reklama

Život v africkom kmeni na vlastnej koži

Môj trojmesačný pobyt v Tanzánii sa končil a ja som sa s miestnou kamarátkou dostala do pravej africkej Masajskej komunity. A musím povedať, že to bol TOP zážitok mojej výpravy

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Moja vedomosť Swahilčiny skončila pri základných slovíčkach a známou frázou z levieho kráľa - Hakunama tata. A tak sa kamarátka zhostila úlohy prekladateľky. Avšak moja slabá slovná zásoba predsa len priniesla ovocie. Pár slovíčok odľahčilo situáciu, a tak „Mzoungu“ (výraz Tanzánijcov pre belochov) s radosťou prijali a ukázali cestu. Vykročili sme udupanou cestou do dedinky nasledujúc inštrukcie neznámeho muža. Nevedela som čo ma čaká, ale toto som si nemohla nechať ujsť.

sprievodcovia
sprievodcovia (zdroj: D.H.)

Keď coca - cola slúži ako platobný prostriedok!

Ocitli sme sa obkolesené skupinkou ľudí odetých v kockovaných plachtách. Na nohách mali obuté sandále vytvorené z pneumatík. V sekunde ako ma zbadali, svet pre nich prestal existovať. Keď som uvidela, že mojej miestnej kamarátke nie je všetko jedno, úsmev mi klesol. Našťastie sme prehovorili dvoch miestnych mladých mužov, aby nám ukázali ich krajinu. Celkom rýchlo sme sa dohodli, zjednali sme to na 10 dolárov a 2 fľaše Coly. Obidve sme si zhlboka vydýchli, usmiali sa na ostatných, ktorí sa už spamätali z mojej prítomnosti a poďme zvesela na výlet.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
na trhu
na trhu (zdroj: D.H.)

Nevadí že neviem čítať, mobil musí byť!

Masajovia patria k najznámejším kmeňom v Tanzánii a zubami nechtami sa bránia držaniu kroku s vývojom spoločnosti. Podľa vyjadrenia najstarších, sú už aj tak trestaní od Boha za používanie mobilov. A preto sa vraj dožívajú len 90 rokov namiesto 120. A tak som teda podrypla mojich sprievodcov, že oná Cola čo im dám je tiež porušením ich zásad. Veď sa mi dušovali, že konzumujú len to, čo si dopestujú. Očividne už patrili k novej generácii a ten polliter sladkej vody im za to skrátenie života o 30 rokov stál. 

Žena musí byť zabezpečená!

Masajské bohatstvo sa určuje počtom dobytka. Podľa dobytka si potom chlapi doplnia aj ženy a tak má neraz Masaj aj 10 žien. Záleží to aj od vierovyznania. Avšak každá jedna musí mať vlastný domček a mužovi ju vyberajú rodičia. Muž vraj so svojimi ženami spí len keď chce rozšíriť svoje potomstvo. Tak sa vyhýba tomu, aby sa náhodou do niektorej z nich nezaľúbil. Takáto bolesť srdca by mu potom spôsobovala problémy, keď putuje s dobytkom za zelenými pastvinami aj počas niekoľkých mesiacov. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
cesta do osady
cesta do osady (zdroj: D.H.)

Mám sa vydať či nie?

 Aby ženy boli verné, robia im v detstve kompletnú vyriezku. Taktiež veria, že klitoris je zdrojom baktérií. Keďže som sa počas našej výpravy jednému mládencovi zaľúbila, rozhodol sa ma bez okolkov požiadať o ruku. Vraj mu nebude vadiť, keď si nedám spraviť vyriezku a nebude mať inú ženu za manželku, keby aj tisíc kráv má. Dokonca sám navrhol, že mi každý deň zabezpečí kozie mäso na večeru! Nuž, takáto lukratívna ponuka nepríde každý deň a tak som mu prisľúbila, že si to do konca našej výpravy premyslím! Rozhodnutie padlo v momente, keď ma zobrali na obhliadku ich blatových obydlí, kde by sme sa museli s kozou deliť ešte aj o kožu na spanie . A tak som s ťažkým srdcom moje africké zásnuby zrušila.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: D.H.)

Zázračné jazierko!

 Pol dňa na horúcom slnku za nami a ja som ťahala vysušený jazyk za sebou. Masajovia mi sľúbili, že v najbližšej osade zoženú vodu, načo moja tmavá kamarátka očividne zbledla. Vraj mne, európskej "citlivke", na zakrútenie bruchom stačí málo a nech sa radšej nedotknem ničoho, čo mi dajú.  Keď mi s úsmevom na tvári ukázali na vzdialené hnedé jazierko, rýchlo som zistila, prečo tak zareagovala.  Jazero slúžilo na umývanie dobytka, zdroj vody na varenie a pitie či pranie. Podľa ich slov sa oni umývať nepotrebujú, ale pre radosť sa tam raz začas očľapkajú. Preglgla som naprázdno a uznala, že takúto „priezračnú“ vodu radšej chutnať nebudem.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
jazierko
jazierko (zdroj: D.H.)

Bez obriezky nie si chlap!

V strede osady som zazrela stenu z rákosia. Nestihla som ešte ani ústa otvoriť a už som bola pozvaná na udalosť roka, kedy sa z chlapcov stávajú muži. Za rákosím sa do radu postavia 13-roční chlapci z osady, tou istou mačetou im jednému za druhým odseknú predkožku, vyrazia zub a dajú napiť kozie mlieko. Keď nevydajú ani hlásku, tak prešli skúškou dospelosti. Ak čo i len skrčia nos od bolesti, stanú sa hanbou rodiny a nikdy sa neoženia. 

Obrázok blogu
(zdroj: D.H.)
Obrázok blogu
(zdroj: D.H.)
Dominika Hagarova

Dominika Hagarova

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Cestovateľka a spoluzakladateľka vzdelávacieho projektu NOtrouble GOtravel, ktorý sa zameriava na zodpovedné a udržateľné cestovanie. Zoznam autorových rubrík:  CestovanieNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu