reklama

Tour d'Europe

Neuveriteľné. Osem krajín za šestnásť dní. Na miesta, ktoré sú mi blízke, i tie, ktoré mi blízke ešte len budú. Týždeň improvizácie a týždeň zhruba naplánovaný. Hurá, leto a teplo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Medzipristátie do mníchovskej hmly s 11 stupňami, zamrznutý úsmev na tvári. Ešteže zvyšok dovolenky mi ho ohrial;-)

1) Slovensko

Kolaudácia nového rodičovského domu v Rovinke. Druhé tohtoročné stretnutie s rodičmi a sestrou. Nahliadnutie do izby s mojimi vecami v krabiciach, to je vážne všetko moje? Hrôza z toho, že to všetko bude treba vybaľovať... Napokon som stihol knihy a cdčka, úspech.

Boj so životnými plánmi. Ako vždy. Priatelia verzus životná úroveň. Návrat na Slovensko verzus rozvíjajúca sa kariéra v Nórsku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

2) Morava

Týždeň pred expedíciou som dostal mail, že klasický bowling v milovanej Ostrave nebude. Namiesto hádzania guľami aspoň Noc s Andělem na Stodolní. Becherovka s grepovým džúsom, k tomu trošku pohybu na parkete s tými asi šiestimi ľuďmi. Človek sa ľahko zamotá do spomienok a o to ťažšie precitá. Na raňajky v obľúbenom Mobyho tričku, z jedálenskych reproduktorov Why does my heart feel so bad... Prekvapený čašník mi ide kúpiť čosi na raňajky, voňavá káva, čerstvé noviny, prepínanie kanálov v TV a prekvapujúco oslobodzujúci pocit samoty. Do toho prichádza smska, tak predsa sa tu ešte s niekým stretnem. Hodina v mexickej reštaurácii s človekom, ktorý športuje častejšie než ja sedím pri nete, plný optimizmu, asi budem musieť prehodnotiť svoj vzťah k pohybu:) Pocit samoty sa mi zrazu nezdá až taký úžasný... Rozbieham sa do ulíc Ostravy, klasická nákupná horúčka. Zastavujem sa v lekárni na námestí. Krátky rozhovor s treťou známou tvárou. Osobný rekord, dnes mi teda traja skvelí ľudia povedali, že som úžasný a tak podobne, neviem, k čomu tú informáciu využijem...:-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3) Poľsko

Tranzitná krajina na ceste na juh. Zmeškaný vlak eurocity z Prahy. Poliaci sa zabávajú na tabuli pri wc. Smerujeme do Warzsawy. To je tak, keď sa niečoho chytia amatéri. Katowice. Pred desiatimi minútami mi ušiel autobus, ďalší o dve hodiny, to je už dosť neskoro. Nahadzujem šarišský prízvuk a prihováram sa k domorodcovi s kufríkom. Odhad bol správny, smeruje tiež na port lotniczny. Mikrobus taxi nás vezme za stovku. Problém je, že mám len asi 45 zlotých . A ja som si myslel, že zjednávať sa dá len mimo Európy...:) Mikroletisko smiešne asi ako v Bratislave. Trošku ma zmetie, že na tabuli svieti Monachum, ale nepamätám si, že by sme v Monte Carle videli niečo iné ako pristávaciu dráhu pre helikopotvory, tak zostávam v kľude. Dnes už druhý osobný rekord, v lietadle nás sedí deväť. Jedna veselá pasažierka flirtuje so ženatým letuškom (to je samo osebe asi rarita:), pýta sa, či si môže presadnúť a potom si presadne asi štyrikrát. Teší sa, keď odlietame, i keď pristávame. Dokonca tlieska. Tak sa pridávam. Mám dobrú náladu. Dnes je totiž aj v Mníchove nádherne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

4) Nemecko

Bez pochýb vrchol prázdnin. Povedomé veľkomesto, máme tu rodinnú priateľku emigrantku 68, takže som sem chodil, kým ma to ešte bavilo, naposledy asi niekedy na strednej:) Za ten čas stihli prehodiť lešenie zo ženského kostolu na radnicu. Pred tou som sa vynoril do tmy, tepla a kopy ľudí. Zložiek, ktoré mi v Nórsku v tom čase chýbali. Len som tak chodil dookola a nasával atmosféru, než si ma vyzdvihla moja hostiteľka. Dnes večer som už len musel skrývať svoju slabosť pre podkrovné byty...:)

Okruh Mníchovom, výťahom do jednej z veží Frauenkirche, zblízka sme sa mohli pozrieť na tú o niekoľko centimetrov vyššiu druhú vežu a zhora na celé mesto, celkom veľké... Nejakí protestujúci mliekári v krojoch, veľké titulky, že aj pivo zdražie o 40%, hlavne, že nie zajtra. Stret kultúr, lososovitý pstruh pri čínskej veži, spláchnutý poctivým veľkým pivom (v litrovom krčahu), následné veselé polihovanie v tráve, len tak si hľadiet na oblaky a zadriemať svoj vlastný sen... Mal som šťastie, napriek tomu, že bol utorok, v noci to v meste žilo. Myslím, že Kultfabrik hravo schová Stodolní vo svojom tieni... Toľko klubov, toľko plných klubov pokope som ešte nikdy nevidel. Piña colada, cuba libre a tequilla. Taký monotématický latinskoamerický večer:) Kedy som vlastne bol naposledy na poriadnej diskotéke? Vpustili do mňa endorfíny, oddával som sa hudbe, cítil sa ako malý pubertiak... a keď sa už moja hostiteľka nemohla na mňa pozerať a nechala ma na parkete samého, vtiahli ma do kruhu nejaké mladé Nemky a jedna, čo mala čosi s okom;) mi niečo kričala do ucha. Asi budem musieť k tomu jazykovému chaosu v mojej hlave pridať i nemčinu... Ak sa nemýlim, tak práve znelo čosi ako:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A potom... potom to všetko skončilo...

5) Rakúsko

Ďalšia tranzitná krajina, štyri hodiny v nezmeškanom eurocity v jednom kupé so šípkovou ruženkou;) Z Viedne som videl len električku č. 18, aby som sa tam na druhý deň vrátil a videl ju z vrchu z lietadla odnášajúceho ma na juh.

6-8) Srbsko, Albánsko, Čierna Hora

Hm, o Balkáne sa pripravuje cestopis, teraz by som len spomenul, že som bol akýsi zmätený z posledných dní a viac sa mi chcelo spať doma, než sa vydať na túto týždňovú expedíciu s luxemburským spolucestovateľom. Vždy som vravel, že to so mnou bude zlé, až ma to na cestách prestane baviť. Ale i napriek tomu, že som nebol úplne v pohode, niečo mi ten juh Európy dal. Mohol som premýšľať a aj keď som nič nevymyslel, cítim sa oveľa pozitívnejšie než pred mesiacom...:-)

Daniel Sloboda

Daniel Sloboda

Bloger 
  • Počet článkov:  116
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Amatérsky cestovateľ, profesionálny farmaceut so sklonom k radosti zo života... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéKultúraNORGECESTYKuba

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu