reklama

také dni

Chcela som napísať o bielej. O snehu na kabáte, baretke, ktorú som nechala u Nej v aute. O nočnom pohľade hore. Že som kráčala so zaklonenou hlavou a snehové vločky nepadali ale stúpali. A na Medenej som sa šmykla a spadla na bielej čiare ako ožran. Na bielej čiare. Ľahkosť. A možno trochu eufórie. Chcela som niečo o poviedke, ktorá rastie ako dieťa v bruchu. Vysáva zo mňa živiny.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
Obrázok blogu

Na všetko toto sa dá zabudnúť, keď ležím za hrubým múrom z barytu a prechádza mnou rádioaktivita.

Cez obed sa tešiť na noc. S insitnou rozprávkovou knižkou možno zaspať, možno sa len tváriť. V podkroví čakať na prvú rannú električku. Nenastúpiť. Myslieť na tých, čo sa vezú. Či majú umyté zuby a označený cestovný lístok. Alebo či ich nenapína na vracanie, keď nastúpi do päťky tá v cyklámenovom kabáte s taškami BILLA. Či sa vonku šmýka. Kam idú.

Potom sa prestanem pýtať a keď tam sedím kĺžúc sa Račianskou, odpovedám si. Drísty o živote. Múdrosti rozmočené ako omrvinky v káve. Život sa žije. Pousmejem sa. Demystifikujúc klišé.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obliekam sa ako tie, čo žili keď padali na Stalingrad bomby. Povedala som Jej, že sa štylizujem. Smiala sa, lebo Ona sa nevie štylizovať. Dáša. Pila som čokoládu s rumom a oni dvaja hrali šach. Pod ich bytom, v malej kaviarni kde môžu aj psy. V policiach sú knihy od Slobodu a steny ako šupka z avokáda. Hovorila som: „Tak ty si vlastne metropolita, Parížan. Secesia okolo. Tie zábradlia a kaviarne dolu. Kde si ráno prečítaš noviny." Smial sa, lebo On to tak povedať nevie. On to žije. Tuším. Michal.

Raz som povedala, že budem mať syna. Mala som šesť a všetci sa strašne smiali. Keď som ho porodila, tí, čo sa vtedy smiali plakali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dnes ráno som si povedala, že budem mať dieťa. Potichu. Do vankúša. Že budem jeho parťák. Že budem jeho obal. Len nech ten prechod rádioaktivity odrazí len moje kosti a holé orgány.

Denisa Hájková

Denisa Hájková

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  0x

vo farbách. v obrazoch. v hudbe. poeticky. krehko. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenátaké dniLuciaillogiquepohľadnice odinakiaľ

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu