reklama

Študentské plagiátorstvo je dnes už veľký biznis

Online služby „napíšeme vám diplomovku" sa už objavili aj na Slovensku. Na Západe ide dnes o obrovský biznis. Existuje veľa webstránok, s perfektnou marketingovou prezentáciou a referenciami, ktoré ponúkajú písanie prác.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Pravda, študent sa môže ľahko popáliť. Pre tieto služby samozrejme nepracujú ľudia, ktorí tvoria originálne práce. Majú „prepisovačov", ktorí si pre danú tému zoberú jeden alebo viac existujúcich zdrojov, texty skombinujú a zmenia formulácie tak, aby sa to cez google nedalo ľahko zistiť. Ak si s tým dáte ale námahu, na podvod často prídete. Treba len skúsiť viacero pomerne krátkych ale výpovedných formulácií a objavíte zdroj. A stalo sa mi napríklad, že som takto vygooglil časť textu, ktorý takáto služba zle skrývala vo svojej databáze, takže bol verejne prístupný.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Samozrejme, vždy pomôže, ak už pri čítaní tušíte, že študent švindľoval a viete, že má zmysel začať pátrať. Raz som si čítal prácu, v ktorej mal študent vetu „a to mi robí starosti ohľadom budúcnosti našej westminsterskej demokracie." Od Rusa to znelo prinajmenšom zvláštne : )

Problém je, že trh pre práce v anglickom jazyku je obrovský. A takýmto službám teda stojí za to pracovať čoraz sofistikovanejšie, robiť si databázy, zamestnávať relatívne šikovných prepisovačov. A na druhej strane bohužiaľ, aspoň v mojej vlastnej skúsenosti, vyučujúci majú malú motiváciu podvody odhaľovať. Trvá to, tak načo sa zaťažovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Do určitej miery pomôže využívanie antiplagiátorského softvéru. Ale aj ten má svoje limity.

V mojej praxi bolo vždy najúčinnejšou zbraňou jednoducho dať študentom spracovať témy, ktoré sú priliš špecifické a teda zložité na podvádzanie.

Aj tak ale s nostalgiou spomínam na to, ako som študoval ja, ešte na strednej škole. Učiteľ pokojne uprostred písania „písomky" (väčšinou eseje) odišiel z triedy. Nikto nepodvádzal. Bolo to preto, že v starom britskom systéme nebol až taký tlak na to, mať dobré známky. Získať dobré výsledky v záverečných skúškach (A levels) síce samozrejme bolo dôležité, ale na základe prihlášky a osobného interview univerzity vedeli zohľadniť aj iné veci. A existovala aj česť, na ktorú sa vo výchove nenápadne dával akcent.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale na preplnených, zbyrokratizovaných a podfinancovaných univerzitách už dnes nie je toľko priestoru pre osobný kontakt ako voľakedy.

A aj britský stredoškolský systém, aspoň jeho špička, sa dnes paradoxne posunul smerom k východoeurópskemu, s tvrdým dôrazom na známky. V tomto prípade preto, aby škola poskočila aspoň o niekoľko miest v nejakom hlúpom rebríčku.

Ale to je už iná téma...

Juraj Draxler

Juraj Draxler

Bloger 
  • Počet článkov:  253
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Momentálne žije v Prahe, kde píše, skúma a vyučuje. Po rokoch strávených v západnej Európe je to príjemná zmena, aj keď to počasie by mohlo byť aj lepšie. Bloguje aj na http://blog.etrend.sk/juraj-draxler/. (Foto: European Alternatives Cluj) Zoznam autorových rubrík:  PolitikaDôchodkové veciCestopisyPraktické radyImpresieEkonomické zamysleniaMoje alter egoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu