reklama

Ako ma Albánec presviedčal, že Slovensko zdolá Čechov

Inak to teda zrejme nemohlo dopadnúť. Zápas s Českom sme sledovali vo Viedni, kde sme na študijnom pobyte. Pekne v trojici pri pivku a čipsoch v budove Vedeckého centra Poľskej akadémie vied na Boerhaavegasse 25, kde dočasne prebýva jeden z mojich kolegov Wojciech. Wojciech na notebooku „naladil" hokej na poľskom športovom kanáli. Do začiatku chýbali len sekundy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pôvodne som chcel ísť do Bratislavy, ale naša prehliadka expozícií v Hornom Belvedéri sa predĺžila, tak sme so Sokolom (tak sa volá ten Albánec) prijali Wojciechovu ponuku sledovať semifinále v jeho neďalekom prechodnom domove.

1:0. Sokol je presvedčený, že Slovensko celkovo zvíťazí 2:0. V duchu si vravím, bodaj by, ale čo ten môže vedieť? Veď len počas duelu s Kanadou, ktorý sme tiež sledovali spoločne sa ma pýtal, že koľko polčasov má zápas a či môže brankár chytiť puk rukami.

Česi sa mu však aj po vyrovnaní nezdali dostatočne odolní a motivovaní. Je fakt, že možno Česi nie sú až tak hladní po úspechoch. Dosahujú ich na MS pomerne pravidelne. Ale ako správny skeptik, ( hoci načo byť skeptik, veď v Európe dnes zdá sa nefunguje nič, ani pesimizmus) som mu aj za stavu 3:1 pripomenul pamätné obraty Švédov proti Fínom z 0:5 na 6:5, či výhru Rusov na tomto šampionáte nad Švédmi. Neveril, že v hokeji môže tak rýchlo naraz padnúť toľko gólov. Tak som ako príklad uviedol kanonádu Slovákov v II. Tretine proti Bielorusku. Sokolovu istotu o víťazstve Slovenska som však ani trochu nepodkopal, a v závere sme už mohli aj s Wojciechom spoločne všetci vychutnať víťazstvo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Okrem môjho skepticizmu , ktorým som sa vyzbrojil, aby som nebol príliš sklamaný ak by to náhodou nevyšlo som zároveň s hrdosťou vysvetľoval, aký dôležitý je pre Slovensko veterán a už žijúca legenda Miro „Satan". Satan? Nie to neznamená diabol, (hoci Česi možno o tom nie sú presvedčení) hovorím pobavenému a trochu zaskočenému Sokolovi. Spomínam, že ako 18-ročný bol Šatan najlepším strelcom OH 1994 v Lillehameri a teraz bude mať ako prvý hokejista v drese Slovenska 4 medaile z hokejových MS. Historická pamäť je mimochodom Sokolovou profesnou doménou. Cieľom jeho projektu je archivovanie komunizmu v ČR a v Rumunsku. Pár dní do týždňa venuje aj štúdiu češtiny, aj tieto veci prispeli k tomu, že ho vzájomný zápas bývalých štátov Československa zaujímal.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zavolal som mu dnes, a spýtal sa ho na tip ako dopadne finále. A on nato, že Rusov hrať nevidel. Keďže je futbalový fanúšik, dal som mu príklad. Ich viacerí hráči (Malkin, Dacjuk, Ovečkin) sú ako hviezdy FC Barcelona. Sokol nato, ak ich budete „ničiť" vašou výbornou obranou, môžete ich zdolať, veď aj Chelsea Barcelonu vyradila v Lige Majstrov a nakoniec ju aj včera vyhrala...

Nech to dopadne akokoľvek. Slovenský tím už má medailu istú. Po vlaňajšom páde na dno pred domácimi fanúšikmi hráčom stačil rok nato, aby mohli mať hlavy opäť vysoko hore. Ak by sa opakoval výsledok finále z Göteborgu 2002, bol by to krásny bonus.

Sergej Danilov

Sergej Danilov

Bloger 
  • Počet článkov:  183
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Páči sa mi interakcia s vami a citát, že blogovanie je crackom novinára. Alebo novinársky crack?:-)POPULÁRNE ČLÁNKY: Reporting on extremist politicians Zoznam autorových rubrík:  FutbalPolitikaExtremInternetShowbizSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu