Typická klasika dobrých lahôdok spred viacerých rokoch, a to 15 deka tresky na tanier a dva rožky sa pomaly vytráca. Samozrejme aj teraz sa takto dá, ale vážne mám dopredu obavu, čo za čudo namiesto dobrej poctivej tresky dostanem.
Podobná lotéria čaká spotrebiteľa ak sa rozhodne tresku si zaobstarať v potravinách. Čaká ho tam síce treska v kelímku od viacerých výrobcov, ale mám pocit, že ak si vyberie čokoľvek, dostane sa z blata do kaluže. Teda pochutnať si na dobrej treske je dnes umenie. Jedno riešenie je tresku si pripraviť sám. Jeden recept je napríklad aj na tejto (obyčajná) alebo tejto (v majonéze) stránke.
Druhé riešenie je kúpiť dobrú tresku. Dá sa to vôbec? Ale áno, dá! Ja som asi pred týždňom objavil v jedných menších potravinách Tresku v majonéze Exklusiv od výrobcu Ryba Žilina. Predáva sa v klasickom kelímku a hmotnosť obsahu je uvedená 140 gramov. Pozrieť si ju môžete na obrázku:


Táto treska chutí fakt výborne a oveľa lepšie ako iné. Je síce o trochu drahšia ale to sa bohato vyrovná spracovaním a najmä chuti. Táto treska aj na pohľad veľmi dobre vyzerá. Po otvorení ihneď láka na ochutnanie. No jedna báseň. Vrelo doporučuje vyskúšať.
Ešte dodám zloženie:
Mäso z treskovitých rýb (45%), majonéza, cuketa, mrkva, cibuľa, rastinná vláknina, soľ a náhradné sladidlo. Na vrchnáku sa ešte dočítame, že táto treska je prirodzený zdroj jódu, fosforu a omega-3 mastných kyselín.
Ponámka: fotografie som robil mobilom (1,3 Mpx), lebo nemám normálny digitálny fotoaparát a chcem podotknúť, že tento článok nie je objednaná reklama ale len môj (chuťový) pocit a túžba podeliť sa s ním.
A aby som nezabudol - prajem dobrú chuť.