aby odhalili verejnosti aké tajomstvá ukrýva zázrak menom whisky. Samozrejme, že ani my sme si nemohli nechať ujsť toto ojedinelé podujatie, aby sme sa presvedčili, že Škótsko je naďalej svetovým whisky fenoménom.
Naša púť odštartovala na 2. poschodí, kde sme si pri pokladni zakúpili festivalové dramy určené na degustáciu jednotlivých pohárikov. Začali sme hneď z ostra u jednej z veľmi dobre známych páleníc severného Škótska Glen Morangie. Veľmi príjemne prekvapila 12-ročná Lasanta s chuťou hrozienok, pomarančov a orechov. Korenistý záver len potvrdil, že si Škóti naozaj potrpia na precízne vypaľovanie sudov pomocou rašeliny.

Hneď vedľa nás zaujala nie úplne známa destilérka Macallan z oblasti Speyside. Tu sme sa nechali nahovoriť na „single maltku“ Sienna, ktorá istú dobu zrela v sudoch po sherry. Jej decentné tóny po datliach a hrozienkach s jemným nádychom muškátového orechu v nás zanechali naozaj príjemný dojem. Atmosféru celého podujatia výborne oživil hrajúci gajdoš putujúci v tradičnom kilte z miestnosti do miestnosti.
Povinnou zastávkou bola ochutnávka historicky prvej slovenskej whisky Nestville. Tento pokus o zázrak sa čoraz viac stáva populárnejším nielen doma, ale už aj za hranicami našej republiky. Jednoznačným prekvapením bola vzorka z limitovanej edície Single Barrel, ktorá s jemným medovým nádychom dokonale predčila moje skromné očakávania. Je obdivuhodné, že miestnym producentom nie sú ľahostajné ani naše jemné polovičky. Nedávno sa postarali o vskutku kontroverzný úlet, pretože vyrobili whisky likér s príchuťou čerešní, ktorý určite ocení väčšina žien.

Naša posledná a zároveň najdlhšia zastávka skončila pri stánku spoločnosti Remy Cointreau. Nakoľko dámy majú vždy prednosť, priestor teda dostala The Classic Laddie od jednej z najznámejších páleníc v Škótsku Bruichladdich. Vynikajúca whisky, decentne zadymená s dlhším korenistým záverom ešte viac rozvírila naše chuťové poháriky. Veľkým zážitkom bola ochutnávka blended whiskey Monkey Shoulder s tónmi vanilky a karamelu. Pre tých, čo by náhodou nevedeli, ide o mix whisky Kininvie, Balvenie a Glenfiddich. Určite viacerým z vás môže vŕtať v hlave, čo sa v skutočnosti skrýva za samotným názvom. Niektorí si ju môžu omylne spájať s “opicou“ po nadmernom pití. Pravdou je fakt, že ide o pracovnú deformáciu spôsobenú pravidelným prehadzovaním sladu drevenými lopatami na vrchnej časti tela pracovníkov. Presne odtiaľ pochádza názov Monkey Shoulder. Táto whisky je v podstate poctou všetkým týmto pracovníkom, ktorí položili základ slávnej škótskej whisky.

12-ročnú Glenfiddich snáď netreba ani predstavovať. Tento najpredávanejší klenot na svete od pána Granta z údolia jeleňov je totálnym fenoménom. Jemne korenistá chuť s vôňou čokolády, jabĺk a lieskových orieškov si naďalej udržiava svoj vychýrený punc. Dodnes veľmi oceňujem nadčasový dizajn samotnej fľaše, ktorý symbolizuje jednotlivé zložky výroby tohto nápoja, teda slad, vodu a kvasnice.
Klinom do rakvy bola neúprosná Octomore z dielne BruichLaddich z ostrova Islay. Údajne whisky s najdymovejším charakterom na svete, ktorá obsahuje až 208 miliontín fenolu. Po jej otvorení musel byt cítiť závan dymu aj vo vedľajšej miestnosti. I keď nie som veľkým fanúšikom tohto druhu whisky, bol to pre mňa impozantný zážitok. Pre Škótov je Bruichladdich posvätnou pálenicou, ktorú ročne navštívi niekoľko tisíc turistov.

Celé podujatie sa odohralo vo veľmi príjemnej atmosfére s naozaj kvalitným obsadením nielen whisky odborníkov, ale aj samotných produktov. Okrem zopár diletantských názorov si myslím, že má veľký potenciál prilákať v budúcnosti oveľa viac záujemcov. Podujatie dodatočne osviežujú Masterclass riadené degustácie, kde je možné pod vedením odborníka nazrieť hlbšie do sveta whisky, avšak za nejaký príplatok. Osobne by som privítal viac gastronómie k degustáciám, najmä zo samotných ostrovov. Zároveň však nerozumiem, prečo sa na podujatí o whisky prezentujú destiláty ako gin, borovička, vodka či rum. Aj napriek tomu dúfam, že sa na podujatie vrátim, aby som sa opäť mohol ponoriť do tajomného sveta menom whisky.
