Zakliaty hovädzí tokáň s pohankou so sezónnymi prílohami

V kuchárskych knihách som našiel niekoľko receptov prípravy mäsa na spôsob „tokáň“.  Určite sa podľa týchto návodov dá pripraviť chutné jedlo. Jeden nezverejnený spôsob prípravy hovädzieho mäsa, ktorého recept som vyženil patrí medzi moje obľúbené, sviatočné jedlo. Možno vás tiež osloví.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

 

Recept pre 4 osoby:

600 g hovädzieho zadného, jedna veľká cibuľa, 1dl oleja, 150g paradajkový pretlak, 1 dl červeného vína, lyžička soli, mleté čierne korenie, tymián.

 Hovädzie mäso odblaníme a nakrájame na rezance. Dbáme na to, aby sme mäso pokrájali kolmo na vlákno! Pokrájané mäso v miske polejeme 2 lyžicami oleja a premiešame. Takto si môžeme (ale nemusíme) mäso pripraviť deň pred varením. Uložíme do chladničky.

Veľkú cibuľu pokrájame na drobno. Do kastróla dáme olej a pokrájanú cibuľu upražíme do sklovitého vzhľadu. Pridáme paradajkový pretlak a premiešame.
Pri silnom ohni pridáme mäso. V pravidelných intervaloch mäso premiešavame zo spodku kastróla na vrch, tak aby sa postupne opieklo. Šťava aj mäso musia nadobudnúť svetlo hnedú farbu. Po dôkladnom opečení mäsa znížime intenzitu plameňa pod kastrólom. Mäso osolíme, okoreníme, pridáme tymián a víno. Pri pridávaní soli, korenia, tymiánu a vína mäso premiešavame a hovoríme zaklínadlo: „ Ďusi dusí, Ďusi dus! Všetko pridaj dus a skús!“ Kastról zakryjeme pokrievkou a pri slabom plameni dusíme, kým mäso nezmäkne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Pohanka (hrečka- po ukrajinsky): V obchode vyberáme pohanku celú (nedrvenú). Pohanku (objem asi 1 hrnček) vysypeme na stôl a pretriedime. Pretriedená pohanka sa dobre premyje vodou a nechá odkvapkať na site. Pohanku nasypeme do hrnca so zahriatym olejom. Za stáleho miešania. na oleji pohanku krátko popražíme. Keď sa pohanka začne zalejeme lepiť ku dnu hrnca prilejeme horúcu vodu (objem asi 1 a pol hrnčeka). Znížime plameň a osolíme pod hrncom, prikryjeme pokrievkou a krátko povaríme (ako ryža). Potom vložíme na 30 minút do trúby vyhriatej na 100°C.   Jarný šalát:

Posolená zmes na drobno pokrájanej mladej cibuľky, redkvičky a šalátu v kyslej smotane alebo v bielom jogurte. Solíme podľa chuti.

SkryťVypnúť reklamu

Letná príloha:

Posolená zmes na drobno pokrájanej mladej cibuľky, papriky, paradajok a šalátu v kyslej smotane alebo v bielom jogurte. Solíme podľa chuti. Jesenná príloha: kvasené alebo nakladané uhorky, prípadne iná nakladaná zelenina

Jesenná príloha: 

Kvasené alebo nakladané uhorky, prípadne iná nakladaná zelenina

Zimná príloha - francúzsky šalát: 

Čínska kapusta, 2 lyžice oleja, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžica horčice (ak máme tak francúzskej ), šťava z polovice citrónu, soľ.

Umytý šalát, alebo čínsku kapustu nakrájame na rezance a vložíme do nálevu a premiešame. Nálev pripravíme premiešaním oleja, do ktorého pridáme cesnak roztretý so soľou, horčicu a šťavu z citrónu.

SkryťVypnúť reklamu

 Dobrú chuť!

Pavol Daučík

Pavol Daučík

Bloger 
  • Počet článkov:  36
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pracovník na STU. Chemik, bývalý futbalista a tréner. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

316 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu