
PREŠOV. V Hoteli Dukla sa konal 7. ročník Dňa vtákov. Ide o verejnú, humorno - dobročinnú akciu. „Organizuje to skupina nadšencov a Hotel Dukla bezplatne poskytuje priestor a réžiu spojenú s jej prípravou. Tej sa zúčastňujú prešovské osobnosti, ktoré sú v obsluhe a v kuchyni, kde pripravujú jedlá. Výťažok z akcie putuje ľuďom v núdzi, ktorí nemali toľko šťastia ako zdraví ľudia," informuje majiteľka Hotela Dukla Antónia Kirešová. Organizátorom bol aj predseda predstavenstva Anton Bidovskí: „S partiou sme si pred siedmimi rokmi sadli a premýšľali, ako pomôcť ľuďom, ktorí sú v núdzi a potrebujú to, pretože tých je tu naozaj veľa. Radosť máme aj my, ale myslím, že najviac tí, ktorým pomáha výťažok. Ten nejde pre žiadne organizácie, ale práve pre ľudí, ktorí potrebujú napríklad vozíky a iné pomôcky ku zdraviu." Minulého roku sa na tejto akcii vyzbieralo 20 - tisíc Eur, suma sa z roka na rok zvyšuje.
„Najšaľenejša" je tombola
Deň vtákov trval od 12 - tej do 22 - hej hodiny. Zúčastnilo sa jej približne 500 návštevníkov. Anton Bidovskí si najviac spomína na „šaľenú" tombolu: „Cenou bol prelet cez Kanadu. Ľudia boli z toho nadšení. My sme priniesli vojenskú kanadu a poďmeho, prelet cez kanadu," prezrádza. Hosťka Helena Šnajderová na tejto akcii nesmie chýbať: „Chodím tu každý rok. Spájam príjemné s užitočným. Som tu aj kvôli dobrému jedlu, aj preto, že táto akcia má charitatívny účel a môžem pomôcť aj ja." Aj ona najviac spomína na tombolu: „Bol tu jeden pán, ktorý sa tešil, že vyhral vlečku s drevom, a pritom to bolo detské autíčko," smeje sa. Keďže ide o prvý Apríl, prešovské tváre nachytávajú jeden druhého počas celej akcie.
Miloš Hirka: Najľepša je studzenina
Hostia si mohli pochutiť na Jeger guľáši a lá Rafajlovič, Mačupovými holúbkami zos chlebom, aj na Taniri zo Šebeša. Majiteľ firmy Doma Jozef Polomský ponúkal jeho obľúbené majonézy. Chutili aj Fereho rebrá, Guľvaske trepanki, Ribace file zos bandurkovim šalatom. Suchi chľeba zos šmaľcom ako predjedlo, ale aj kisnuti kolač s tvarohom ako zákusok, neodradili ani jedného zvedavca. Na pice kuchári ponúkali Extra fajnu vodku, Masľufku alias Hruškovicu, či Spiš Šľifku. „Ja tu varím už piaty rok. Som ozaj rád, že tu môžem byť, pretože takáto atmosféra sa len tak nevidí. Je tu veľká sranda a páči sa mi, koľkým ľudom táto akcia pomohla a stále pomáha. Čo pripravujem ja, to je pravá vychodňarska studzenina, to proste nemôže chýbať, je najľepša" prezrádza staviteľ Miloš Hirka.
Tento deň nebol len Dňom vtákov, ale predovšetkým dňom zábavy a zároveň pomoci. Akcia prebehla v poriadku, presne tak, ako to očakávali organizátori.


