reklama

Žiadna snaha nie je márna. Ani v bubline.

Zovšadiaľ sa na mňa valia trendy triedenia odpadu, recyklácie či minimalizmu. Stávajú sa aj mojou témou. Rovnako ako aj témou môjho okolia. Prečo teda všade naokolo vidím zbytočné, odhodené veci a smeti? Žijem v bubline?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Naozaj tomu nerozumiem. Je to len moja realita, alebo je naozaj tých, ktorým je to jedno, viac ako tých, ktorým to jedno nie je? Snažím sa prispieť svojou troškou. Krok po kroku. Niečo každý deň. 

Pravidelne napríklad organizujeme dvakrát do roka brigádu okolo nášho paneláku. Vyzbierame smeti, ohorky či vyplejeme burinu v popraskaných škárach chodníka. Všetko fajn. O týždeň sa prejdem okolo baráka a ohorkov je pod oknami už takmer rovnako ako tých vyzbieraných. Ľudia jednoducho majú to svedomie, že po iniciatíve niekoľkých jedincov z dvanásťposchodového petržalského paneláka vyhodia z okna zhasínajúcu cigaretu. Neprekáža im to ani keď majú balkón napríklad pod vchodom. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Príbeh skupinky žiakov základnej školy z obce Marcelová, ktorí si pod patronát zobrali miestny zanedbaný park, vo mne po vlastných skúsenostiach vyvoláva obavy. Predsa deti majú iné ideály, inak zakorenený pocit zadosťučinenia či spravodlivosti. Vytočila som preto číslo do zborovne a chcela som zistiť, ako sa im darí ťažko nadobudnutú čistotu a zveľadené prostredie v lesíku pri autobusovej zastávke udržať. Pochopili to aj ostatní, alebo trápia detskú dušu, ktorá je prirodzene nastavená na poriadok? 

„Je to o trochu lepšie, ako to bývalo. Ľudia parčík tak neznečisťujú ako voľakedy. Výrazne tomu dopomohol aj dvojjazyčný článok v miestnych novinách. Obyvatelia teraz vedia, že o čistotu v lese sa pravidelne starajú deti. Obec začala tiež priestor pravidelne kosiť,“ hovorí mi pani riaditeľka základnej školy na južnom Slovensku Agnesa Kajtárová. Pre mňa je to malá iskrička, ale aspoň plápolá. Mihoce sa vďaka deťom a ukazuje cestu dospelým. Aj trochu lepšie je pozitívnejšie ako nič. Pôjdem teda kúpiť horalky a naplánujeme si aj my v paneláku ďalšiu brigádu, nech nemám pocit, že žijem v bubline. A koniec koncov, aj keby som v nej žila, nechcem v nej predsa stúpať na odpadky. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Martina Karmanová

Detský čin roka

Detský čin roka

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Občianske združenie Detský čin roka vzniklo v roku 2012 ako pokračovanie Agentúry Poppins, ktorá 12 rokov projekt Detský čin roka organizovala a v roku 2012 zanikla. Detský čin motivuje ku konaniu dobrých skutkov a pomáha tak deťom a budúcim dospelým zorientovať sa v hodnotách, dáva im šancu pochopiť cez skutočné príbehy, čo je dobré a čo zlé. Kľúčové témy príbehov sú hodnota ľudského života, zdravie a choroba, pomoc v rodine, priateľom i cudzím ľuďom, integrácia zdravých a postihnutých, ochrana prírody, zodpovednosť, spolupráca, nezištnosť, spolupatričnosť... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu