reklama

Robert Fico – relikt z roku 1975

Deje sa to skoro každý deň. Žijem si normálny život aký žijú ľudia na Slovensku v roku 2006. Mám milióny možností a pokladám to za normálne. Je tu demokracia, voľný trh, sloboda, sme v Európskej únii a je to pre mňa úplne normálne. Každý je slobodný, ale aj zodpovedný sám za seba. Je to normálne. Ale potom to príde. Nájdem niekde na internete citát nášho predsedu vládu a mám pocit, že je tu rok 1975. Je mi z neho na vracanie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (119)

Dnešný deň nebol iný. Fico zase táral o energetických monopoloch. Doteraz som ho skôr ľutoval. Každý kto sa aspoň povrchne vyzná v energetike totiž vie, že ceny energií a tým aj zisky monopolov si neurčujú energetické firmy sami, ale že ich stanovuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). To je fakt. Na rozdiel od guvernéra NBS si však šéf ÚRSO ešte nezavolal hlúpučkého premiéra na koberec, a na rozdiel od guvernéra NBS mu ešte šéf ÚRSO pomaličky a veľmi názorne nevysvetlil na veľmi veľa „slajdoch“ ako to v tej energetike v skutočnosti funguje. Teda nie, že by na ÚRSO nebolo čo zlepšovať. Práve naopak – tam by sa všetky cesty premiéra smerujúce k zmenám pomerov v energetike mali začínať aj končiť. Ficko to však nechce chápať. A dnes aj dal vedieť prečo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Citát číslo 1:

"Dôležitý je pre nich len zisk, zisk a zase zisk. Ak takto má pokračovať dialóg, že firmám nejde o nič, len o zisk, tak takýmto istým spôsobom bude k nim pristupovať aj slovenská vláda," povedal Fico.

Áno, pán premiér, máte úplne pravdu. Zisk. Nám, čo nežijeme z daní iných, ide iba o zisk. V súkromnej sfére totiž zisk nie je zločin. Je alfou a omegou existencie. Keď firma nemá zisk, nezvyšuje platy. Prepúšťa. Ak sa to nezmení, zbankrotuje, všetci idú na dlažbu. Keď je firma v zisku, platy idú hore, berú sa noví ľudia. To ste nevedeli? Že zisk rovná sa vyššie platy a nižšia nezamestnanosť? Že by ste vlastne mali zisk povýšiť za najsociálnejší princíp ekonomiky? Nečudujem sa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Milý pán premiér, prečítal som si Váš životopis a Vy ste nikdy v súkromnej sfére nepracovali. Vo výskumnom ústave, na škole, v politike – stále Vás platíme z našich daní. My si Vás celý Váš život platíme. My, čo každý deň tvrdo makáme, aby naše firmy niečo zarobili a mohli nám zo zarobených peňazí zaplatiť naše výplaty. My nemáme žiaden berňák, čo by zdieral ostatných a staral sa nám o blahobyt. To by ste si mali uvedomiť skôr než zase niekde otvoríte hubu a začnete tárať o zisku. Každý kus chleba čo ste kedy zjedli, všetky Vaše nehnuteľnosti, Vaše Volvo aj benzín do neho – to všetko máte len preto, lebo niekto v tomto štáte ešte stále tvrdo robí, zarába, má zisky, dostáva výplatu a ten Váš Fantozzi na daňovom úrade mu to potom zdaní, aby mohol živiť ľudí, čo celý život žijú len z daní druhých ako Vy. Takže, milý pán premiér, zahoďte tie poučky čo Vás učili v prípravke do KSČ, uvedomte si že nie je rok 1975, ale 2006 a kult zisku tu chtiac-nechtiac pestuje každý, kto chce uživiť seba a svoju rodinu svojou prácou a nie vyžírkovaním z daní ako Vy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Milí čitatelia, ak sa Vám v tejto chvíli zdá, že som naštvaný na toho človeka, ktorý je, bohužiaľ, predsedom slovenskej vlády, nemýlite sa. Ale nepoznáte ešte celý dôvod. Kým charakter predchádzajúcich výrokov o zisku možno pripísať mentálnej zaostalosti predsedu slovenskej vlády, s ďalšími jeho výrokmi je to horšie.

Citát číslo 2:

"Vláda nebude rukojemníkom cudzích spoločností, ktorých sem predchádzajúca vláda pustila. Sú na slovenskom území a dostali majetky pomerne lacno a nemôžu sa tváriť, že ich zaujíma len to, ako im na účtoch narastajú miliardové zisky."

Vidíte to? On je ešte aj nacionalista. Čo je to za slovník, že sem niekto „vpustil cudzie firmy“. Doteraz som bol strašne hrdý na to, že sme v EÚ, že existuje voľný pohyb kapitálu a že zahraničné firmy investujú na Slovensku. Naozaj som bol za to hrdý na Slovensko. Ale tieto reči? Vari sme zase v štádiu, kedy si niekto vo vláde myslí, že vlastní Slovensko a on bude rozhodovať čo tu zahraničné firmy môžu a čo nemôžu robiť? Sloboda podnikania, či ekonomická sloboda vôbec je pre mňa osobne základná tehlička mojej osobnej slobody, lebo bez ekonomickej slobody sú ostatné slobody iba symbolické. Načo by nám bola sloboda cestovania či sloboda tlače, ak by štát ekonomickými nástrojmi rozhodoval, kto aj reálne môže cestovať alebo kto aj reálne môže vydávať tlač či prevádzkovať iné médium? A teraz tu máme človeka, ktorý si myslí, že na „slovenskom území“ budú platiť iné ekonomické zákony ako všade vo svete? Že tu budú nejaké firmy robiť niečo iné ako je zarábanie peňazí? Rovnaké zarábanie peňazí ako všade inde? Že im to určí on? A vôbec – čo to je za pojem „cudzie spoločnosti“. Sme v roku 2006, už dobrých 10 rokov celý svet hovorí o globalizácii. Dokonca sme v EÚ. A firmy so sídlom v iných krajinách EÚ sú na Slovensku cudzie? Naozaj? To aj ja keď ako Slovák prídem do Paríža či Luxembrugu som tam cudzí – akože nejaký menejcenný? Alebo čo chcel vlastne povedať Fico tým „cudzí“. Že na Slovensku budú firmy so zahraničným kapitálom skryto či otvorene už zase pokladané za nepriateľov štátu? Že by mu snáď nevadilo byť rukojemníkom „domácich“ spoločností alebo podnikateľov, ktorých ekonomicky postavila na nohy táto vláda?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dosť. Nie. V žiadnom prípade. Ja som plnohodnotný Európan a všetci Európania sú na Slovensku rovnako plnohodnotní Európania ako ja. A nielen Európania. Všetci ľudia. Dokonca aj tí, čo nám ešte neotvorili svoje trhy práce, alebo nezrušili víza. Ja nie som malý ufrflaný človiečik, čo by si potreboval riešiť svoje komplexy tým, že bude útočiť na iných – na tých čo viac zarábajú, čo majú väčšie zisky, čo prichádzajú z iných krajín. A na záver len jediné - je mi veľmi ľúto, že Slovensko má na čele vlády človeka, ktorý túto charakteristiku spĺňa.

Dušan Deván

Dušan Deván

Bloger 
  • Počet článkov:  31
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek ako vy. Pracujem, nekradnem, neklamem, platím dane. A potom sa nestačím čudovať, ako ľudia platení aj z mojich daní nepracujú, klamú a kradnú. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu