reklama

Poľnohospodárstvo je najväčší dlh slovenskej pravice

Asi neexistuje na Slovensku oblasť, voči ktorej sa slovenská pravica zachovala macošskejšie, ako je poľnohospodárstvo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

V našom poľnohospodárstve zamestnávame najmenej ľudí, máme nižšiu produktivitu, a to čo dopestujeme a dochováme, zväčša vyvážame na druhotné spracovanie do zahraničia. Slovensko dováža skoro všetky potraviny, od pečiva a mliečnych výrobkov až po mäso a mäsové výrobky. Nie sme potravinovo sebestační, absencia spracovateľskej výroby nevytvára miestnu ekonomiku. A dotácie na pestovanie nenáročných monokultúr, navyše s nepotravinárskym využitím, výrazne menia charakter celej krajiny a ovplyvňujú ekosystém Slovenska. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo je teda poľnohospodárstvo a celý vidiek stále obchádzané a podceňované? Kedy sa pravica s vidiekom „rozkamarátila“? Veď slovenský vidiek bol až do roku 1948 najstabilnejšou voličskou základňou konzervatívnych strán.

Začalo to po roku 1989. Vidiek, ktorý z konzervatívnej zotrvačnosti bojoval dlho proti poštátňovaniu pôdy sa začal z tej istej zotrvačnosti brániť novým zmenám. Navyše rýchla urbanizácia krajiny vyhnala z obcí schopných mladých ľudí a snaha vrátiť družstevnú pôdu sa míňala účinkom. Zrejme zistenie, že socialistické družstvá sa len tak zázrakom nezmenia na tisíce prosperujúcich malých a stredných súkromných fariem bolo prvotným dôvodom nepochopenia. V porovnaní s rýchlou privatizáciou štátnych podnikov sa stalo poľnohospodárstvo nechceným a trpeným problémom. Pamätáme si návrhy, aby sa družstvá zmenili na golfové ihriská, keď nevedia dopestovať rajčiny tak lacno, ako v Bulharsku. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vymenúvať všetky chyby, ktoré sa v manažovaní slovenského pôdohospodárstva urobili, je zbytočné. Keď sa vstupom Slovenska do EÚ otvorili pre poľnohospodárov európske dotácie, slovenská pravica šancu na reformy v pôdohospodárstve prepásla. Nechala ju v gescii ľavicovým stranám, ktoré k poľnohospodárstvu naozaj pristúpili v socialistických tradíciách. Veď jedna zo zásadných chýb, naviazanie priamych platieb na množstvo obhospodarovanej pôdy a nie na objem vyprodukovaných príjmov, bola rozhodnutím ministra Koncoša z SDĽ. Je to vlastne podobné ako systém financovania vysokých škôl, kde hlavným kritériom je počet študentov a nie kvalita výučby.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Skutočnosť, že cez európske dotácie štát vlastne financuje najistejšiu možnosť zbohatnutia, samozrejme neušla pozornosti veľkým finančným skupinám. Aby sa z podpory poľnohospodárstva stal agrobiznis, treba vlastniť alebo prenajímať si tisícky hektárov. Dnes je najväčšia časť všetkej poľnohospodárskej pôdy vo vlastníctve malej skupinky oligarchov. Ako vyrátal Szilard Both, expert strany Šanca na poľnohospodárstvo, 95 percent celej štátnej pomoci končí v rukách 5 percent vlastníkov pôdy. A so zvyškom sa snažia prežiť ozajstní poľnohospodári.

Dotácie z EÚ asi končia, mohli sme ich využiť na postavenie nášho poľnohospodárstva na nohy. Nielen pomáhať efektívnejšej výrobe a spracovateľskému priemyslu. Mohli sme obnoviť celú infraštruktúru od závlahových rozvodov po spoločné sklady a výkupne. Takže nás čaká oveľa ťažšia cesta. Našťastie sa mení postoj obyvateľov k domácej výrobe. Rastie počet obyvateľov, ktorí vyhľadávajú domáce produkty, ktorí chcú kupovať kvalitnejšie a zdravšie výrobky. Dorástli nám vzdelaní mladí farmári ochotní vrátiť sa k tradíciám svojich otcov. Nový dopyt po domácich produktoch sa však len tak ľahko sám od seba nevytvorí. Najmä na otvorenom európskom trhu v konkurencii s efektívnymi a múdro podporovanými firmami v zahraničí. Napraviť nedostatky trhu a podporiť znevýhodnenú domácu výrobu nie je socialistickým zasahovaním do ekonomiky. Treba už konečne zahodiť predsudky. Prišiel čas, aby sa pravica začala s vidiekom kamarátiť. A pre politickú stranu Šanca, v ktorej som predsedom Programovej rady a v týchto dňoch pripravujeme nový politický program, to bude jedna z absolútnych priorít. 

Daniel Balko

Daniel Balko

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Študoval som politológiu a históriu, čo predznamenalo väčšinu mojich záľub, teda dejiny, medzinárodne vzťahy a fungovanie verejnej správy. Posledné roky sa profesionálne venujem regionálnemu rozvoju, najmä v oblastiach cestovnému ruchu a gastronómii. Voľné chvíle venujem čítaniu a Dobovému spolku Militia Portalis. Politicky som tiež aktívny, som podpredsedom strany Šanca, zástupcom primátora v Nitre a poslancom Nitrianskeho samosprávneho kraja. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu