24x

Autorka žije v Piešťanoch a popri ekonomike ako svojej pracovnej profesii sa roky intenzívne venuje štúdiu alternatívnej medicíny, fytoterapii, ale hlavne tradičnej čínskej medicíne (TČM). Absolvovala dvojročný kurz TČM, tiež kurz SHIATSU masáže a naďalej sa neustále v tejto oblasti vzdeláva. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu