reklama

Sú dobré skutky len pre deti?

Deti učíme robiť dobré skutky. Ale čo my, dospelí, robíme ich? Alebo sú takéto bláboly len pre deti? A... učíme ich tomu vlastne?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)
Podeliť sa s animátorkou o kus koláča je tiež dobrý skutok :)
Podeliť sa s animátorkou o kus koláča je tiež dobrý skutok :) (zdroj: Domka, Dubnica nad Váhom)

Počas adventu, prípravy na Vianoce mávajú deti na detských omšiach za úlohu robiť dobré skutky. Za každý si môžu namaľovať, vystrihnúť a v ďalšiu nedeľu priniesť hviezdičku. Za štyri týždne tak vyzdobia holý stromček svojimi dobrými skutkami.

Rok predtým robili stopy, ktorými sa približovali k jasličkám, inokedy lúčmi rozsvietili kométu nad maštaľkou... vždy však išlo o to isté – povzbudiť a motivovať deti k robeniu dobrých skutkov.

Lenže čo my, dospelí? Nám už nikto nedáva za úlohu robiť dobré skutky. A robíme ich vôbec? Alebo majú dobré skutky robiť iba deti? My sme už z toho vyrástli, sme na ne priveľkí?

Raz som sa počas adventu večer modlila s 12-ročnou sestrou. Dali sme si predsavzatie, že na druhý deň spravíme aspoň jeden dobrý skutok. Večer si povieme, ako sa nám darilo. Na druhý deň sa celá hrdá pochválila, že kúpila spolužiačke v bufete lízatko a požičala spolužiakovi pero. A ty? pýtala sa ma zvedavo. Hmm... lovila som rýchlo v pamäti, lebo na pekné predsavzatie som úspešne zabudla. Ja som dnes asi žiadny dobrý skutok neurobila, priznala som sa trošku s hanbou. Alebo... počkaj – potešila som Danku. Poslala som jej po kamarátke veci, ktoré si u nás v lete zabudla.

Vŕtalo mi to v hlave, tak som sa na druhý deň pýtala mojich 17-18-ročných dievčat na stretku. Hmm... my tie dobré skutky robíme automaticky. Keď pustím v autobuse sadnúť si nejakú babičku, nemyslím na to, že robím dobrý skutok. Rozmýšľala som... a asi na tom fakt niečo je. Robím veci pre druhých, pomáham, delím sa, občas im aj pomôžem :) a ani nevnímam, že ide o dobrý skutok.

Zároveň ma to však priviedlo k myšlienke – keď som bola malá, veľa som o dobrých skutkoch počúvala, musíš sa podeliť, pomôž, zriekni sa... za dobré skutky som si mohla vyfarbovať ozdoby na papierovom vianočnom stromčeku.... A asi moju osobnosť tieto veci formovali viac, ako si myslím. Preto mi teraz (relatívne :) nerobí problém pomôcť druhým. 

Čo však s deťmi, ktoré o dobrých skutkoch nikdy nepočuli? S deťmi, ktoré sú vychovávané v tom, že majú všetko, po čom zatúžia. Ktoré nie sú zvyknuté deliť sa, prispôsobovať, pomáhať – lebo nemajú komu... Aké budú ony, keď budú staršie, dospelé?

Myslím si, že naše stretká, tábory, akcie majú pre deti zmysel. Okrem iného sa v nich učia myslieť aj na druhých, podeliť sa, pomôcť. A hoci povahy sú rôzne, verím, že semienko, ktoré sme do nich zasiali, v pravý čas vyklíči.


Zuzana Matejíčková, dobrovoľníčka, Domka

don Bosco

don Bosco

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Mám rád mladých a záleží mi na ich dobre a na ich duši. Dnes žijem prostredníctvom tých, ktorí sa rozhodli vykročiť podobnou cestou životom ako ja - v saleziánoch, saleziánkach, dospelých i v samotných mladých. Prispievať na blog budú v mojom mene viacerí z nich. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáZ môjho životaO výchoveDobrovoľníciV školeMládežnícke strediskoS RómamiDeti

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu