reklama

Víťaz a porazený. Kanye West a 50 CENT

Americký raper West vydal 11. septembra nový album Graduation. Na 9/11 remeberance day vydal album aj jeho showbizový rival 50 Cent. Dlho ohlasovaná novinka sa volá Curtis.  Neviem ako sa albumy  predávajú, ale Fifty vyhlásil, že ak predá menej kusov ako Kanye, tak skončí s rapom. Americký bulvár oboch hecuje, na ich mediálnom súboji sa hostí.  Nie je už však náhodou rozhodnuté?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)
Loser. V tejto stávke nevyhrá.
Loser. V tejto stávke nevyhrá. (zdroj: 50cent.com)

Britský portál entertaiment.timesonline.co.uk prirovnal súboj k duelu Blur a Oasis z roku 1995.

V rape je battle súčasťou vyjadrenia sa. V dueli medzi Fiftym a Kanyem však ide o premyslený marketingový duel najmä zo strany Centa.  Ten sa zrejme pri svojom vyhlásení spoliehal na fanúšikov, že zaberú, aby nám neodišiel šňupať koks do jednej zo svojich 50-tich miliónových rezidencií po celých štátoch.

Mal sa však radšej spoliehať na svoj nový album. Flowy (podmazy) pod rap sú väčšinou tak zlé a neoriginálne, že trhajú uši. Texty sú plytké, obmedzili sa len na mamon majetku a kult peňazí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kde je ten chudobný Curtis (rodné meno rapera aj doska sa tak volá), ktorý tvoril album u babičky v ghette aby sa vrátil ku koreňom? 

Na tomto prepadáku (až na singel s Justinom Timberlakeom ,,A.Y.O. technology,,) ani jedna skladba nedosiahla úroveň hitu In da Club z komerčne debutového albumu Get Rich or Die Tryin´(2003). 

Fifty, ak tú stávku myslíš vážne, zabaľ to.  

A je neuveriteľné ako sa tento raper v Európe podcenil. Album Curtis som v predajni Zavodsky v Carrefoure na Panónskej ceste videl za 300 Sk.

 ,,Ide o regionálnu verziu, booklet má len dve strany,“ povedal mi predavač. 

Aký drahý booklet. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Maturita, promócie, absolvovanie teda Graduation od Kanye Westa sa predáva za 799Sk. Neviem ho prestať počúvať. Ak si niekto zaškatuľkoval hip hop ako niečo primitívne, nech ho nepočúva.

Podľa mňa sa pripraví o energický multi muzikálny zážitok. Skladby ako I wonder, Cant tell me nothing, Champion, Good Life, Good Morning či Homescoring s Chirsom Martinom (Coldplay), Stronger (vynikajúca narapovaná cove rverzia hitu od Daft Punk). To je to čo počúvam v mojom mp3 prehrávači a neviem sa nabažiť. 

Úžasné texty v štýle čo ma nezabije, ma posilní, geniálne flowy prešpikované elektronikou, ktoré neurobili len basy a sample, ale najmä geniálni speváci svojími nerapovými hlasmi, skvelí klaviristi a k tomu brilantný inteligentný jemno-drsný nezameniteľný rap.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rap o sebadôvere, vnútornej sile, o tom že peniaze nemôžu meniť charakter, o tom kam patríme, o viere k Bohu. Raper si ide svoje vo veľkej pohode vo všetkých skladbách. Odkaz, že každý si rozhoduje len o svojom živote a nikto mu do toho nemá čo kecať je možno klišé, ale neotrávi.

Mojím víťazom je zmaturovaný Kanye. Fifty musí najskôr ukončiť povinnú dochádzku, alebo dodržať slovo a skončiť s rapom.

Už ste počuli Graduation alebo Curtisa? Ktorý album je lepší podľa vás?

(takmer všetky skladby z oboch albumov, niektoré s klipmz nájdete napr. na youtube.com)

Sergej Danilov

Sergej Danilov

Bloger 
  • Počet článkov:  183
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Páči sa mi interakcia s vami a citát, že blogovanie je crackom novinára. Alebo novinársky crack?:-)POPULÁRNE ČLÁNKY: Reporting on extremist politicians Zoznam autorových rubrík:  FutbalPolitikaExtremInternetShowbizSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu