reklama

(Ne)pochopenie chuligánov, predo dvermi DAC-Slovan

SME napísalo, že chuligánom chýba láska a uznanie. Oveľa dôležitejšie je však to, čo dnes chýba pri organizácii futbalových zápasov s kapacitou štadiónov nad 2000 divákov takmer rok po prijatí nového zákona.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (39)

Odkedy som písal články o chuligánoch ako o zvieratách uplynul viac než rok. Už by som ich nenapísal takto. Subkultúra chuligánstva je veľmi komplexná a zložitá problematika a nálepkovanie či príliš veľa emócií len bičuje viac vášní.

Týmto záverom však v žiadnom prípade nemám v úmysle podporovať alebo bagatelizovať či nebodaj kryť ich výtržnosti či prejavy intolerancie.

Čoraz viac však zastávam názor, že chuligáni si na štadiónoch dovolia len toľko, čo im dovolia organizátori zápasov, ich vlastné vytrénované bezpečnostné zložky. Pokiaľ budú pánmi na štadióne "oni", či už domáci alebo hosťujúci radikáli, dovtedy budeme musieť trpieť materiálny škody, násilie, nekultúru. A tu nesúhlasím s klišé názorom, že kultúra príde s vybudovaním nových štadiónov. Samozrejme, že to pomôže, ale je to len konzervovanie stavu v akom žijeme dnes.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Preto by som bol rád, keby sa pozornosť médií, verejnosti a najmä usporiadateľov športových podujatí upriamila na organizáciu a bezpečnosť na štadiónoch, ktorá podľa nového zákona 479/2008 má ležať čoraz viac na organizátoroch zápasov, teda kluboch ( pri niektorých bodoch aj na SFZ či Únii ligových klubov). V prípade konaní duelov reprezentácie, na SFZ.

Niekoľko bodov, ktoré nefungujú ako by mali, hoci sa o nich často rozpráva a spomína ich aj už skoro rok starý zákon:

- Databáza futbalových výtržníkov, ktorú má vybudovať SFZ s klubmi ( v prípade hokeja SZĽH) zatiaľ neexistuje.

- Predaj lístkov na meno resp. občiansky preukaz nefunguje ani vo vzťahu domáci klub-domáci fanúšik. Pritom ligový športový zápas je súkromná záležitosť a podmienky napriek zákonu o ochrane osobných údajov si môžu diktovať kluby resp. organizátori čo predávajú lístky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

-Akčné súdy s výtržníkmi priamo na štadiónoch zatiaľ tiež zostali len vyjadrením.

-Prípis k naštartovaniu kamerových systémov resp. turniketových systémov vydali až v auguste, fungovať by mali na 90 percent štadiónoch na jar 2010.

- celkom absentuje nariadenie (aj v zákone), aby sa počas zápasov doma i vonku chuligáni z údajne pripravovanej databázy museli hlásiť polícii.

- Vyšší počet lepšie vyškolených bezpečnostných manažérov, ktorí budú mať rešpekt pred chuligánmi aj pred svojími ľuďmi a dokážu zabezpečiť štadión tak, aby sa súperiace chuligánske gangy nedostali k sebe.

Láska a uznanie

Mne je ľahostajné, že chuligáni nemajú lásku a uznanie. Oni nemajú pochopenie pre mňa ako platiaceho futbalového fanúšika, ktorý chce sledovať futbal. Mimochodom, chuligáni nie sú žiadni chudáci. V civile sú medzi nimi aj vysokoškolsky vzdelaní a dobre platení ľudia. Akurát svoj viac vyvinutý pud agresivity vypustia tam, kde ja osobne nato nie som zvedavý, pretože mňa baví šport a futbal.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

..DAC-SLOVAN...

V stredu 28.10. o 17:30 je na programe dohrávka DAC-Slovan, v septembri odložená na odporúčanie polície pre národnostné napätie.

Polícia by (tak ako v nedeľu 25.10.2009 počas derby Slovan-Trnava) kvôli platnosti nového zákona už nemala stáť v sektoroch ani jednej z ultras skupín. V najtradičnejšom derby na Tehelnom poli zasahovala až vtedy, keď usporiadateľom tieklo do topánok. Preto tí v Dunajskej strede musia byť lepšie pripravení, aby polícia nemala dôvod sa tam ukázať.

A už vôbec nesmie polícia zopakovať to, čo spravila 1. novembra 2008, kedy prišlo k brutálnemu zásahu, ktorý dodnes obhajuje nikdy neukázaným videoznáznamom. Vtedy stáli policajti len v sektore DAC, kým zo slovanistického lietali delobuchy jedna radosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj tu sa však chcem pozerať do budúcnosti. Verím, že bezpečnostní pracovníci DAC budú profesionálnmi (nie ako keď kontroverzne zasahovali proti ultras Žiliny) a chuligánov oboch táborov zvládnu, ako si to predsavzali.

Aby fanúšikovia mohli sledovať futbal. 

Sergej Danilov

Sergej Danilov

Bloger 
  • Počet článkov:  183
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Páči sa mi interakcia s vami a citát, že blogovanie je crackom novinára. Alebo novinársky crack?:-)POPULÁRNE ČLÁNKY: Reporting on extremist politicians Zoznam autorových rubrík:  FutbalPolitikaExtremInternetShowbizSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu