
S pribúdajúcimi rokmi človek objavuje nové vášne. Niektoré ustupujú do úzadia, iné sa preberajú k životu, a samých nás môže veľakrát prekvapiť, v čom všetkom nachádzame zaľúbenie. Naše pohľady a názory na svet a život vôkol nás sa časom vyvíjajú a transformujú. A človek, ktorý vyslovil myšlienku, že ľudia sa nemenia, ten určite žiadnych ľudí nepoznal. Meníme sa.
Vo svojich pubertálnych časoch, kedy som holdoval lacnému alkoholu a „bojoval“ voči všetkým, všetkému aj sebe samému, by ma nikdy nebolo napadlo, že jednou z mojich vášní sa raz stane kvalitná káva. A tak, približne 15 rokov po búrlivých udalostiach môjho dospievania, ocitá sa človek na cuppingovej akcii.

Coffee cupping je metóda pre rozpoznanie a identifikáciu chuťových, aromatických a kvalitatívnych zložiek a hodnôt jednotlivých druhov kávy. Cupping existuje na profesionálnej úrovni, pretože top pražiarne, kaviarne, importéri aj exportéri potrebujú vedieť, čo ponúkajú, a pri kvalitnej káve je aj dôležité túto informáciu posunúť ďalej, konečnému spotrebiteľovi. Okrem iného popisu, ako je napríklad tracibility („vystopovateľnosť“ – informácia o tom, kedy, na akej farme, v akej nadmorskej výške,... bola káva pestovaná) je jednou z informácii, ktorú by malo obsahovať balenie výberovej kávy aj je chuťové hodnotenie (rozsah a druh rôznych chutí a jednotlivé nuansy, napr. „čierna čokoláda, ríbezle, med....). A toto nemôže robiť žiadny stroj. Len Váš jazyk, podnebie, chuťové poháriky, nos a oči Vám napovedia, čo v šálke máte.
Degustácia kávy prebieha aj v rámci rôznych medzinárodných súťaží ( napr. Best of Panama, Cup of excelence,...), kde kávu hodnotia profesionálny baristi, zastupujúci jednotlivé pražiarne a importérov. Dokonca už existujú aj majstrovstvá sveta.

Cupping môže mať aj podobu akcie, ktorá sa pred časom konala v Banskej Bystrici. V coworking centre Oblok sa predstavili dve slovenské pražiarne kávy. Diamond Roastery z Bratislavy a Ondrejka z Banskej Bystrice ponúkali na ochutnanie svoju výberovú kávu. Bolo jej tu na degustáciu niekoľko druhov, a ľudia si prišli na svoje. Osobne mi najviac zašmakovala Keňa s božskou arómou a fantastickou chuťou čučoriedky, medu a tmavej čokolády. Neodolal som a jedno balenie som si zakúpil aj na doma. Baristi predviedli niekoľko spôsobov prípravy kávy. Nechýbalo presso ale k dispozícii bolo napríklad aj Hario V60. Veľkým zážitkom bola ukážka praženia kávy v malej domácej pražičke. Predstavenie plné alchýmie bolo zakončené úspešným upražením kávy, ktorá sa následne zomlela a rovno sme ju aj ochutnávali.

Baristi boli zhovorčiví, dalo sa fajne pokecať. Celá akcia sa niesla vo veľmi príjemnom duchu a v peknom prostredí. Jazzová kapela, ktorá si tam do toho celého hrala svoj koncert iba prispela k celkovej pohodovej atmosfére.

Verím, že takýchto podujatí bude aj na Slovensku len pribúdať a ľudia si k nim určite nájdu cestu. Rád si zájdem na metalový koncert, avšak táto akcia bola zase o niečo iná šálka kávy. A pila sa veľmi dobre.
