Recept pre 4 osoby:
600 g hovädzieho zadného, jedna veľká cibuľa, 1dl oleja, 150g paradajkový pretlak, 1 dl červeného vína, lyžička soli, mleté čierne korenie, tymián.
Hovädzie mäso odblaníme a nakrájame na rezance. Dbáme na to, aby sme mäso pokrájali kolmo na vlákno! Pokrájané mäso v miske polejeme 2 lyžicami oleja a premiešame. Takto si môžeme (ale nemusíme) mäso pripraviť deň pred varením. Uložíme do chladničky.
Veľkú cibuľu pokrájame na drobno. Do kastróla dáme olej a pokrájanú cibuľu upražíme do sklovitého vzhľadu. Pridáme paradajkový pretlak a premiešame.
Pri silnom ohni pridáme mäso. V pravidelných intervaloch mäso premiešavame zo spodku kastróla na vrch, tak aby sa postupne opieklo. Šťava aj mäso musia nadobudnúť svetlo hnedú farbu. Po dôkladnom opečení mäsa znížime intenzitu plameňa pod kastrólom. Mäso osolíme, okoreníme, pridáme tymián a víno. Pri pridávaní soli, korenia, tymiánu a vína mäso premiešavame a hovoríme zaklínadlo: „ Ďusi dusí, Ďusi dus! Všetko pridaj dus a skús!“ Kastról zakryjeme pokrievkou a pri slabom plameni dusíme, kým mäso nezmäkne.
Pohanka (hrečka- po ukrajinsky): V obchode vyberáme pohanku celú (nedrvenú). Pohanku (objem asi 1 hrnček) vysypeme na stôl a pretriedime. Pretriedená pohanka sa dobre premyje vodou a nechá odkvapkať na site. Pohanku nasypeme do hrnca so zahriatym olejom. Za stáleho miešania. na oleji pohanku krátko popražíme. Keď sa pohanka začne zalejeme lepiť ku dnu hrnca prilejeme horúcu vodu (objem asi 1 a pol hrnčeka). Znížime plameň a osolíme pod hrncom, prikryjeme pokrievkou a krátko povaríme (ako ryža). Potom vložíme na 30 minút do trúby vyhriatej na 100°C. Jarný šalát:
Posolená zmes na drobno pokrájanej mladej cibuľky, redkvičky a šalátu v kyslej smotane alebo v bielom jogurte. Solíme podľa chuti.
Letná príloha:
Posolená zmes na drobno pokrájanej mladej cibuľky, papriky, paradajok a šalátu v kyslej smotane alebo v bielom jogurte. Solíme podľa chuti. Jesenná príloha: kvasené alebo nakladané uhorky, prípadne iná nakladaná zelenina
Jesenná príloha:
Kvasené alebo nakladané uhorky, prípadne iná nakladaná zelenina
Zimná príloha - francúzsky šalát:
Čínska kapusta, 2 lyžice oleja, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžica horčice (ak máme tak francúzskej ), šťava z polovice citrónu, soľ.
Umytý šalát, alebo čínsku kapustu nakrájame na rezance a vložíme do nálevu a premiešame. Nálev pripravíme premiešaním oleja, do ktorého pridáme cesnak roztretý so soľou, horčicu a šťavu z citrónu.
Dobrú chuť!