reklama

Niektoré krmivá môžu vašich domácich miláčikov pomaly zabíjať

Ďalší článok zo série týkajúcej sa domácich zvierat som sa rozhodla venovať krmivám, keďže ide o jednu z najdôležitejších častí správnej starostlivosti. Bohužiaľ, mnoho ľudí stále netuší, aké riziká prináša kŕmenie lacnými a nekvalitnými krmivami, z ktorých mnohé obsahujú zložky škodiace organizmu psov a mačiek.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (69)
Môj malý sedmospáčik Riško
Môj malý sedmospáčik Riško (zdroj: Eva Dobríková)

Vo svojom článku sa budem venovať predovšetkým mačacím krmivám, keďže v tých psích nemám veľký prehľad. Väčšina spomínaných chemických látok a kritérií určujúcich zdravé krmivo však platí rovnako pre mačky, ako aj psy.

Čítali ste niekedy zloženie granúl alebo konzerv, ktoré svojmu miláčikovi kupujete? Ak nie, nečudujem sa - mňa to tiež kedysi ani len nenapadlo ;) Keď som sa však začala hlbšie zaujímať o problematiku kŕmenia mačiek, narazila som na mnohé informácie, ktoré ma zarazili.

Určite poznáte slogan "Mačky by kupovali Whiskas". To, či je to pravda, alebo nie, pravdepodobne nezistíme ;), no krmivám tejto značky, podobne ako značiek Friskies, Darling Kitekat a pod. by sme sa v záujme zdravia zvieraťa mali vyhnúť. Dôvod? Okrem toho, že granule i konzervy uvedených značiek neobsahujú viac ako 4% mäsa a mäsových produktov (v ojedinelých prípadoch 8%), na ich konzerváciu sa používajú povolené antioxidanty BHA a BHT. Podľa zdroja The Canine Epilepsy Guardian Angels a mnohých ďalších tieto látky majú preukázateľne karcinogénne účinky. Budem konkrétna - BHA spôsobuje zvýšené riziko rakoviny žalúdka a močového mechúra, ktoré patria medzi prevažne smrteľné a najrýchlejšie sa rozvíjajúce formy rakovinových ochorení zvierat. BHT sa pokladá za rizikovú látku spôsobujúcu rakovinu močového mechúra, štítnej žľazy a hyperplaziu žalúdka. Doktor Wendell Bellfield uvádza, že BHA a BHT zapríčiňujú disfunkcie pečene a obličiek. Z tohto dôvodu sú v niektorých krajinách Európy zakázané. Myslím, že tieto argumenty na vysvetlenie škodlivosti dlhodobého používania uvedených krmív dokonale postačujú.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Samozrejme, je nutné rozlišovať dlhodobé a celoživotné kŕmenie zvieraťa karcinogénnymi krmivami a občasné kŕmenie napr. whiskasovskou kapsičkou alebo konzervou. Prirovnala by som to k ľudskej strave - ak jete vyprážané bravčové rezne každý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou budete v časovom horizonte niekoľkých rokov trpieť rozmanitými chorobami. Ak si dáte vyprážaný rezeň raz do mesiaca, nestane sa vám nič.

Základnými kritériami pri výbere správneho krmiva by mali byť nasledovné údaje zloženia:
- Bez prídavku umelých farbív, dochucovadiel a konzervačných látok. (Rozlúčte sa prosím s argumentom: "Jeeej, tie granule sú také pekné farebné!" :))
- Obsah bielkovín (proteínov) min. 25-30%
- Obsah olejov a tukov (lipidov) v závislosti od veku zvieraťa 10-25% (čím staršie zviera, tým menej tukov). Výnimkou sú samozrejme rôzne diétne krmivá, ktorých obsah tukov sa pohybuje okolo 10%.
- Obsah popola max. 8-10%
- Obsah mäsa (pozor, nie vedľajších mäsových produktov alebo múčky!) min. 20%
- Neobsahuje vedľajšie produkty rastlinnej výroby (za týmto označením sa obyčajne skrýva pre mačky ťažko stráviteľná sója).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na základe spĺňania týchto kritérií si dovolím rozdeliť suché krmivá do niekoľkých kategórií. Podotýkam, že nejde o pohľad odborníka, ale iba môj vlastný názor.

Najnižšia trieda

V zložení obyčajne nie je vôbec uvedený percentuálny podiel mäsa. Na prvom mieste je uvedený kukuričný šrot, vedľajšie výrobky rastlinnej a mäsovej výroby (akýkoľvek vedľajší produkt na prvom mieste nikdy nie je dobrý ;). Prevažnú väčšinu výpisu zloženia tvoria chemikálie, medzi ktorými sa často vyskytujú skratky ako BHA, BHT.
Výhody: diskutabilne cena (viac v Zhrnutí)
Nevýhody: pri dlhodobom užívaní škodlivosť pre zvierací organizmus ; kvôli nedostatku živín veľký podiel krmiva iba ako keby "prejde" tráviacim traktom zvieraťa, preto ho musí zožrať viac >>> z toho vyplýva, že v konečnom dôsledku vyjde kŕmenie najnižšou triedou drahšie ako stredná trieda
Cenová kategória: cca 10-30 Sk/kg
Značky: Tesco, 1 (Carrefour), Hypernova, Billa, Bala a pod.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nižšia trieda

Zloženie uvádza 4-8% mäsa a vedľajších mäsových produktov (perie, kosti, blany, vnútornosti...). Opäť v zozname zložiek prevláda chémia, nešetrí sa dochucovadlami a farbivami, ktoré robia krmivo žravejším (a kompenzujú nedostatočný podiel mäsa). BHA, BHT a rôzne iné karcinogénne látky sú takmer pravidelnou súčasťou tohto typu granúl.
Výhody: diskutabilne cena, reklama, "dobré meno" medzi laikmi
Nevýhody: pri dlhodobom užívaní škodlivosť pre zvierací organizmus ; opäť zviera zožerie neporovnateľne viac ako z kvalitného krmiva (pre porovnanie - 400 g balenie Whiskasu moja Miuška ako trojmesačná "spráskala" za tri dni, zatiaľ čo 400 g granúl značky Hill's jej vydržalo týždeň)
Cenová kategória: 30-100 Sk/kg
Značky: Whiskas, Friskies, Kitekat, Darling, Pedigree a pod.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Stredná trieda

Granule obvykle obsahujú iba mäsovú múčku, ktorá je v konzumnej kvalite. To znamená, že nemôže ublížiť, no zároveň v žiadnom prípade nenahradí mäso. Obsahujú veľké množstvo taurínu - látky pôsobiacej na výživu svalov a srdca podobne ako mäso (opäť snaha nahradiť jeho nedostatok). Väčšina podľa zloženia neobsahuje chemické konzervačné látky a farbivá.
Výhody: primeraná cena ; krmivo pre zdravie zvieraťa nie je škodlivé
Nevýhody: krmivo stále neobsahuje potrebné živiny, ktorých nedostatok však môžete kompenzovať napr. kŕmením čerstvým mäsom ; podiel bielkovín a tukov je obvykle nižší
Cenová kategória: 80 - 140 Sk/kg
Značky: Canutra (podľa môjho názoru výborná náhrada za Whiskas, ak si nemôžete dovoliť drahšie krmivo - cena je približne rovnaká - okolo 80 Sk/kg), Animonda Integra, First Mate (jedno z tých lepších krmív strednej triedy), Nutra Nuggets, Royal Canin
Pozn.: Krmivo Royal Canin som si dovolila do tejto kategórie zahrnúť napriek jeho cene, ktorá sa pohybuje okolo 300-350 Sk/kg. Možno ide len o môj osobný predsudok, ktorý neviem podložiť dôkazmi, keďže doma nemám balenie tohto krmiva. Zo zloženia si pamätám len toľko, že neuvádza podiel mäsa ani mäsovej múčky (čo je u kvalitného krmiva nonsens - každý výrobca sa chce pochváliť tým, koľko najdôležitejšej zložky, t.j. mäsa, jeho krmivo obsahuje) a obsahuje nesmierne veľa vitamínov a rôznych látok slúžiacich na prevenciu proti všetkému možnému. To sa mi zdá ako spôsob zakrytia nepomeru vysokej ceny a malému množstvu skutočnej výživy obsiahnutej v krmive. Namiesto tohto krmiva odporúčam používať značky uvedené v najvyššej triede, kam patrí aj RC - no podľa môjho názoru výlučne cenou.

Vyššia trieda

Zodpovedným chovateľom odporúčam používať krmivá od tejto kategórie vyššie. Obsahujú buď stredný podiel mäsa (okolo 20-25%), alebo enormne vysoký podiel mäsovej múčky (60-70%). Spravidla neobsahujú žiadne chemické konzervanty ani farbivá, no konkrétne značkou Hill's som prestala kŕmiť, keď sa v jednej rade s tuniakom v slovenskom preklade zloženia objavili BHA a BHT :( Anglický originál je na balení, ktoré mám doma kvôli, prelepeniu nečitateľný a z webstránky výrobcu nemožno vychádzať, keďže krmivá určené na export do rôznych krajín sa v zložení často líšia :(( Preto vždy pozorne študujte zloženie, najmä v pôvodnom jazyku na konkrétnom balení, ktoré kupujete.
Výhody: ešte stále primeraná cena ;) ; obsahujú dostatok živín zastúpených bielkovinami, tukmi a prídavkom rôznych vitamínov
Nevýhody: stále nízky podiel mäsa, alebo obsah len mäsovej múčky
Cenová kategória: 140 - 200 Sk/kg
Značky: IAMS (z vlastnej skúsenosti odporúčam, chuťovo výborné krmivo, cenovo prístupné - 140 Sk/kg), Acana, Nutra Gold, Hill's, Purina Pro Plan (mimoriadne vysoký podiel bielkovín a tukov, chuťovo vynikajúce krmivo), Leonardo (z jeho zloženia sa popravde neviem vyznať: 90% bielkovín tvoria živočíšne proteíny prezentované dosť nejednoznačne ako mäso, pričom celkový obsah bielkovín je 34% - znamená to, že podiel mäsa je okolo 30%???)

Najvyššia trieda

Kŕmenie výlučne krmivami tejto kategórie je mojím zatiaľ nedosiahnuteľným snom (z finančných dôvodov). Zo značiek mačacích granúl dostupných na Slovensku som sa do najvyššej triedy rozhodla zaradiť len Eukanubu (výrobca The Iams Comp. - t.j. tá istá firma ako krmivo IAMS), keďže ako jediná spĺňa nasledovné kritériá: obsah čistého mäsa min. 40%, obsah vnútorností (pečeň) 15%, okrem toho neudaný podiel múčky a ďalších vnútorností (celkový podiel mäsa odhadujem na 60%), neobsahuje umelé farbivá, dochucovadlá ani konzervačné látky, má vyhovujúce hladiny bielkovín a tukov (u krmiva Adult Maintenance 35% bielkovín a 22% tukov), okrem iného obsahuje doplnky ako sušené vajcia, pivovarské kvasnice.
Výhody: absolútne nezávadné pre zvierací organizmus ; vysoký a celkom dostačujúci podiel mäsa a živín ; vyvážený podiel zložiek
Nevýhody: vyššia cena
Cenová kategória: cca 300 Sk/kg
Značky: na Slovensku zatiaľ len Eukanuba

Zhrnutie

Mne osobne sa najviac osvedčilo kŕmenie granulami IAMS a Eukanuba, ktoré miešam približne v pomere 50:50. Každému zvieratku však chutí niečo iné, a tak skúšajte, skúšajte a skúšajte. Rozhodne však odporúčam vyberať medzi značkami uvedenými v kategóriách vyššia a najvyššia trieda. Ich prínos vidím sama na mojich mačkách - nemajú žiadne zdravotné problémy, ich srsť je na dotyk úplne plyšová (pritom ide o "obyčajné" mačky domáce), granule im nesmierne chutia. Z cenového hľadiska ma to pritom nevyjde vôbec drahšie, keďže kvalitného krmiva spapá zvieratko oveľa menej, než tzv. "lietadielok" (ktoré len bleskovo preletia tráviacim traktom). V súčasnosti platím za krmivo približne 400-450 Sk mesačne pre 9 mesačnú mačku a takmer trojmesačného kocúra + cca 120 Sk za hovädzie mäsko, ktoré dostávajú ako maškrtu. Tí dvaja dokopy za mesiac spapajú cca kilo IAMSu a necelé kilo Eukanuby. Pokiaľ vychádzam zo skúseností, že Mia ako trojmesačná zožrala 400g balenie Whiskasu o cene 43 Sk za tri dni, vychádza mi cena kŕmenia Whiskasom len pre malého kocúrika cca 430 Sk mesačne, pričom takmer dospelá mačka je ešte stále hladná ;)) Záver - porovnajte kŕmne dávky uvedené na obale lacnejších a kvalitnejších (nie vždy drahších) krmív a zistíte, že vyššia trieda vás vyjde omnoho lacnejšie ako nižšia a najnižšia.

Ak ste sa dočítali až sem, ostáva mi už len jedno odporúčanie - nech sa rozhodnete pre akékoľvek krmivo, ponúknite vášmu miláčikovi aspoň z času na čas aj mäsko. O správnom kŕmení ľudskou stravou napíšem nabudúce - zatiaľ len varovanie: Mačkám ani psom rozhodne nedávajte korenené a bravčové! :) Prajem dobrú noc ;)

Pozn.: Informácie som čerpala zo zložení mačacích krmív uvedených na stránke 4pets.SK a údajov uvedených na obaloch granúl Eukanuba, IAMS, Leonardo a Hill's, ktoré mám doma. Podotýkam, že do rôznych mnou uvedených kategórií môžu patriť ďalšie značky, s ktorými som sa však doteraz nestretla (najmä z dôvodu, že vyrábajú iba krmivá pre psov).

Odporúčam: Všetky uvedené značky krmív nájdete v internetových obchodoch Zvieratká.SK a 4pets.SK. Ak ste z Košíc a okolia, ozvite sa ICQ správou alebo e-mailom a rada poradím aj dobré kamenné obchody ;)

Eva Dobríková

Eva Dobríková

Bloger 
  • Počet článkov:  45
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Mladá, krásna, inteligentná a s obrovským zmyslom pre humor ;)) Na internete vystupuje pod nickom Evušik. Zoznam autorových rubrík:  Čo ma štvePostrehyZvieratáOsudová reportážSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu