reklama

Rím

Cestoviny nepatria k mojim obľúbeným potravinám a k chaosu a hlučným ľuďom mám negatívny vzťah...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

 

...ale keď už musím Taliansko navštíviť, tak Rím je na prvom mieste.

Úprimne povedané, tie hlavné, vychvaľované pamiatky ma v Ríme až tak strašne neoslnili. Koloseum a priľahlé ruiny starého Ríma sú zaujímavé. Ale nič, čo by človeka malo nejako extra prekvapiť. Fontana di Trevi je čarovná, ale znova: prichádzate k nej s veľkými očakávaniami a nakoniec je to síce pekný pohľad, ale tak trochu gýčový. Španielske schody, to isté...

Ale aj tak sa mi Rím páčil. V prvom rade, vôbec nie je taký barokový, ako by sa človek na základe fotografií tých hlavných pamiatok mohol domnievať. Väčšina ulíc má príjemné renesančné alebo funkcionalistické plochy. A potom je tu určitý taliansky šarm. Náramne vymódené ženy, elegantné reštaurácie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ani Vatikán ma neposadil na zadok. Bol to rozkošný zážitok, ale s Louvre sa to nedá porovnať. Najviac ma z celého Vatikánu zaujali dva malé obrazy od Dalího vo vnútri Vatikánskeho múzea a potom Michelangelova Pieta v Chráme sv. Petra. Tá je, bohužiaľ, dnes kvôli vandalom za sklom, od ktorého sa v jednom kuse odrážajú blesky fotoaparátov toho trápneho druhu turistov, ktorí si všetky pozoruhodnosti pozrú až doma, z fotiek.

Ale keď sa človek po návšteve Vatikánu prejde pešo až na Jánsky vrch (Gianicolo), pričom má Rím ako na dlani, začne chápať príťažlivosť tohto mesta. A keď zíde dole do Trastevere, konečne je v pravej talianskej atmosfére.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Trastevere je plné úzkych uličiek, cez ktoré sú napnuté šnúry, na ktorých sa suší prádlo. Miestami možno vidieť, ako si viacero rodín spoločne varí večeru v akejsi komunálnej kuchyni.

Tepna hlavných ulíc Trastevere je, pravda, preplnená turistami. Ale je to taká príjemná, nenásilná atmosféra. Kopa malých reštaurácií a barov.

Mimochodom, jedlo v Ríme mi naozaj chutilo. Ale počas prvých dvoch dní som sa nejako nedostal k lepšiemu vínu. To som dostal k večeri až v reštaurácii Margutta (na via Margutta, ulici za rohom od Španielskych schodov, býval tu napríklad Fellini). Il Margutta je, prosím pekne, vegetariánska reštaurácia. Ak si ale predstavujete taký ten typický bufáč s žalostivo vyzerajúcimi ľuďmi a jedálnym lístkom zúfalo natlačeným sójou, tak to je rozhodne zlý obraz. Táto reštaurácia je nádherne, luxusne zariadená, jedlo je špička prvej ligy, prezentácia v umeleckom štýle. K tomu hrá klavír, servis je rýchly a pozorný. Aha, a majú to vynikajúce víno. Peňaženka utrpí riadny šok, ale stojí to za to.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ubytovanie. Ako som čakal, Rím je v tomto integrálnou súčasťou Talianska, takže aj v dosť drahom hoteli (ja som býval pár krokov od Španielskych schodov) musíte rátať so slabou zvukovou izoláciou. A, keďže ide o centrum Ríma, s takouto malilinkou izbietkou ktorú nútia tváriť sa ako štvorhviezdičkový štandard. Keď mi skončili noci platené zo služobnej kasy, presunul som sa do lacnejšieho, menej okázalého, ale celkom slušného hotelu Colors (majú aj hostelovú časť). Je to na hranici Vatikánu s jednoduchým, ale kreatívnym servisom - odporúčam preštudovať si ich zdarma sprivodcu Rímom. Zvlášť na inštrukciách, ako prechádzať cez cestu, som sa rehotal, až mi slzy tiekli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Popri tých známych pamiatkach ma najviac zaujala nočná prechádzka židovskou štvrťou (strašidelné) a galéria Doria Pamphilj. Tá je v starej renesančnej vile, ktorá doteraz patrí patricijskej rímskej rodine. Zbierka obsahuje popri desiatkach menej známych mien aj niekoľko známych majstrov, ale viac ako obrazy zaujme celková atmosféra spojenia starých malieb a tejto tmavej vily. A tiež Museo e Galleria Borghese v parku Villa Borghese rozhodne stojí za pozretie.

Do tej Treviho fontány som síce žiadnu mincu nehodil, ale aj tak sa raz do Ríma asi vrátim.

Juraj Draxler

Juraj Draxler

Bloger 
  • Počet článkov:  253
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Momentálne žije v Prahe, kde píše, skúma a vyučuje. Po rokoch strávených v západnej Európe je to príjemná zmena, aj keď to počasie by mohlo byť aj lepšie. Bloguje aj na http://blog.etrend.sk/juraj-draxler/. (Foto: European Alternatives Cluj) Zoznam autorových rubrík:  PolitikaDôchodkové veciCestopisyPraktické radyImpresieEkonomické zamysleniaMoje alter egoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu