reklama

Kto je tu idiot, ak nie Fico?

Ešte včera som tvrdil, že ak chce Fico naozaj znížiť DPH z energií a akože tým pomáhať chudobným, je idiot. Toto opatrenie je skrátka ako strieľať na muchu na stene kanónom. Už dnes vyšla v Pravde nenápadná správa, že on chce vlastne tú DPH znížiť len na vybrané základné potraviny a zdravotnícke pomôcky – s dodatkom, že podľa väčšiny ekonómov nemusí nižšia DPH zo základných potravín znamenať pokles ich cien. Takže sa vlastne skoro nič nezmení. Niečo podobné sa mi za posledné dva týždne stalo pri programe SMERu už n-krát. Samozjemňovanie predvolebných vyhlásení beží v tejto strane na plný plyn. Pýtam sa sám seba: Kto je tu vlastne idiot?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (136)

Všetci vedia, že ak by SMER zrealizoval všetky nezmyslyzo svojho predvolebného programu, štátny rozpočet by sa dostal do vážnych problémov. Fico by zostal premiérom, ktorý nielenže Slovensko neposunul vpred – ale ešte aj tú poslednú vec čo naňho nechali (vstup do eurozóny) by nezvládol. Problémy by sa kopili, ekonomika by nešlapala, všetci by boli nervózni.

Fico sa na túto možnosť začal pripravovať – po médiách trúsi reči, že vstup do eurozóny by možno mohol byť pre Slovensko nevýhodný. Ale ak Slovensko dnes - na konci Dzurindovej vlády - plní kritéria pre vstup a o štyri roky ich už nebude vládať plniť (alebo na ich plnenie bude musieť prudko zvýšiť dane strednej vrstve), bude to jasne Ficov neúspech. A tak si ho zapamätá aj história. Mečiar bude ten, čo založil štát, ale západ ho odmietol. Dzurinda bude ten čo to napravil a doviedol Slovensko do OECD, EU a NATO. Fico bude ten, čo pokašľal vstup do eurozóny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Fico to však má ešte ťažšie – nevychádza mu ani plán, že sa populistických sľubov zo svojho programu vzdá tak, že akože „ústupi“ koaličným partnerom. HZDS ani SNS žiadne ustúpky nežiadajú. Aké kruté. Fico musí postupne priznať, v čom všetkom pred voľbami klamal. Pár vecí už na predbežnom zozname máme:

Dve sadzby DPH – budú, ale dotknú sa asi len veľmi malej časti komodít (základné potraviny, zdravotnícke pomôcky), nie vždy povedú k nižším cenám, takže ich vplyv veľmi nepocíti nielen štátny rozpočet, ale ani ľudia.

Rovná daň – už vieme že môže zostať na 19 %, ale mierne sa pohne s odpočítateľnými položkami – ľuďom s priemernými príjmami ich určite neznížia (vlastne by im tým zvýšili dane a pohnevali) a tých nadpriemerných to zas až tak veľmi nerozhádže – aj tak si zrejme netrúfne zrušiť ich úplne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Daň z dividend – o tej prestal Fico rozprávať v podstate už pred voľbami. Vyhlásením, že ju zavedie, len ak nepoškodí domácich podnikateľov ju de facto zavrhol – vzhľadom k členstvu Slovenska v EÚ to inak ako cez znevýhodnenie domácich podnikateľov ani znovu zaviesť nejde.

Dodatočné dane pre monopoly – pozrime sa napríklad na SPP: Rozdeľuje sa na dve firmy. Tá čo bude monopolná bude mať len priemerné zisky, vysoké zisky z tranzitu ostanú v druhej – nemonopolnej firme. Dokonca sa to deje kvôli smerniciam EÚ. Preto to čaká aj ostatné energetické firmy. Do toho ešte prídu rokovania s Gazpromom o nových kontraktoch, pri ktorých sa poplatky pre Slovensko môžu znížiť. A keďže tu je dôležitejšie slovo zahraničných akcionárov SPP, Fico by si mal dobre rozmyslieť či chce slovenský štátny rozpočet pripraviť o príjmy z poplatkov alebo nie. To by bola fakt zlá vizitka. Alebo to nikdy nemyslel vážne a vymení dodatoční dane za energetické kšefty pre svojich mecenášov?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Privatizácia – Fico bol verbálne vždy proti privatizácii. Ale už takmer ani nemá čo „neprivatizovať“. Štátu zostáva už len železnica, pošta, a minoritné podiely v energetike, niektorých SAD a v telekome. Skoro všetko je to jeden rezort. Ak SNS vyfasuje kreslo šéfa Národnej diaľničnej spoločnosti pre svojho Jána Mikolaja (a Slota sa „zahojí“ na výstavbe diaľnic), SMERU zostane v rezorte na kšeftovanie už len privatizácia. Expert SMERu na dopravu Ľubomír Vážny sa už nechal v médiách počuť, že napríklad železnice by predsa len predať mohli – aj keď len minoritu. A už aj vie komu – buď Nemcom alebo Rakúšanom. Nepochybujem, že to je len začiatok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Poplatky u lekárov – ich zrušenie je pre Fica vykopávanie otvorených dverí – nikto ich nemá rád a každá politická strana s ich zrušením súhlasí. Svoju historickú úlohu splnili, tak na čo sú? Na Fica resp. Pašku však zostane nepríjemná povinnosť nájsť iné zdroje pre lekárov. Nie je sranda vládnuť, čo?

Verejnoprávne zdravotné poisťovne – Fico už isto chápe, že súkromné poisťovne neznárodní a teraz mu zostáva dilema – zverejnoprávni VšZP a bude sa prizerať ako lukratívni mladí a zdraví klienti utekajú do ziskových súkromných poisťovní a VšZP vyrába len dlhy? Alebo nesplní ani tento sľub? Tak či tak, popularita mu nestúpne.

Lekári – veria, že im bude za Fica dobre, ale ten im môže priniesť vyššie platy iba tak, že zruší veľkú časť nemocníc. Tak trochu Pyrrhovo víťazstvo, nie?

Odborári – Fico ako člen vlády týchlo zistí, že bude musieť pred nimi obhajovať, prečo nesplní značnú časť svojich populistických sľubov. Naozaj si bude chcieť pravidelne vypočuť kritiku svojich krokov ako málo sociálnych? Lebo odborári nič iné nevedia. S tým obnovením tripartity to nemusí byť až také isté. Nakoniec bude Saktor rád ak mu vyjde ten deal s volebnou podporou SMERu v komunálkach v Banskej Bystrici.

Dalo by sa hovoriť ešte dlho. Robet Fico stihol za tie roky v opozícii nasľubovať veľa. Lebo veľa chcel. A veľa aj dostane. Takže on ten idiot asi nebude, jemu to vyšlo. A kto teda? Predsa ten, čo nič nedostane. Je ich 671 185 a spája ich jediná vec – uverili Ficovým sľubom, dali mu vo voľbách svoj hlas. A ja mám prvý krát od volieb dobrý pocit – že medzi nich nepatrím. Ibaže by Fico naozaj urobil všetko to, čo nasľuboval. To by sme za idiotov boli všetci, čo ešte platíme a hlavne v budúcnosti budeme platiť dane.

Dušan Deván

Dušan Deván

Bloger 
  • Počet článkov:  31
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek ako vy. Pracujem, nekradnem, neklamem, platím dane. A potom sa nestačím čudovať, ako ľudia platení aj z mojich daní nepracujú, klamú a kradnú. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu