reklama

Dnešný stranícky systém musí prejsť zásadnou zmenou.

Politické strany na Slovensku potrebujú prejsť zásadnou zmenou, lebo ich zlé fungovanie ohrozuje celú spoločnosť. Žijeme v zastupiteľskej demokracii, ktorá je založená na parlamentarizme a ten na činnosti politických strán.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Pokiaľ však politické strany fungujú zle, posilňujú nezáujem o politiku a vytvárajú nedôveru občanov v politický systém ako taký. Nezáujem o politické procesy a malá účasť vo voľbách znamená, že parlamentná politika reprezentuje názor menšiny. A nakoľko dnes „slušnejší“ a „zodpovednejší“ občania patria najmä do skupiny znechutených voličov, tak hrozí, že v blízkej budúcnosti môže byť názor menšiny navyše aj dosť nebezpečný. 

V zabehnutom štáte je stálosť politických strán dôkazom jeho stability a funkčnosti. Na Slovensko to však zjavne neplatí. Staré strany sa nedokázali obnoviť, nedokázali získať nových ľudí a dokonca z nich členovia odchádzajú a zakladajú nové strany. Myslieť si, že sú za tým len nenaplnené ambície či záujmy sponzorov, je veľmi zjednodušené. Iste, niektoré pokusy založiť nové strany by sa takto vysvetliť dali, ale je ich príliš veľa na to, aby to platilo všeobecne. Napokon, sú to predsa voliči, ktorí volajú po nových stranách, nových tvárach či lepších programoch. A na tieto výzvy „staré“ strany nedokázali uspokojivo reagovať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Politické strany majú prirodzenú povahu oligarchizovať sa. Je to dobre známy jav, ktorý bol popísaný skoro už pred sto rokmi. Politické systémy a dokonca aj niektoré rozumne politické strany sa preto snažia prijímať pravidlá, ktoré tento trend sťažujú a spomaľujú. Na Slovensku to je však naopak. 

Funkčná a moderná politická strana by mala byť otvorená, prijímať podnety zdola nahor, vyhodnocovať ich, počúvať svojich voličov a s tými aktívnejšími z nich pravidelne komunikovať. Mala by mať vybudovaný systém, ktorý umožní do strany vstupovať novým ľuďom a šikovným a ambicióznym členom umožniť postupný rast až k najvyšším postom. Mala by to byť strana odborníkov, nie politikov z povolania.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Slovenské politické strany, teda aspoň tie „staré“ strany, sa však stali vzorom uzavretých oligarchických zoskupení. Na Slovensku je ojedinelé, ak strany počúvajú svojich členov, nieto eštevoličov. Mnohé sú založené na centralistických pravidlách s veľmi silnou pozíciou predsedu a jeho blízkeho okolia. Okrem KDH neexistuje strana, ktorá by bez problémov dokázala prežiť výmenu svojho predsedu.

Politika je síce o kompromisoch, ale kompromisy nemajú viesť k tomu, aby strany stratili svoju odlišnosť. No už na krajských úrovniach vytvárajú „staré“ strany trvalé predvolebné koalície a negujú zmysel volieb. Napríklad SMER a KDH v Nitrianskom kraji už dávno mohli vytvoriť jednu spoločnú stranu. Toto všetko normálnych ľudí rozčuľuje a logicky znižuje ich dôveru i záujem o politické dianie. Podporuje sa tým presvedčenie občanov, že v podstate je jedno ktoré zo starých strán budú v parlamente, podstatné veci sa aj tak nezmenia. A paradoxne nezáujem verejnosti o politiku starým stranám vyhovuje, lebo pri menšej volebnej účasti im na volebný úspech stačí aj menšie množstvo verných voličov. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vznik niektorých nových strán tak môže byť aj prejavom snahy o očistu „starej politiky“. Samozrejme, že vznik nových strán nie je systémovým riešením. Veď aj tieto strany sa za pár rokov môžu premeniť na uzavreté oligarchické zoskupenia. Zmenu správania politických strán treba iniciovať systémovo. Jedno riešenie sa ponúka a nie je vôbec zložité. Stačí zrušiť jeden volebný obvod pre parlamentné voľby a nahradiť ho ôsmimi volebnými obvodmi na úrovni dnešných krajov. Nebudeme tak môcť voliť všetkých 150 poslancov na jednej celoštátnej listine. V každom kraji budeme voliť cca 18 poslancov za svoj región. Táto, na prvý pohľad jednoduchá zmena totiž spôsobí oveľa viac pozitívnejších dopadov, ako by sa mohlo zdať. Veď jeden volebný obvod presadil Mečiar svojho času práve preto, aby oslabil ostatné politické strany a posilnil vodcovský princíp pri riadení štátu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Viacej volebných obvodov vytvorí v stranách reálnu konkurenciu, vznikne viac silnejších regionálnych lídrov, čím sa oslabí pozícia úzkeho vedenia strán. Zosilní sa väzba medzi voličmi a ich zástupcami, do programov strán sa premietnu aj regionálne témy. Podporí sa súťaživosť medzi stranami aj na nižšej úrovni, čo časom oslabí dôvody pre dnešné podivné predvolebné koalície. A samozrejme, oslabí to existenciu a vznik rôznych virtuálnych strán, ktoré nemajú členov ani miestne štruktúry a pôsobia len v Bratislave pred televíznymi kamerami. 

S návrhom na zmenu volebného systému prichádza nová strana Šanca, pre ktorú to je jeden z krokov ako na Slovensku vybudovať efektívny a zodpovedný štát.

Takáto zmena by nemala zatiaľ prekážať ani iným novým stranám, ktoré sa ešte nestihli vnútorne uzavrieť. A v konečnom dôsledku, pri dobrom tlaku verejnosti, by s týmto riešením museli súhlasiť aj staré strany. Veď súčasné správanie politických strán neohrozuje len ich vlastné prežitie, ale aj funkčnosť celého politického systému na Slovensku. Úspech Kotlebu v županských voľbách bol iba ukážkou toho, že frustrácia voličov sa môže prejaviť aj horšie, ako len ignorovaním volieb.

Daniel Balko

Daniel Balko

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Študoval som politológiu a históriu, čo predznamenalo väčšinu mojich záľub, teda dejiny, medzinárodne vzťahy a fungovanie verejnej správy. Posledné roky sa profesionálne venujem regionálnemu rozvoju, najmä v oblastiach cestovnému ruchu a gastronómii. Voľné chvíle venujem čítaniu a Dobovému spolku Militia Portalis. Politicky som tiež aktívny, som podpredsedom strany Šanca, zástupcom primátora v Nitre a poslancom Nitrianskeho samosprávneho kraja. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu