reklama

Fenomén hipster alebo ako sa stať hipsterom

Hipster, doposiaľ slovo nepoznané sa stalo slovom omieľaným a skloňovaným. Jeho používaním sa stáva novou súčasťou nášho zásobníka slov, avšak na druhej strane adaptácia nového slova do nášho života spôsobuje jeho

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)

 

1. Hipster a jeho história

Správny hipster by mal trošku poznať aj svoje korene Samotný pôvod slova je nejasný a sporný, avšak americký pôvod slova nemožno poprieť. Hipster je prirodzeným potomkom svojej matky – americkej kultúry a prostredia povojnových rokoch v Spojených štátoch. Hipster bol v tom čase spájaný s jazzmanmi ako Dizzie Gillespie alebo Charlie Parker, s celkom novým štýlom jazzu tzv. Bepop a šviháckymi oblekmi a tmavými slnečnými okuliarmi. Subkultúrna vzorka ľudí obdivujúca nové formy čierneho jazzu. Zrod nového fenoménu v tomto období brilantne rozpitval vo svojej eseji „ A Portrait of the Hipster“ literárny kritik Anatole Broyar . Je zrejmé, že dnešný hipster so svojím starým otcom nemá toho veľa spoločné, ostala im spoločná už len prezývka. Hipster sa ďalej samozrejme vyvíjal. V 50. rokoch sa definoval svojou snahou vytvoriť bielu opozíciu voči vtedajšej tradičnej bielej americkej kultúre, ktorej symbolmi boli prezident Dwight Eisenhwer a atómová bomba. V nasledujúcej dekáde hippies vytlačilo hipsterizmus do dočasného odpočinku, aby o niekoľko desaťročí mohol byť s príchodom nového storočia Hipster vzkriesený.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

2. Hipster a jeho sociálny status.

Novodobý bohém. Hipster väčsinou patrí k nižšej strednej triede, má v ruke diplom o absolvovaní univerzity. Čiže ak chceme byť hipsterom treba ísť študovať, najmenej jedna škola. Správny hipster nebojuje proti kapitalizmu ako takému. Je síce proti postmodernému konzumu, no na druhej strane využíva tento systém, aby predal svoje výrobky a nápady, a tak sa uživil. ( veď predsa ten iPhone niečo stojí) Najlepšie je zamestnať sa v oblasti marketingu, umenia, designu a webu

3.Hipster a jeho domov

Prvá výsostná bašta hipsterizmu je Williamsburg, štvrť v Brooklyne. Na ostrovoch nájdete plné hniezda hipsterov v Londýne vo štvrtiach Hackney a Bethnal Green. V posledných rokoch sa rozšíril hipster boom aj do miest ako je Berlín,Toronto, Tel-Aviv, Sao Paulo, či Stockholm. Pokiaľ nemáte možnosť sa presťahovať do jednej z hipster štvrtí, určite postačí aspoň jedna návšteva pre získanie autentickej inšpirácie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

4. Hipster a móda.

Byť elegantne neupravený. Vintage je fajn. iProducts sú cool. Netreba zabudnúť prehľadať najbližšie second handy a samozrejme aj nejaké tie wayfarerky na oči a converse na nohy. Pointa leží v odmietaní konzumu. Dávam prednosť svetru po starom otcovi pred najnovšou kolekciou louis vuitton. Image je výrazovým prostriedkom odporu voči konzumu a zároveň vonkajším prejavom inakosti.

5.Hipster a hudba

Byť alternatívou a opozíciou voči hudobnému priemyslu. Hipster dáva prednosť nezávislým a alternatívnym umelcom, ktorí vytvárajú svoju hudbu nezávisle. Štýl hudby nie je rozhodujúci. Nie je dôležité či je to dupstep, indie rock alebo acid jazz, rozhodujúca je sloboda a nezávislosť ich tvorby spojená s odporom voči popíkovému klišé. CD nie, vinyl áno. V slovenských pomeroch môžno hipstera spájať s rádiom FM, a hudobnými festivalmi ako sú Grape a Pohoda.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

6. Hipster a literatúra

Hipster ako pravý intelektuál strednej triedy veľa číta, či už to je z e-čítačky alebo z papiera. Hipster rád číta hipsterského blogera par excellence Tao Lina alebo spisovateľa Dave Eggers. V neposlednom rade by nemal pohrdnúť klasikmi ako sú Henry David Thoreau, Walt Whitman, Jack Kerouac alebo Allen Ginsberg.

7. Hipster a politika

Hipster nie je antipolitický. Nepohŕda angažovaním sa v politike. Politika a angažovanie sa v občianskej sfére môžu pomôcť šíriť myšlienky a hodnoty hipsterizmu. Nezávislosť hipstera sa prirodzene prejaví aj v jeho politických postojoch, ktoré budú najskôr zelené alebo liberálne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

8. Hipster a iné

Aj v iných oblastiach života platí stále to isté. Byť alternatívou tomu súčasnému. Napr. odmietanie fastfoodového stravovania, vegetariánstvo, ekologické poľnohospodárstvo, alternatívna filmografia a tak ďalej a ďalej...

Myslím, že hipsteri sú fajn. Mohlo by ich byť viac....( potrebujeme alternatívu)

David Kapusta

David Kapusta

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Doma som študoval právo a v zahraničí financie. Pracujem ako daňový konzultant v oblasti transferového oceňovania. V roku 2018 som bol zvolený za poslanca mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici. Podpredseda klubu nezávislých poslancov - Banskobystrická alternatíva. Založil som blog a občianske združenie bystrickeveci.sk a dlhodobejšie sa zaujímam o problémy mesta. Angažujem sa, pretože chcem, aby sa nám tu žilo lepšie. Rád cestujem, spoznávam ľudí a čítam dobrú knihu. Najčastejšie ma nájdete v oddelení filozofie, ekonómie, politológie či histórie. Zoznam autorových rubrík:  PolitikaOsobnéPrávoNezaradenáEurópska úniaVšeličoViera a náboženstvoHistória

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu