reklama

Polícia ignoruje (aj) slovný futbalový rasizmus

Martinský policajný vyšetrovateľ nedávno skúmal slogan "asociálni cigánski paraziti" so slovníkom slovenského jazyka (následne do uznesenia uviedol, že sa nedá určiť či sloganom mysleli klamárov (cigáň) alebo Rómov) a ani sa neunúval predvolať jeho autora, hoci bol uvedený na letáku. "Asociálni cigánski paraziti" pritom bolo volebné motto Kotlebovcov v posledných regionálnych i parlamentných voľbách. Lenže keď niekto s nimi súhlasí, nebude ich predsa stíhať, však? Z podobného súdka je zrejme aj posledné fiasko polície v prípade antisemitských nadávok trnavských ultras...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)
S vysmiatymi tvárami do očí policajtom a do televíznych kamier...
S vysmiatymi tvárami do očí policajtom a do televíznych kamier... (zdroj: Zábery TV Markíza)

Tí počas vlaňajšieho jesenného derby Slovan-Trnava skandovali "židovské kurvy" rovno pred policajtmi a do televíznych kamier TV Markíza. Ide o detailné zábery tvárí, že nemohlo byť problémom najväčších štváčov z davu vytiahnuť.

Nestalo sa tak. Pritom nešlo len o "latentný antisemitizmus", ktorým Jozef Smolík vo svoje knihe "Fotbalové chuligánství, historie, teorie a politizace fenoménu" (2008) nazýva situácie, keď si do židov nadávajú rivalské ultras tábory. Trnavskí fanúšikovia to vykrikovali na verejnosti cestou zo stanice na štadión (aj ich ďalší pokrik "Jude Jude Jude celá Blava").

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tentokrát šlo o oveľa priamejšiu provokáciu než akou bolo vyvesenie fúzatého smajlíka s textom "Alles gute Adi" ultra fanúšikmi Slovana v roku 2007 na Hitlerove narodeniny na zápase Senec-Slovan. Vtedy sa tiež nič nevyšetrilo. Tí čo ale pred štyrmi rokmi "smajlíka" vyvesili neboli natočení na kamery ako trnavčania v Bratislave.

Aktuálny prípad je podľa polície bratislavského kraja "len" uložený.

"Vec bola uložená, nakoľko sa nepodarilo stotožniť žiadnu z osôb zo záberov, uloženie veci je len predbežné rozhodnutie a v prípade zistenia nových skutočností budú vykonané ďalšie úkony k objasneniu veci," napísala Rádiu Expres hovorkyňa bratislavskej polície.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

TV Markíza v nedeľu 6. februára odvysielala reportáž, kde sa k prípadu, ktorý otvorili s denníkom SME vrátila. Policajná hovorkyňa Kurucová reportérovi Janovi Malochovi na otázku, prečo teda vulgárnych fanúšikov nezadržali na mieste povedala: "Policajt nie je povinný vykonať služobný zákrok, ak vzhľadom na konkrétnu situáciu nie je predpoklad, že zákrok bude úspešný."

Obrázok blogu

Hm. Zatknúť aspoň pár krikľúňov , ktorých máte priamo na dlani a odstrašiť tým od takéhoto konania celú tlupu nie je úspech len pre toho, kto neprikladá takýmto prejavom význam alebo s nimi skryto súhlasí.

Názor právnika:

"To že sa im nepodarilo zosobniť páchateľov je ich chyba, ktorá by mala byť dôsledkom na vyvodenie osobnej zodpovednosti voči policajtom prítomným na mieste. V prípade, že bolo podozrenie, že dochádza k páchaniu trestného činu zasahujúci policajti ich mali z davu vytiahnuť. Inak pri takejto logike môžeš robiť v dave cokoľvek, lebo veď ťa aj tak policajti nedokážu identifikovať - Na tomto princípe beztrestnosti v dave je založená aj taktika black block (autonómni nacionalisti, extrémna pravica a ľavica) , ale ako vidieť aj hooligans."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najzásadnejším stanoviskom polície však je, že "konanie ultras Spartaka Trnava nebolo riadiacim bezpečnostných opatrení vyhodnotené ako porušenie zákona".

Jeden vysoký policajný funkcionár mi nedávno (ešte pred odvysielaním reportáže v TV Markíza) v rozhovore povedal v podobnom duchu, že pokrikovať "židovské kurvy" alebo iné rasistické vulgarizmy nie je trestným činom, ak chýba adresát, ktorého by sa to malo dotknúť. Zrejme by  § 423 Hanobenie rasy, národa a presvedčenia tr. zákona mal platiť len vtedy, ak po ulici pôjdu oproti chuligánom rabíni s pajesmi alebo skupina Rómov.

Obrázok blogu

Napriek tomu, že s policajným funkcionárom nesúhlasím, oslovil som troch právnikov, aby som s nimi konzultoval jeho názor. A v zásade sa zhodli na opaku toho, čo Markíze tvrdila policajná hovorkyňa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Nato aby si spáchal trestný čin hanobenia, nie je potrebné, aby tam bol prítomný predstaviteľ skupiny voči ktorej hanobiaci prejav smeruje. Veď ak by to bolo naozaj tak, potom čokoľvek čo povieš na verejnosti alebo aj napr. zverejníš na internete nemôže byť stíhateľné, lebo ako dokážeš, že to videl aj ten voči komu takýto prejav smeruje žid/Róm/Maďar/Slovák/Černoch atď. Podstatné je že to bolo verejne - a to je nepochybné. Proste je to úplný blud z právneho hľadiska. Pokrik "židovské kurvy" sám o sebe je úplne jednoznačný a celkom jasne hanobí urciteľnú skupinu obyvateľov Slovenska. To či na štadióne, pred štadiónom či na stanici v danom okamihu boli prítomní aj nejakí židia alebo nie je úplne irelevantné takisto ako to, na koho to ultras/hooligans vykrikovali. Ak by bola naša prokuratúra normálna tak policajtovi takéto rozhodnutie obúcha o hlavu z obidvoch dôvodov - 1. Preto že neidentifikovali páchateľov ako aj preto že vraj nedošlo k spáchaniu trestného činu."

Sklamanie

Treba povedať, že sú aj prípady, kedy polícia vypočítavé útoky extrémistov na menšiny vyšetruje, ale zastaví ju súd. Ide napríklad o okresný a krajský súd v Banskej Bystrici, ktoré odmietli stíhať Kotlebu za výroky "o zvýhodňovaní nielen cigánskych parazitov" z jeho kampane na šéfa BBSK z roku 2009.

Súd v tom podľa medializovaných vyjadrení nevidel trestný čin. Otázkou však je, prečo mi oba súdy spočiatku aj podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám nechceli sprístupniť rozsudky aj s odôvodneniami. (Až po úspešnom odvolaní sa sformulovanom s pomocou MVO Via Iuris mi napokon odôvodnenia v blízkej dobe zrejme poskytnú).

Chápem, že polícia rieši teraz kopec vecí ako reorganizácia jej zložiek, nový systém odmeňovania, zmeny v doprave atď. To by jej však nemalo brániť v tom, aby netolerovala rasizmus a ignorovala zákon.

Ešte vlani v novembri sa malo začať pracovať na zmenách v zákone o organizácií športových podujatí , ku ktorým futbalové štruktúry (ULK, SFZ) vyzval minister vnútra. Kompetentní by mali okrem iného zvážiť či ho okrem povinnosti chuligánov hlásiť sa na polícii v čase zápasov aj o ďalšie "anglické" ustanovenie a to zákazom vstupu na štadión nielen za výtržnosti, ale aj za slovný futbalový rasizmus. Nemusí byť zato rovno väzenie, dostatočne silnou sankciou pre ultras by bol práve zákaz vstupu na niekoľko rokov.

Obrázok blogu

Súčasný stav musí byť pre normálneho fanúšika sklamaním. A to aj preto, že pri moci je vláda, ktorej stranám v opozičných časoch prekážal (vulgárny) nacionalizmus a v niektorých prípadoch aj rasizmus jej predchodcov.

A je síce fajn, že minister vnútra viackrát povedal, že je schopný akceptovať aj extrémnu slobodu prejavu. Ale bol to práve on, kto v septembri 2010 nariadil, aby polícia konanie trnavských fanúšikov vyšetrila. Je teda so závermi vyšetrovania spokojný?

Mimochodom, ministerstva vnútra som sa dávnejšie pýtal na vyššie spomínaného vyšetrovateľa z Martina, ktorý leták kotlebovcov skúmal so slovníkom slovenského jazyka a neunúval sa nikoho ani vypočuť. Hoci bolo zrejmé, že je za ním Miestny odbor Matice slovenskej v Púchove a tým pádom vysoko pravdepodobne aj Kotlebov súputník a jeho predseda Mišun.

Ministerstvo však nevidelo dôvod nato, aby "originálny" štýl a výsledok práce tohto policajného vyšetrovateľa preverila inšpekcia. Načo , veď taká "invencia" sa u policajtov a prokurátorov na Slovensku zrejme cení.

Sergej Danilov

Sergej Danilov

Bloger 
  • Počet článkov:  183
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Páči sa mi interakcia s vami a citát, že blogovanie je crackom novinára. Alebo novinársky crack?:-)POPULÁRNE ČLÁNKY: Reporting on extremist politicians Zoznam autorových rubrík:  FutbalPolitikaExtremInternetShowbizSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu