reklama

Dokáže raz počítač ustrážiť každú ľudskú bunku?

Článok s takýmto titulkom na stránke SME mi hneď udrel do očí. Vedci vyvinuli molekulárny počítač, ktorý možno raz bude pomocou enzýmov kontrolovať činnosť telových buniek. Problémom zostáva iba fakt, že vedci akosi zatiaľ nevymysleli algoritmus pre prácu bunky, ktorým by sa mohol tento minizázrak riadiť. Som si istá, že aj tento problém v priebehu niekoľkých (desiatok) rokov vyriešime. Čo mi však na tom všetkom nesedí?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)
Ľudská bunka pripravená na delenie
Ľudská bunka pripravená na delenie (zdroj: Tím Dr. Andrewa Frya, University of Leicester)

Nepovažujem sa za konzervatívneho človeka. Teším sa z nových objavov a ešte väčšiu radosť mám, keď sa začnú uplatňovať v praxi. Pred implementovaním techniky do ľudského organizmu však mám a asi aj navždy budem mať rešpekt, rovnako ako pred klonovaním.
Problém strojov a robotiky je podľa mňa v tom, že ich zostrojujú stále iba ľudia. A tí sú omylní. Až dosiaľ nikto nezostrojil absolútne spoľahlivý počítač, ktorý za žiadnych okolností nespadne, nemôže byť napadnutý a pod. Prečo by som teda mala veriť mašinke v mojom tele, ktorá budú kontrolovať moje bunky?
Veda by mohla byť dokonalá, keby do nej človek nevkladal kus svojej nedokonalosti. Na jednej strane, práve to je na svete krásne - keby bolo všetko dokonalé, prinajmenšom by sme sa hrozne nudili. Už mnohé "nedokonalé" veci pritom miliónom ľudí zachránili život. Veď ani prvé transplantácie srdca neboli bez rizika (skôr naopak).
To však nič nemení na tom, že by som si s najväčšou pravdepodobnosťou minirobota do tela implantovať nedala. Je to konzervativizmus? Strach z nepoznaného? Neviem. Ale intuícia mi hovorí, že budúca spoločnosť ešte bude veľmi ľutovať to, že nechala svoje výtvory ovládať vlastné životy. Poznáme sami seba príliš málo na to, aby sme sa mohli hrať na bohov a zostrojiť mysliace bytosti (pretože práve k tomu smerujeme), aby nám slúžili. Začína to pri podpore činnosti buniek, pokračuje cez robotické náhrady rôznych častí tela a raz to skončí pri totálne robotizovanej spoločnosti. Ak sa jej dožijem, viem, že si nebudem môcť byť už viac istá ani sama sebou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

P.S.: Pán Asimov spomínaný v článku SME bol skutočne génius. Myslím si to, hoci som čítala len niekoľko jeho poviedok. V niekoľkých z nich sám naznačil, že tri základné zákony robotiky nie sú nespochybniteľné a neporušiteľné. Asi na tom niečo bude, keď to pripustil samotný človek, ktorý ich vymyslel.

Obrázok blogu


(Pozn. autorky: Tento článok nie je namierený proti vede a výskumu smerujúcemu k prepojeniu techniky a človeka. Je iba malým zamyslením nad tým, či je tento smer skutočne správny.)

Eva Dobríková

Eva Dobríková

Bloger 
  • Počet článkov:  45
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Mladá, krásna, inteligentná a s obrovským zmyslom pre humor ;)) Na internete vystupuje pod nickom Evušik. Zoznam autorových rubrík:  Čo ma štvePostrehyZvieratáOsudová reportážSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu