
Cesto:
2 šálky celozrnnej hrubej (polohrubej) múky
1 šálka ovsených vločiek (najlepšie jemných)
1 veľký biely jogurt (max. 500 g)
1 kávová lyžica sódy bicarbony
štipka soli
2 polievkové lyžice medu
1 vajce
5 polievkových lyžíc kakaa (nie Granko)
3 polievkové lyžice olivového (ľanového) oleja
za hrsť posekaného ovocia (orechy, hrozienka)
Príprava cesta:
Suroviny spolu pomiešame vareškou, vylejeme na plech a pomaly upečieme. Pečieme pri strednej teplote asi 30 minút. Upečené cesto bude pevnejšie a nižšie, ako keď pečieme z bielej múky.
Vychladnutý koláč potrieme s džemom:
50 g (asi 10 lyžíc) borievkového džemu ( vhodný je aj čučoriedkový, rýbezľový)
Krém:
1 biele tofu (pred mixovaním treba roztĺcť vidličkou na jemnú zmes)
1 tvaroh jemný
1,5-2 dl polotučného mlieka
2 lyžice medu
nastrúhaná citrónová kôra
Príprava: všetko zmixujeme spôsobom, že postupne budeme pridávať do misy 2 lyžice tofu, 2 lyžice tvarohu, 2-3 lyžice mlieka a začneme mixovať. Znovu pridáme to isté a zmixujeme. Mlieko treba pridávať len toľko, aby krém nebol riedky. Ná záver pridáme med a citrónovú kôru. Krém necháme stuhnúť v chladničke na 30 minút, potom natrieme na džemom potretý koláč.
Ozdoba:
Na vrch nastrúhame kúsok z horkej čokolády (s čím väčším %-om kakaa).