reklama

Festival Las Fallas vo Valencii - Festival, ktorý treba zažiť

Rok ubehol neuveriteľne rýchlo a celoročné prípravy finišujú v plnom prúde. Zostáva viac ako mesiac na dokončenie monumentálnych súsoší fallas, ktoré onedlho zahalia ulice a námestia španielskej Valencie. Festival Las Fallas sa po

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Obrázok blogu

Keď kráčate uličkami Valencie, nikdy neviete, za ktorým rohom na Vás číha ďalšia skulptúra. Údajne sa ich poneviera po celom meste viac ako 400. Okrem toho, že ich spálenie má symbolizovať príchod jari, skrývajú v sebe ešte niečo iné. Tajuplne, avšak satiricky zároveň, zobrazujú negatívne vlastnosti modernej spoločnosti. Všetci asi tušíme, ktoré by to mohli byť. Okrem ľudských vlastností a zlozvykov sa v nich vynárajú aj konkrétne osobnosti španielskej politiky či šoubiznisu, ktoré si zaslúžia posmech verejnosti. Ale ako to už dnes býva, národný výsmech nie je žiadnou novinkou, a to ani v našich končinách. Koniec koncov, čas aj tak vylieči všetky rany.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výrobu súsoší majú na starosti združenia fallas. Ako môžeme vidieť, nielen samotné súsošia, ale zároveň aj konkrétne zoskupenia nesú rovnaké meno. Združenie je zoskupením ľudí pochádzajúcej zvyčajne z rovnakej mestskej štvrti, ktorá funguje z mesačných poplatkov jednotlivých členov. Ako náhle sa stanú obyvatelia štvrte členmi danej falle, získavajú rôzne práva a povinnosti. To znamená, že volia prezidenta združenia, platia mesačné poplatky, volia si svoju oficiálnu zástupkyňu - falleru mayor alebo sa len tak stretávajú, aby si poklebetili. Jednotliví členovia sa snažia pomáhať akýmkoľvek spôsobom. Najdôležitejšou úlohou je nájsť kvalitného umelca, ktorý im zhotoví súsošie. Len vtedy majú šancu vyhrať cenu a odniesť si aj peňažnú odmenu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Každé súsošie je začlenené do určitej kategórie podľa jeho veľkosti a rozpočtu, ktorý bol naň vynaložený. Minulý rok bolo až 17 kategórií, kde najdôležitejšia sa nazývala sección especial. Vyhrať 1. miesto v tejto skupine je obrovská prestíž. Pre domácich je to ako keby vyhrali titul v španielskej lige vo futbale. Pokiaľ sa však chcú zapojiť do súťaže a byť ohodnotený odbornou porotou musia splniť isté podmienky. Tou najpodstatnejšou je, že súsošia musia byť kompletne dokončené do 16. Marca. Domáci tento deň nazývajú špecificky pojmom planta. V tento deň prebehnú porotcovia všetky veľdiela a podľa odbornosti a kreativity ich ohodnotia. Víťazi získajú finančné odmeny, avšak osud všetkých súsoší je rovnaký.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Počas posledných dní festivalu to v meste naozaj žije. Ulice sú preplnené stánkami s chrumkavými churros či buňuelos a v baroch tečia aqua de Valencia potokom. Po uliciach sa potulujú špekulanti, ktorí sa vám snažia nanútiť plechovku piva alebo pohár ľadovej sangrie. Mesta skrátka žije od rána do večera. Do neskorej noci sa všetci zabávajú a oslavujú, aby ráno o 8. hodine mohli prejsť ulicami mesta s petardami v ruke a urobiť poriadny rozruch. Budíček ako na zavolanie. Keď sa Vám ho podarilo prežiť bez ujmy na zdraví, lepšie pre Vás.

Obrázok blogu

Samotným finále celého festivalu Las Fallas je crema, ktorá sa koná 19. marca. Je to deň, ktorý sa zafixuje do pamäti každého návštevníka, ktorý príde do Valencie. Deň znovuzrodenia, deň vykúpenia, alebo deň, kedy všetko zlé, ktoré trápi našu spoločnosť, skončí v plameňoch. Presne o 10. hodine večer začína veľkolepé divadlo. Prísť skorej a nájsť si miesto čo najbližšie k veľkému predstaveniu je nezabudnuteľným zážitkom. Len čo splanie prvá iskra, sochu začínajú pomaly zahaľovať plamene. Všetci naokolo s otvorenými ústami neveriacky pozorujú, ako fallas mizne pomaly v plameňoch. Dokonalé predstavenie, ktorému nebudete chcieť uveriť. Domáci to znášajú veľmi ťažko. Nemôžu zniesť, že už je koniec ich najobľúbenejšej fiesty. Celoročná práca končí zhorená na popol behom pol hodiny. Aj napriek tomu, že viacerí obyvatelia by investovali utratené peniaze v čase krízy iným spôsobom, vášniví falleros nedajú naň dopustiť. Keby neexistoval festival, Valencia by pravdepodobne nebola známa vo svete tak, ako je dnes. Festival Las Fallas je naozaj úžasným divadlom pod holým nebom, ktorý vyvoláva dodnes množstvo nezodpovedaných otázok. Uvidieť ho na vlastné oči môže pomôcť nájsť odpovede na niektoré z nich.

Daniel Poluch

Daniel Poluch

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Cestovateľ telom i dušou. Dobrodruh mapujúci najpopulárnejšie festivalové podujatia po celej Európe. Človek, ktorý žije život naplo a snaží sa vychutnať každú jednu sekundu. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu